Prima maminka

21. září 2022 14:30

Tomáš Durčák

Novinka v českých porodnicích: Laskavý císař. Maminky si při něm dítě vyjmou samy

První porodnice v České republice nabízí ženám rodícím císařským řezem dosud nevídanou věc. Své miminko si mohou za asistence lékařů z dělohy vyjmout samy a být tak opravdu prvními, kdo se ho po narození do tohoto světa dotkne. Rodičky říkají, že první kontakt je pro ně i dítě velice důležitý, tak tuto novinku vítají.

Matky popisují velmi silný emoční zážitek

Syn Nely Kendziorové nebyl pro přirozený porod správně otočen, a tak lékaři přistoupili k císařskému řezu. Nastávající mamince nabídli, že si jej z břicha může vyjmout sama. Souhlasila. „Byl to velmi silný zážitek. Zaplavila mě tak obrovská vlna emocí, že se to dá stěží popsat,“ svěřila se po porodu takzvaným laskavým císařským řezem pro iDnes.cz Nela.

Tímto unikátním způsobem přivedla na svět svého druhého potomka v Městské nemocnici Ostrava „Jsem šťastná, že mě porodní tým neochudil o okamžitý kontakt s dítětem. Je totiž zcela nenahraditelný pro navázání vztahu mezi maminkou a miminkem i pro spuštění laktace. To, co jsem zažila, je nesrovnatelné s porody, kdy vám po operaci nedovolí se dítěte ani dotknout,“ vysvětlila dále maminka.

Porodnice v Městské nemocnici Ostrava u nás tento netradiční a zcela nový typ porodu císařským řezem začala rodičkám nabízet letos v květnu. Oproti tradičnímu císařskému řezu, při němž je dítě po vyjmutí z břicha odneseno lékaři ke kontrole a až poté dáno matce, tento způsob zajišťuje, že první kontakt a pohled z očí do očí dítě zažije se svou matkou.

Pro rodičku nejde o žádnou zásadní zátěž navíc

„Maminka dostane sterilní plášť a sterilní rukavice. Pak jí řekneme teď, ona natáhne ruce dolů a my jí je přiložíme k děťátku, které uchopí za hrudníček a pak už moc dobře ví, co má dělat,“ popsala pro CNN Prima News proceduru gynekoložka Iva Staňová z ostravské nemocnice, podle které zájem o takzvaný „císařský porod s přitulením“ nebo také „laskavý/respektující císařský řez“ roste.

„Maminky si to strašně chválily. Spousta porodnic ale naráží na to, že jejich tým na to není připravený,“ doplnila Staňková s tím, že o nový císařský řez při porodu projevily v Ostravě zájem už desítky budoucích maminek.

Nejde navíc o způsob porodu, který by byl celosvětově úplnou novinkou. V zahraničí jde dle Staňové o běžnější praxi. „Inspirovalo mě zahraniční video. Zjistila jsem si bližší informace a začala s tím taky. Řada žen má totiž po císařském řezu trauma, které se označuje jako pocit ukradeného porodu. Mrzí je, že si porod nemohly užít,“ řekla pro iDnes.

Rozšíření této metody do dalších měst není jisté

Dnes už v Městské nemocnici Ostrava tento druh císařského řezu nepraktikuje pouze ona, ale i další lékaři, takže pokud má o něj rodička zájem, je jí umožněn. Říct si o laskavý císařský porod mohou budoucí maminky už také v Kroměřížské nemocnici.

Ne všude jsou ale lékaři z této metody nadšení. „Víme, co některé nemocnice nabízejí, ale my to zatím neplánujeme. Při operaci je nutná maximální sterilita a na sále platí striktní pravidla. V tomto případě podle našeho názoru riziko převyšuje užitek,“ řekla pro iDnes pod podmínkou anonymity vrchní sestra z porodnice v jedné z moravských nemocnic. Upozornila při tom na možné riziko přenosu infekce.

Dle gynekologů z Ostravy a Kroměříže však zatím žádné problémy se sterilitou nezaznamenali a situaci na sále mají i nadále plně pod kontrolou. „Každá matka je předem poučená a ví, jak má postupovat. Stejně tak porodní tým. Přesto máme na sále vždy určeného zdravotníka, který dohlíží na to, aby vše bylo stále sterilní,“ dodala gynekoložka Staňová s tím, že nová metoda zajisté bude potřebovat čas, než se rozšíří do běžné praxe úplně všude.

Sdílejte článek
Štítky porod matka emoce vztah porodnice novorozenec císařský řez Městská nemocnice Ostrava císařský porod s přitulením laktace