Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Podzim podle čínské medicíny: Starejte se o svou slezinu!

Barevné listy, poletující pavučiny, slábnoucí paprsky slunce, sklizená úroda ze zahrádky, to vše vykresluje krásu podzimu, který právě začíná a spousta z nás přemýšlí nad tím, jak se v tomto ročním období co nejlépe postarat o své tělo. Co radí čínská medicína?
Vydáno: 23.09.2018
Věnujte se svému tělu
Autor: thinkstockphotos.com Věnujte se svému tělu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou. Ta pomáhá dodávat tělu energii, kterou tento orgán získává z toho, co jíme. Je proto třeba se zamyslet nad tím, co můžeme v tomto období pro svoji slezinu udělat. Ta je velmi citlivá na vlhkost, která se v těle například v důsledku špatného stravování může tvořit a hromadit. Pokud ji chceme udržet v kondici, měli bychom se také věnovat přiměřeně sportu. Dlouhé sezení ji taktéž oslabuje. Neměli bychom si ani příliš zatěžovat hlavu neodbytnými myšlenkami. Neustálé přemítání a přemýšlení slezině dle čínské medicíny neprospívá. 

Na slezinu se v tomto ohledu díváme trochu jinýma očima než očima klasické západní medicíny. Vycházíme z tisíciletého učení a přístupu k lidskému tělu.

Snad každý na sobě pocítil příznaky slabší a unavené sleziny v podobě tíhy, únavy, ospalosti po jídle. Přidat se také může špatné trávení, nadýmání, studené ruce, nohy, nos a další.

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou - Obrázek 2 Foto:

Zahřejte tělo jídlem

To, co pro sebe a svou slezinu můžeme právě teď v podzimním období udělat, je například zkusit upravit jídelníček. Je to jednoduché, nic nás to nestojí a naše tělo to ocení. Zkusme omezit mléčné výrobky, jíst tepelně upravená a ohřátá jídla (ne studené saláty, které teď tělo ještě více ochlazují). Snídat místo jogurtu z lednice hovězí, kuřecí, zeleninový vývar nebo rýži na sto způsobů – sladkou, slanou, congee kaši.

Jsme v období, kdy v obchodech nacházíme nejrůznější výpěstky zahrádkářů – dýně, červenou řepu, kořenovou zeleninu. Tyto plody se dají výborně využít pro nejrůznější druhy polévek a přípravu rizot. Slezina má ráda nasládlou chuť. Jemně kořeněnou. Vadí jí smažená jídla a přemíra sladkostí.

Rychlý recept na polévku z dýně Hokkaido: „Pohlazení pro slezinu“

Co budete potřebovat:

dýni Hokkaido, cibuli, čerstvé rajče, mrkev, sůl, kmín, sušené rajče, olej nebo sádlo na opečení

  1. Oloupanou a najemno nasekanou cibuli lehce osmažte spolu s kmínem na oleji nebo sádle dozlatova.
  2. Přidejte na kostky nakrájenou dýni zbavenou semínek (neloupejte ji) a krátce orestujte.
  3. Zalijte vše vodou, osolte, přidejte nakrájenou mrkev, rajče a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec polévku rozmixujte a při podávání ji posypte nakrájeným sušeným rajčetem.

 

Radka Dohnalová, Centrum čínské medicíny Fénix

Článek je zařazen v: podzim, čínská medicína, slezina, zahřívací potraviny, polévka
Reklama