Tereza Havrlandová: Raw strava mi prostě dává smysl
Vystudovala dvě vysoké školy, stihla procestovat kus světa a ve svých 24 letech založila úspěšnou firmu Lifefood a stala se průkopnicí v oblasti raw food. Co ji na raw stravě fascinuje, jaké to je jíst skoro pořád jen syrové potraviny a proč neslaví Vánoce?
- Co vás přivedlo k syrové stravě a k založení firmy, která vyrábí raw produkty?
Pro syrovou stravu jsem se naprosto nadchla už ve 22 letech. Ten koncept mi přišel úžasný, a zejména to, že je to nejen způsob, jak získat zářivé zdraví a být fit, ale že to může být i velmi chutné, hravé, barevné a plné laskomin. Z raw surovin a zejména z ovoce, čerstvé zeleniny, oříšků a bylinek lze připravit nekonečná škála úžasných jídel, slaných i sladkých, která nasytí a uspokojí. Měla jsem pocit, že když tento koncept ukážu lidem, budou to všichni chtít jíst taky, protože to prostě dává smysl. Tehdy jsem chtěla založit restauraci, ale měla jsem ještě napilno s cestováním a studováním, takže jsem se k tomu vrátila až o dva roky později zpět v ČR. Přišla jsem na to, že pokud si lidé rawfood budou moci zakoupit jako jednoduchý snack do kabelky nebo do batohu, je pravděpodobnější, že to více lidí zaujme, než pokud by si měli jídla patlat sami doma.
- Takže od té doby jíte jen syrovou stravu?
Převážně. Mnoho let jsem se tak stravovala výhradně, ale se zvýšenou zátěží spojenou s pracovními cestami to začalo být příliš náročné a částečně stresující. A o tom to nemá být. Takže přiležitostné zeleninové rizoto či restovaná zelenina není nic, co by vás mělo z dráhy zásadně odklonit, když člověk ví, co dělá. Obecně ale zůstávám u stravy rostlinné, bez lepku a bez cukru, s tím, že raw činí přibližně kolem 90 %.
- Nikdy nehřešíte? Nedáte si třeba svíčkovou?
Svíčkovou rozhodně ne, takové věci mě nelákají ani náhodou. Lákavá mi připadají jídla jako grilovaná zelenina, thajské veggie curry či veganský sýr (z kokosového nebo mandlového mléka), tak těmi občas hřeším.
- Odkud dovážíte suroviny? Asi není úplně lehké sehnat ty, které jsou skutečně raw.
Máme jak české, tak zahraniční dodavatele. V případě, že lze suroviny pěstovat v Čechách, tak preferujeme ty české. Kvalitu si velice přísně hlídáme a řadu dodávek odmítáme na příjmu. V tomto máme specifickou pověst mezi dodavateli, často slýcháme poznámky, že našim požadavkům na kvalitu je náročné vyhovět a námi odmítnuté zakázky musí vyprodat jinde :). Používáme ingredience, které jsou nejen v bio kvalitě, ale zároveň jsou i skutečně raw. Málokdo si uvědomuje, že běžné oříšky a sušené ovoce dostupné v obchodech jsou téměř s jistotou zpracovávány vysokou teplotou, protože to v potravinářském průmyslu je zkrátka standardní postup, ať už se jedná o sušení při vyšší teplotě, sterilizaci, fumigaci, spaření kvůli louskání atd. V takových ingrediencích už výživných látek moc není a naopak se v nich ty škodlivé látky už často vyskytují. Pak můžete produkt jakkoli krásně vyrobit za studena bez upečení, ale princip raw stravy už v tom není, bez ohledu na to, co výrobce na obal napíše. My si držíme kvalitní dlouhodobé vztahy s farmáři z různých koutů světa, kteří pro nás zpracovávají suroviny s péčí a za nízké teploty, aby byla zachována výživná hodnota. Navíc používáme suroviny celistvé, a nikoli různé moučky, drťky či pasty, které často bývají odpadním by-produktem a hlavní vstupní surovinou obdobných konkurenčních produktů. Obojí znamená, že jsou takové vstupní suroviny výrazně dražší.
- Dá se tedy podle něčeho vůbec poznat, že je výrobek, který si kupuji, opravdu raw? Co by měl člověk hlavně sledovat?
Primárně je potřeba vyhledávat kvalitu really raw – opravdu raw. V dnešní době už se pouhý výraz raw vyskytuje úplně na všem, a to i přesto, že to je vyrobeno z ingrediencí prošlých tepelnou úpravou, výrobci často ani sami nevědí, co raw znamená. Je to dáno tím, že sami nemají osobní zájem na raw stravě, je to pro ně zkrátka zajímavý marketingový trend a komerční příležitost. Nicméně takové produkty principu raw stravy odporují a zdravotní benefity jen těžko nabídnou. Poznat je to těžké, pokud se nejedná o certifikovanou kvalitu, lze například koukat do složení. Například datlová pasta obvykle není raw, datle často rovněž ne, kokosový a javorový cukr či sirup vůbec ne a kešu oříšky také ne, pokud nemají označení, že jsou louskané za studena nebo truly/really raw. To jsou pouhé příklady. Lze rovněž napsat výrobci a dotázat se, zda jsou schopní garantovat, že všechny suroviny neprošly žádnou tepelnou úpravou nad 45 stupňů. Pokud odpověď bude vyhýbavá nebo žádná, je to jasné.
- Kdo jsou vaši zákazníci a jaké mají chutě?
Naši zákazníci patří do všech vrstev společnosti s tím, že nejčastěji se jedná o ženy v produktuvním věku a maminky. A dále jsou to také vegan sportovci. Chutě mají jistě velice vytříbené :).
- Nejsou raw potraviny jen módním výstřelkem? Patří mezi jejich konzumenty i celebrity, sportovci aj.?
Může se zdát že konzumace raw potravin jako takových je nějakým trendem, jedním z těch, co přicházejí a odcházejí. Nicméně při bližším pohledu je jasné, že kvalitativních hodnot je daleko více, díky čemuž je zde zřejmý přesah nad módními trendy. Krom toho, že raw potraviny vyhoví i zájmu o biopotraviny, potraviny bez cukru, bez lepku, GMO-free, paleo, některé z nich i keto, proteinovému bláznění a ještě neobsahují palmový tuk, tak obecně spadají do kategorie clean snack. To jsou potraviny vyrobené z celistvých surovin, bez přídavných látek, aditiv, ztužených tuků, bez ingrediencí, jejichž název nelze vyslovit nebo nevíme, co znamená atd. a zájem o ně je stabilně na vzestupu již douhá léta, bez ohledu na jednotlivé výživové trendy. Zároveň raw jako takové má v sobě hodnotu vyššího množství výživných látek a nižšího množství škodlivin a to je něco, o co má zájem jakákoli výživová teorie či trend. Příznivců rawfood z řad celebrit je mnoho, patří k nim například Woody Harrelson, Venus Williams, Madonna, Demi Moore, Miranda Kerr, u nás například Martina Navrátilová a Helena Houdová.
- Jsou raw potraviny vhodné i pro děti?
Raw potraviny jsou obecně vhodné pro každého. Není absolutně žádný důvod je nedávat dětem. Výjimku mohou tvořit osoby s některými závažnými onemocněními, při kterých musí mít například omezený příjem vlákniny, jako je např. Crohnova choroba. V každém případě ale je jednoznačně vhodné pro každého zvýšit podíl čerstvé stravy. Například snídani nahradit čerstvým ovocem nebo raw granolou, k obědu si dát pořádný salát a při večeři nahradit přílohy zeleninou. Jako svačinky konzumovat ovoce anebo poctivé snacky v opravdové raw kvalitě namísto nezdravého junk-food.
- Kde budete trávit letošní Vánoce?
Letošní Vánoce budu trávit v Brazílii, stejně jako tak činím již posledních 7 let. Obecně tomuto svátku nijak neholduji a je mi příjemnější ze shonu předvánočního šílení, tmavých a mokrých prosincových dní uniknout do trochu jiného prostředí.
- Dáváte si na Vánoce nějaké klasické dobroty, nebo dodržujete i o svátcích raw jídelníček? A co si dáváte dobrého?
Tím, že jsem k celé akci Vánoc poměrně netečná, tak ani neřeším klasické vánoční dobroty. Rozhodně nemám pocit, že datum v kalendáři by mělo být důvodem k tomu se kolektivně přecpávat, a to bez ohledu na to, zda jsou to zdravé či nezdravé dobroty. Prostě toho lidé jedí na Vánoce moc. Čas se dá trávit kvalitně s rodinou i přáteli bez spousty jídla a přecpaných břich. Osobně tedy jídelníček nijak neměním, s jedinou výjimkou, a tou je bramborový salát. V posledních pár letech jsem, a to spíše kvuli rodině, začala dělat na Štědrý den svou veganskou verzi bramborového salátu, ve které je krom vařených brambor i vše raw, a majonézu na něj dělám sama z olivového oleje a piniových oříšků. Aby tedy bylo svátečního aspoň něco. Kdysi jsem zkoušela i uplně raw verzi bez brambor, ale to nadchlo jen mě samotnou... no a pro sebe to přece jen nedělám, to si radši dám mísu ovoce.
- Děláte alespoň raw vánoční cukroví?
Žádné vánoční cukroví nechystám a obecně neholduji tomu brát nějaké datum v roce jako příležitost k obecnému přecpávání se. Ať už jakkoli „zdravým“ cukrovím, tak pořád je to přecpávání se kaloriemi, které v tu chvíli nepotřebujeme a jsou v přebytku. Nejsem moc sváteční typ.
Anna Kopečková