Celebrity

16. března 2022 06:10

David Laštovka

Bronislav Poloczek po smrti manželky ztratil chuť žít. Řval na kolegy a nechtěl hrát

Po smrti milované manželky Zdeny, se kterou prožil téměř čtyřicet let a měl s ní syna Bronislava, pro něj život ztratil smysl. Navíc ho poslední roky sužovaly vážné zdravotní problémy. Od smrti herce Bronislava Poloczka, kterého nejvíce proslavila role kapitána Ořecha z filmu Černí baroni, uplynulo deset let.

Herec Bronislav Poloczek měl v branži pověst cholerika a mrzouta, s nímž není snadné vyjít. Když v roce 1995 zemřela jeho celoživotní láska, manželka Zdena, zatrpkl na celý svět ještě více. „Jako herec byl skvělý, měl jsem ho rád a obsazoval ho poměrně často. Jako člověk byl trochu komplikovaný. Poté, co mu zemřela žena, stal se nabručeným samotářem. Všichni jsme to ale respektovali a svým způsobem ho i chápali,“ prohlásil na jeho adresu režisér Václav Vorlíček. Právě v jeho filmu Saxana a Lexikon kouzel se Poloczek před kamerou objevil naposledy.

Nezapomenutelné vzpomínky na zesnulého herce má i Václav Svoboda. Potkali se spolu během natáčení jednoho televizního nekonečného seriálu. V té době už na tom po zdravotní stránce Poloczek nebyl nejlépe. „Vždycky sežral půl igelitky prášků, byl hypochondr, a pak na všechny řval. Mě to ale strašně bavilo. Říkával jsem mu, že je nejlepší člověk na světě. Miloval jsem ho. Když dostal první honorář, zhrozil se. Pořádně si nepřečetl smlouvu, nevěděl, že existují natáčecí půldny, a měl pocit, že dostal málo peněz, takže chtěl svou postavu nechat umřít už asi po měsíci,“ přiblížil Svoboda.

Mohl ještě žít, ale už nechtěl, říká Jiřina Bohdalová

Na sklonku života Poloczek prodělal infarkt a mrtvici. Lékaři mu nařídili dietu, díky níž zhubl více než třicet kilo. „Od té doby, co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Jsem starý. Už nechci ani hrát, nic neplánuju, jen čekám na smrt. Cítím, že už přichází,“ prohlásil Bronislav Poloczek v jednom ze svých posledních rozhovorů. Zemřel 16. března 2012 ve věku 72 let. „Mohl ještě žít. Už ale nechtěl a bylo to na něm poslední dobou opravdu vidět. Říká se mi to velmi těžko, ale vlastně se mu splnilo přání. Byli jsme letití kamarádi a pokaždé jsme se v létě scházeli u mě na chalupě,“ prozradila po jeho smrti herečka Jiřina Bohdalová, která měla v Českém ráji chalupu jen krůček od Poloczkovy.

Herec měl polské kořeny, narodil se v rodině správce honitby v Horní Suché ve Slezsku, která patřila do polského záboru československého území. Původně chtěl studovat přírodní vědy, nakonec se ale vydal uměleckým směrem. Po absolvování polského gymnázia se dostal na JAMU v Brně, kterou v roce 1961 dokončil. Poté působil v několika oblastních divadlech, až se v roce 1988 dostal do Národního divadla.

Zdroj: Blesk, archiv autora


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.