Sklenka alkoholu před spaním je mýtus. Adiktolog řekl, zda má suchý únor smysl

Adiktolog Adam Kulhánek o suchém únoru

Suchý únor, tedy měsíc bez alkoholu, letos drží na 900 tisíc lidí. Adiktolog Adam Kulhánek vysvětluje, že i tento typ krátkodobé abstinence většinou smysl má. Pro koho se však vyloženě nehodí? A proč je sklenka alkoholu pro lepší spánek ten největší mýtus?

Do výzvy se lidé pouští z různých důvodů, aby zlepšili své fyzické i psychické zdraví, anebo jen z hecu, aby zjistili, zda vydrží. Většina odborníků se v současné době kloní k názoru, že žádné množství alkoholu není úplně bez rizika. Proto se nabízí otázka, jestli má pouhých 28 dnů „na suchu“ nějaký větší význam.

Adiktolog Adam Kulhánek se k fenoménu vyjádřil v rozhovoru pro pořad Nový den na CNN Prima NEWS. „Suchý únor je dobrá příležitost si aspoň po tu krátkou dobu vyzkoušet, jak reaguje naše psychika a tělo na to, že nemá alkohol, a jak ustát ten sociální tlak,“ uvedl odborník s tím, že tlak okolí bývá často silný a může být náročné odolat.

Mohlo by vás zajímat: Znamení zvěrokruhu a alkohol. Kdo bývá králem večírků a kdo neumí pít a měl by abstinovat?

Organismus bez alkoholu

Pokud jsme zvyklí konzumovat alkohol, tělo samozřejmě začne metabolicky reagovat na to, že už ho jím nezásobujeme. „Určitě to bude trvat několik dní, než se ta změna projeví a než ji člověk začne pociťovat,“ potvrdil Adam Kulhánek. „To, co pocítíte poměrně rychle je, že se vám zlepší spánek. Bude se vám lépe spát, a spaní bude kvalitnější. Další věcí je, že se vám stabilizují emoce, nebudou tam větší výkyvy, ať už je to uvolňování hormonu štěstí, ale i těch propadů. To znamená, že se vám stabilizuje nálada, odolnost proti stresu, zlepší se vám koncentrace, kognitivní paměťové schopnosti. A další efekt, který je dost výrazný a budou ho řešit spíš lidé, kteří řeší redukční dietu, je to, že alkohol je velmi kalorický. Příjem kalorií se tedy výrazně sníží,“ vysvětlil hlavní benefity, které můžeme pociťovat i za krátkou dobu abstinence.

Pro koho se suchý únor nehodí

„Pro příležitostné konzumenty je to docela dobrá příležitost, ta doba je tak akorát dlouhá. Nicméně pokud jde o osoby, které už konzumují alkohol velmi intenzivně, a bylo by u nich podezření na závislost, tak pro ně může být vysazení alkoholu ze dne na den velmi rizikové, aniž by oslovili nějakou odbornou pomoc,“ vysvětlil adiktolog Kulhánek.

Doporučuje být vnímavý k tzv. pocitům bažení (anglicky craving), které, pokud se projeví několikrát za měsíc v různých situacích a jsou intenzivní, pak by určitě zpozorněl. „U pacientů, kteří jsou závislí na alkoholu, pokud ho vysadí na delší dobu, tak se to projeví nějakým způsobem buď na jejich těle nebo psychice. To znamená, že buď mají problémy se spánkem, zvýšené pocení, špatnou koncentraci, zvýší se jim třeba krevní tlak, jsou takoví popudliví, nervózní, napjatí a tak dále, čili tyto symptomy pokud by se opakovaně vyskytovaly, tak už je to zase jeden z varovných signálů,“ popsal v Novém dni adiktolog.

Přečtěte si také: Muž, jehož střeva se stala přirozeným pivovarem, je permanentně opilý. Tělo mu samo vyrábí alkohol

Sklenka na dobrou noc

Usínáte rádi po sklence vína či jiného alkoholického nápoje, protože vás příjemně utlumí a pomůže vyčistit hlavu? Adiktolog vysvětlil, proč jde pouze o placebo efekt. „Toto je mýtus a z klinického hlediska naprostý nesmysl. Alkohol má tlumivé účinky, to ano, ale pokud bychom pacienta měřili, jeho frekvenci třeba v mozku během spánku, tak vidíme, že ten spánek není tak kvalitní. Ten spánek je přerušovaný. Alkohol nás jinými slovy rychle utlumí, ale během spánku zhoršuje kvalitu spaní.“

Dále se ve video rozhovoru v úvodu článku můžete dozvědět o nebezpečí takzvaného nárazového pití (anglicky binge drinking), kdy například v pátek večer vyrazíme na akci a dáme si v rychlém sledu hned několik alkoholických drinků. Adiktolog ale také rozebral, proč Češi tolik pijí, jaký vliv měl na situaci covid a další události posledních let. A jaká opatření fungují v okolních státech.

Vše o kampani Suchej únor zjistíte ZDE >>>.

Sdílejte článek