Zvažujete rozchod? Položte si otázku, zda jste šťastní sami se sebou, radí terapeutka

Vztahoví experti se shodují na tom, že rozhodnutí ukončit vztah je větší a náročnější než do vztahu vstoupit. Ať už s někým žijete takzvaně na hromádce, nebo jste v manželství a zvažujete rozchod, je potřeba se nad ním pořádně zamyslet. Obvykle totiž nejde o krok, který by se dal vrátit. Na co se sami sebe máte podle terapeutky zeptat?

Do žádného vztahu lidé nevstupují s tím, že jednou skončí. Všichni věří, nebo alespoň doufají, že se svou polovičkou v dobrém i zlém stráví zbytek života. Ne vždy to ale vyjde, a to z nejrůznějších důvodů. Rozchody jsou přitom složité i proto, že rodiny už jsou často propojené, partneři sdílejí finance a přátele nebo už mají i děti.

„Pokud nejste v situaci vyžadující okamžité rozhodnutí, dopřejte si čas. Ať už budete nakonec chtít ve vztahu setrvat, nebo ne, vytvořte si plán, kterým neublížíte sobě ani svému okolí,“ radí vztahová terapeutka Emma Heptonstall v rozhovoru pro deník The Sun. Zároveň podle ní existuje pět otázek, které si musíte položit, abyste se opravdu rozhodli správně.

5 důležitých dotazů

Co je v pořádku?

Když člověk pomýšlí na rozchod, honí se mu hlavou, co všechno je podle něj ve vztahu špatně. Než se ale vydáte zpět do světa nezadaných, zamyslete se, jak by vztah měl vypadat, aby podle vás byl v pořádku. Jaké změny by musely nastat? K čemu by vedly? Jak podle vás vypadá harmonický vztah? Odhalíte tím, na čem vám skutečně záleží, a třeba si tak dáte příležitost na tom ještě zapracovat.

Zkoušeli jste si promluvit?

Problémy ve vztazích obvykle nastávají proto, že mezi partnery začne váznout komunikace. Pokud je pro vás těžké se svou polovičkou mluvit, dokážete se přes toto nepohodlí přenést a zkusit to? Rozhodnete-li se k rozmluvě, zkuste hovořit o vás, o tom, co byste vy konkrétně rádi změnili, nikoliv o tom, co by měl změnit partner. O tom by měl začít hovořit on sám.

Jste ochotní zkusit poradnu?

Stejně jako není ostuda chodit k psychologovi, není ostuda si společně přiznat, že něco neklape, a zajít si do manželské poradny. Ta buď může vztah zachránit, nebo alespoň dodá smířlivý tón rozchodu a provede vás jím tak, aby z něj nikdo nevyšel například s psychickými problémy.

Co jste ochotni změnit?

Když lidé zvažují rozvod či rozchod, obvykle jsou plní zklamání a smutku. Fungující vztah ale vyžaduje oboustrannou práci a ochotu. Pochopitelně můžete myslet na to, co byste rádi změnili u partnera. Musíte se ale zamyslet také nad tím, co byste byli ochotni změnit u sebe. Nepomýšlejte přitom na nesmyslné cíle, kterých nedosáhnete a u nichž změna není možná.

Jste šťastní sami se sebou?

Při rozchodu se dva lidé vydávají rozdílnou cestou, od sebe samotných ale rozhodně neutečou. Tkví příčina vaší touhy po rozchodu opravdu ve vztahu? Jste spokojení sami se sebou a jste si jistí tím, že rozchod vám prospěje? Nejste-li šťastní sami se sebou, ani rozchod vám dost možná očekávané štěstí nepřinese a nezajistí.

Sexuoložka Laura Janáčková promluvila o nevěře a cizoložství:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.