Celebrity

17. prosince 2022 09:35

Marie Makovská

Pět let příprav zbytečně. Neužil promluvil o roli Zátopka a finančních problémech

V roli Emila Zátopka zaznamenal herce Václava Neužila (43) téměř každý. Film režiséra Davida Ondříčka, který se stal miláčkem diváků, však málem nevznikl. Představitel hlavní role v Show Jana Krause promluvil o pětileté přípravě a finančních problémech při natáčení.

Český divadelní, filmový a televizní herec se ve snímku představil po boku Marthy Issové (41) jako legendární oštěpařky Dany Zátopkové. Na roli ve filmu, který měl premiéru v roce 2021, se připravoval celých pět let. „Film se odkládal kvůli penězům, tím pádem se nabíralo časové manko,“ vysvětlil herec, proč musel přípravě věnovat tolik času.

„Kolegové v Dejvicích mi v šatně říkali: ‚Jako vážně furt běháš, i když to nebude?‘ Oni si mě dobírali. Bylo to pět let hrubého času, byly tam i prodlevy, kdy jsem neběhal a kdy to vypadalo, že film opravdu nebude. A David mi říkal, že opravdu neví, jestli to bude, a když jo, tak třeba už na to budu starý,“ vzpomíná.

Běžec bez vytrvalosti

Václav Neužil byl sice vždy velkým sportovním fanouškem a hrál například tenis nebo hokej, ale jak sám říká, chyběla mu vytrvalost. „Když jsem začal běhat, bylo to něco – a naznačil jsem to i Davidovi – o čem jsem si nebyl jistý, jestli to překousnu, jestli to vůbec půjde. Protože to bylo vždycky to nejhorší, co jsem v tělocviku na gymplu nebo na základce dokázal skousnout,“ zavzpomínal.

Výjimečnost role ve filmu Zátopek herci Václavu Neužilovi připomněla něco, co vždy záviděl hollywoodským hercům. Musel totiž podstoupit i určitou fyzickou proměnu. „To je hercův sen, možnost změnit se v někoho jiného, což je princip herectví. Tohle jsem vždycky trochu záviděl hollywoodským hercům, že jsem je v rolích skoro nepoznal,“ popsal v Show Jana Krause. Nyní má další výjimečnou roli, a sice ve filmu o kontroverzních bratrech Mašínových, kteří se postavili komunistům a prostříleli se na Západ. Hraje v něm jejich strýce Bořka Nováka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.