Podzim podle čínské medicíny: Starejte se o svou slezinu!

Barevné listy, poletující pavučiny, slábnoucí paprsky slunce, sklizená úroda ze zahrádky, to vše vykresluje krásu podzimu, který právě začíná a spousta z nás přemýšlí nad tím, jak se v tomto ročním období co nejlépe postarat o své tělo. Co radí čínská medicína?

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou. Ta pomáhá dodávat tělu energii, kterou tento orgán získává z toho, co jíme. Je proto třeba se zamyslet nad tím, co můžeme v tomto období pro svoji slezinu udělat. Ta je velmi citlivá na vlhkost, která se v těle například v důsledku špatného stravování může tvořit a hromadit. Pokud ji chceme udržet v kondici, měli bychom se také věnovat přiměřeně sportu. Dlouhé sezení ji taktéž oslabuje. Neměli bychom si ani příliš zatěžovat hlavu neodbytnými myšlenkami. Neustálé přemítání a přemýšlení slezině dle čínské medicíny neprospívá.

Na slezinu se v tomto ohledu díváme trochu jinýma očima než očima klasické západní medicíny. Vycházíme z tisíciletého učení a přístupu k lidskému tělu.

Snad každý na sobě pocítil příznaky slabší a unavené sleziny v podobě tíhy, únavy, ospalosti po jídle. Přidat se také může špatné trávení, nadýmání, studené ruce, nohy, nos a další.

Zahřejte tělo jídlem

To, co pro sebe a svou slezinu můžeme právě teď v podzimním období udělat, je například zkusit upravit jídelníček. Je to jednoduché, nic nás to nestojí a naše tělo to ocení. Zkusme omezit mléčné výrobky, jíst tepelně upravená a ohřátá jídla (ne studené saláty, které teď tělo ještě více ochlazují). Snídat místo jogurtu z lednice hovězí, kuřecí, zeleninový vývar nebo rýži na sto způsobů – sladkou, slanou, congee kaši.

„Jsme v období, kdy v obchodech nacházíme nejrůznější výpěstky zahrádkářů – dýně, červenou řepu, kořenovou zeleninu. Tyto plody se dají výborně využít pro nejrůznější druhy polévek a přípravu rizot. Slezina má ráda nasládlou chuť. Jemně kořeněnou. Vadí jí smažená jídla a přemíra sladkostí," radí Radka Dohnalová z Centra čínské medicíny.

Rychlý recept na polévku z dýně hokaido

Co budete potřebovat:

  • dýni hokaido
  • cibuli
  • čerstvé rajče
  • mrkev
  • sůl a kmín
  • sušené rajče
  • olej nebo sádlo na opečení
  1. Oloupanou a najemno nasekanou cibuli lehce osmažte spolu s kmínem na oleji nebo sádle dozlatova.
  2. Přidejte na kostky nakrájenou dýni zbavenou semínek (neloupejte ji) a krátce orestujte.
  3. Zalijte vše vodou, osolte, přidejte nakrájenou mrkev, rajče a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec polévku rozmixujte a při podávání ji posypte nakrájeným sušeným rajčetem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.