Adiktolog Aleš Kuda o suchém únoru: Neúspěšný pokus může být signálem o ztrátě kontroly

Zatímco v anglicky mluvících zemích už mají lidé výzvu měsíce bez alkoholu ve formě Dry January (suchý leden) za sebou, Češi s ní teprve začínají. Zatímco někdo se jí zúčastní proto, aby viděl, jak ji dokáže zdolat, pro jiné může být podle adiktologa Aleše Kudy odpichovým bodem k tomu, aby se alkoholu vzdali úplně. Vysvětlil také, zda vnímá výhodu v pospolitosti a kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Mgr. Aleš Kuda, ředitel Institutu Origanum, které se zabývá duševním zdravím a závislostmi, patří v České republice k předním expertům v oblasti adiktologie. Už léta pomáhá lidem i v boji s alkoholismem, proto ze svých zkušeností může říct, že držení suchého únoru skutečně má smysl. V čem vidí výhody této výzvy? Může z ní vzejít základní pilíř k dlouhodobější abstinenci? Na tyto a další otázky odpověděl v rozhovoru pro Prima Ženy.

Odborným ředitelem Institutu Origanum je adiktolog, psycholog a psychoterapeut Mgr. Aleš Kuda. 30 let profesních...

Posted by Institut Origanum on Monday, November 14, 2022

Může být suchý únor dobrým odpichovým bodem pro ty, kteří se chtějí alkoholu vzdát úplně?

Ano, může to být dobrý nápad. Akce Suchý únor se účastní 10 procent lidí a 80 procent o této akci ví. Můžeme tedy mít pocit, že v té abstinenci nejsme sami.

Je držení suchého únoru vhodné i pro osoby s těžší závislostí na alkoholu?

Myslím, že osoby se závažnějším problémem s nadměrným pitím nebo již rozvinutou závislostí, se o to ani nepokusí. Na druhou stranu, pro některé lidi může být neúspěšný pokus o suchý únor jasným signálem, že ztrácí nebo už dokonce nemají kontrolu nad alkoholem, a ideálně to povede k motivaci problém řešit ve spolupráci s odborníkem. Existuje „30denní test abstinence“, který si může vyzkoušet každý a nemusí zrovna čekat na nejkratší měsíc v roce, tedy únor. Díky tomuto testu zjistí, jak na tom s alkoholem je. Pokud se nám to nepodaří, je jasné, že máme problém.

Měli by lidé, kteří si závislost uvědomují, využít suchý únor například ve spojení i s odbornou pomocí?

Rozhodně ano. Již jsem se o tom trochu zmínil v předchozí odpovědi. Ono samotné uvědomění si, že mám problém, který sám nezvládnu, je těžkým, ale naprosto nezbytným počátečním krokem řešení. Vyhledání odborníka tento krok právě představuje.

Může lidi v tomto případě podpořit jakási pospolitost spojená s vědomím, že nejsou jediní, kdo nepijí?

Ano, viz zmíněných deset procent lidí, kteří drží suchý únor. Ona je sice u nás velká tolerance vůči nadměrnému užívání alkoholu, ale přesto pořád platí, že nadměrné užívání alkoholu není normální. Ve chvíli, kdy začne člověk s abstinencí, začne se setkávat s jinými lidmi než doposud, a zjistí, že více lidí nepije než se opíjí.

Vidíte vy sám nějaký benefit v takovéto výzvě?

Jednoznačně, je to dobrá příležitost na osvětovou kampaň o nebezpečí alkoholu. Je to dobrá cesta, jak se podívat na alkohol v mém životě s odstupem, uvědomit si, kde všude mě „doprovází“ a posoudit, zda bych neměl něco změnit.

Jaký vliv může mít měsíc bez alkoholu na někoho, kdo ho jinak běžně konzumuje?

Může si uvědomit, že jeho pití alkoholu vykazuje rizika. Pak může alkohol vypustit zcela nebo snížit jeho užívání.

Je někdo, pro koho se suchý únor nehodí?

Abstinentovi asi moc neřekne. (dodal s úsměvem, pozn. red.)

Pokuty za odmítnutí testu na alkohol či drogy jsou pořád mírné, tvrdí expert:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.