zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Podzim podle čínské medicíny: Starejte se o svou slezinu!

Věnujte se svému tělu
Autor: Thinkstock Věnujte se svému tělu
Zuzana Kučerová , Vydáno: 22.09.2021
Barevné listy, poletující pavučiny, slábnoucí paprsky slunce, sklizená úroda ze zahrádky, to vše vykresluje krásu podzimu, který právě začíná a spousta z nás přemýšlí nad tím, jak se v tomto ročním období co nejlépe postarat o své tělo. Co radí čínská medicína?

reklama

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou. Ta pomáhá dodávat tělu energii, kterou tento orgán získává z toho, co jíme. Je proto třeba se zamyslet nad tím, co můžeme v tomto období pro svoji slezinu udělat. Ta je velmi citlivá na vlhkost, která se v těle například v důsledku špatného stravování může tvořit a hromadit. Pokud ji chceme udržet v kondici, měli bychom se také věnovat přiměřeně sportu. Dlouhé sezení ji taktéž oslabuje. Neměli bychom si ani příliš zatěžovat hlavu neodbytnými myšlenkami. Neustálé přemítání a přemýšlení slezině dle čínské medicíny neprospívá. 

Na slezinu se v tomto ohledu díváme trochu jinýma očima než očima klasické západní medicíny. Vycházíme z tisíciletého učení a přístupu k lidskému tělu.

Snad každý na sobě pocítil příznaky slabší a unavené sleziny v podobě tíhy, únavy, ospalosti po jídle. Přidat se také může špatné trávení, nadýmání, studené ruce, nohy, nos a další.

Zahřejte tělo jídlem

To, co pro sebe a svou slezinu můžeme právě teď v podzimním období udělat, je například zkusit upravit jídelníček. Je to jednoduché, nic nás to nestojí a naše tělo to ocení. Zkusme omezit mléčné výrobky, jíst tepelně upravená a ohřátá jídla (ne studené saláty, které teď tělo ještě více ochlazují). Snídat místo jogurtu z lednice hovězí, kuřecí, zeleninový vývar nebo rýži na sto způsobů – sladkou, slanou, congee kaši.

„Jsme v období, kdy v obchodech nacházíme nejrůznější výpěstky zahrádkářů – dýně, červenou řepu, kořenovou zeleninu. Tyto plody se dají výborně využít pro nejrůznější druhy polévek a přípravu rizot. Slezina má ráda nasládlou chuť. Jemně kořeněnou. Vadí jí smažená jídla a přemíra sladkostí," radí Radka Dohnalová z Centra čínské medicíny.

Dýňová polévka
Autor: iStock Dýňová polévka

Rychlý recept na polévku z dýně hokaido

Co budete potřebovat:

  • dýni hokaido
  • cibuli
  • čerstvé rajče
  • mrkev
  • sůl a kmín
  • sušené rajče
  • olej nebo sádlo na opečení
  1. Oloupanou a najemno nasekanou cibuli lehce osmažte spolu s kmínem na oleji nebo sádle dozlatova.
  2. Přidejte na kostky nakrájenou dýni zbavenou semínek (neloupejte ji) a krátce orestujte.
  3. Zalijte vše vodou, osolte, přidejte nakrájenou mrkev, rajče a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec polévku rozmixujte a při podávání ji posypte nakrájeným sušeným rajčetem.

 

Bylinkářka Jarmila Podhorná: Na podzim si hýčkejte střeva, slinivku a slezinu

Bylinkářka Jarmila Podhorná: Na podzim si hýčkejte střeva, slinivku a slezinu

reklama

Související témata: podzim , čínská medicína , slezina , zahřívací potraviny , dýňová polévka

reklama

Přečtěte si také

reklama