Zkušeného šéfkuchaře dožene stres. V profesionální kuchyni by s masem neobstál

Lekce tance - Prostřeno! S30 (49)

Oldřich Holec Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Speciál Prostřeno! s kuchaři Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým puré, lanýžovou majonézou a naším chlebem z hotelu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunier omáčkou s čerstvým lanýžem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Hovězí Wellington s lanýžovým puré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a maková zmrzlina Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Šéfkuchař pětihvězdičkového hotelu Oldřich Holec pohostí soupeře z kulinářské soutěže ve čtvrtek. Ani mnoholeté zkušenosti nezaručí, že bude jídlo vařené před kamerami v časovém limitu dokonalé. Ocení influenceři a majitel cateringové firmy luxusní menu za tisíce?
Šestačtyřicetiletý šéfkuchař Oldřich Holec bude vařit ve služebním bytě v centru Prahy. Vyučený kuchař-číšník hrával závodně hokej. Po úrazu ukončil kariéru a naplno se vrhl do vaření. Sám přiznává, že práci obětoval vše včetně spokojené rodiny. Je rozvedený a má dvě děti. V Prostřeno! tento týden vaří profesionální kuchaři, doposud jsme viděli influencery Libora z Borkovy show, Vojtěcha Kantu a Ostravského Gastrošefa. Teď to bude jiná káva.
Speciál Prostřeno! s kuchaři Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Borko BIDLO hotdog Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Z dýně Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Býk na víně Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Dezert Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Libor Kovačka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čedarové krokety s bazalkovou majonézou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Česnekový krém s bramborovou slámou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Roastbeef s omáčkou z hrubozrnné hořčice s bramborovým fondánem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pistáciové tiramisu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vojtěch Kanta Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tlačenka v krabici Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Křenový krém starého havíře Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tříminutová pizza Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pařížsko - ostravská čokoládová pěna, vyladěná k dokonalosti (míchaná za úplňku směrem na jih) Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Heřman Gazda Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým puré, lanýžovou majonézou a naším chlebem z hotelu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunier omáčkou s čerstvým lanýžem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí Wellington s lanýžovým puré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a maková zmrzlina Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Oldřich Holec Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Rebelské vitello tonnato Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kukuřičný krém, restované chorizo a koriandrová gremolata Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Family BBQ – vepřová pluma asian fusion, picanha Argentina, grenaille v ohni, variace listových salátů a omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Spálené ovoce, skyr, vanilka, mučenka a sušenkový crumble Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Miloš Dub Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pařížsko - ostravská čokoládová pěna, vyladěná k dokonalosti (míchaná za úplňku směrem na jih) Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým puré, lanýžovou majonézou a naším chlebem z hotelu Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunier omáčkou s čerstvým lanýžem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a maková zmrzlina Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Oldřich připraví luxusní menu jako z pětihvězdičkové restaurace – hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým puré, lanýžovou majonézou, grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunier omáčkou s čerstvým lanýžem. Jako hlavní chod se bude podávat hovězí Wellington s lanýžovým puré a na závěr rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a makovou zmrzlinou.
Libor si dělá legraci, že jen na přečtení menu by potřeboval dovolenou. Heřman konstatuje, že Oldřich do všeho „valí lanýže“. Jak uvidíte na prima+ a odpoledne na obrazovkách, vaření v cizím prostředí udělá své a mixér stávkuje. Šéfkuchaři stačí telefonát a za chvíli má před sebou nový přístroj.
Jaké lanýže nekupovat? Podívejte se na video:
Zklamaný Olda se omlouvá za chyby
Soutěžící obdivují prostředí, ve kterém budou večeřet. Po včerejším rozjetém večeru to vypadá, že budou Heřman s Borkem umírněnější. Při šmejdění si Ostravský Gastrošef ani nelehne do postele, jak je jeho zvykem. Jako první se podává najemno nakrájený tatarák, který soupeři hodnotí jako geniální. Ani jim nevadí, že Olda zapomněl přidat sušený žloutek. Poté se podávají krevety, na kterých je položený ozdobný červený chips z bílků.
Heřman chválí, krevety miluje. Vojta necítí chuť lanýžů. Hostitel celý večer zbytečně upozorňuje na to, co se podle něj nepovedlo. Tentokrát prý nepřidal dost citronové šťávy. Že se v Prostřeno! někdy nedaří i zdatným kuchařům, bude znát u hlavního chodu. Maso nebude v úpravě medium rare, ale některé kousky budou spíše přetažené, což je u svíčkové škoda. Těsto také není správně propečené. Olda si sype popel na hlavu a je zklamaný. Kdyby toto udělal někdo v hotelové kuchyni, jídlo by ven nepustil. I tak si hosté pochutnají a kdo ví, třeba by ani nic nepoznali, kdyby se Olda nepřiznal.
Po jídle se půjde tančit. Dorazí mistryně světa v tanci a naučí kuchaře pár kroků. Všichni se snaží, hlavně hostitel poctivě dodržuje choreografii. „Vypadali jsme jako parta k*eténů, ale dobré,“ shrne Heřman pocity všech. Zatím je ve vedení úterní hostitel Vojta. Dožene ho čtvrteční hostitel? Dívejte se!

Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
