Suchý únor a hubnutí: Jak si pojistit, že bez alkoholu skutečně shodíte

Jak efektivně hubnout?

Možná už jste někdy zaznamenali přirovnání, že pít alkohol je jako pít olej. Alkohol má 7 kalorií na gram, což je jen o něco méně než má tuk. Vyhození alkoholu z jídelníčku, a to i na pouhý měsíc, tak může výrazně napomoci hubnutí. Pokud jste se rozhodli držet Suchej únor a tím se zbavit kil, můžete si celý proces pojistit a urychlit díky několika krokům.

Jíst tuky je nutnost, to se o alkoholu říct nedá, přestože i ten má v našem životě svým způsobem důležitou roli. Je to role společenská. Málokdo si život úplně „na suchu“ umí vůbec jen představit. A tak se stala mimořádně oblíbená kampaň Suchej únor, kdy lidé alkoholické nápoje vyřadí po dobu jednoho měsíce.

Mohlo by vás zajímat: Experti vysvětlili, jak měsíc bez alkoholu prospěje tělu

Kolik zhubnu za měsíc bez alkoholu

Může to být jedno kilo, pět, ale i deset. Záleží na mnoha okolnostech. Pokud je jediná změna, kterou jste učinili, vynechání alkoholu, pak závisí i na tom, kolik jste ho pili před tím. A také o jaký druh nápojů nejčastěji šlo.

Alkohol má 7 kalorií na gram, a to mluvíme o čistém, 100% etanolu (nebo chcete-li lihu). Energetická hodnota je vyšší s jakoukoliv další kalorickou složkou. Ano, teď je to hlavně na vás, milovníci Piña Colady, Mojita a dalších koktejlů. Nejméně kalorií má (pro někoho možná překvapivě) například čistá vodka. Taková oblíbená dvanáctka má na gram kolem 0,5 kcal, což zní sice hezky, ale většinou si piva dáme minimálně jeden půllitr, který už má přes 200 kcal. Dvojka bílého suchého vína se pohybuje kolem 130 kcal.

Nepiju a nehubnu

Někomu stačí pro začátek vyřadit z jídelníčku alkohol a slazené nápoje a zhubne klidně i deset kilogramů. Důležitý je výchozí bod. Pokud má někdo velkou nadváhu a špatné stravovací i pohybové návyky, postačí mu na prvních pár týdnů až měsíců i poměrně malá změna. Jestli jste ale přestali pít alkohol a stále nehubnete, důvodem může být jeden z těchto faktorů:

1. Nahrazujete alkoholické nápoje jinými, také vysoce kalorickými

Co s tím: Nealko pivo a limonády mohou obsahovat také dost kalorií. V případě džusů a limonád pomůže ředění vodou, nejsnáze ale zhubnete, pokud je úplně nahradíte neslazenými nápoji. Vodu můžete dochutit třeba bylinkami nebo citrusy.

2. Alkoholu jste nepili tak moc, aby jeho samotné vyřazení výrazně ovlivnilo váš příjem energie

Co s tím: Pokud váš příjem alkoholu nebyl nijak přehnaný, budete možná k nastartování spalování potřebovat ještě další změnu v životním stylu. V tom případě čtěte dál.

3. Váš životní styl potřebuje více úprav, než je samotné vyřazení alkoholu

Co s tím: Pokud se vám nedaří zhubnout, pokuste se odhalit vše, co by vás mohlo brzdit. Hubnutí není jen o jídle a pohybu, přestože tyto dva faktory patří mezi ty hlavní. Možná vám chybí spánek, máte moc stresu, nedostatečný pitný režim nebo nedostatek důležitých živin. Pokud se už delší dobu točíte v kruzích a nic nezabírá, je čas požádat o radu odborníka.

Přečtěte si také: Jak se rychle zbavit bolesti břicha z přejedení

Suchej únor

Není žádnou novinkou, že se Češi jako velcí milovníci (nejen) piva drží na předních příčkách v konzumaci alkoholu.

  • Průměrný Čech vypije za rok 14.4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku.
  • Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 mld. Kč ročně.
  • Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí (to je zhruba každý 7. dospělý člověk)

Každý rok se však stovky tisíc lidí v ČR zapojí do kampaně, kdy po celý únor alkohol nepijí. Důvodů je více, kromě hubnutí uvádí také to, že díky Suchému únoru mají čistou hlavu, lepší spánek a více energie, cítí osobní hrdost, mnoho lidí navíc spolu s alkoholem omezí také kouření a vděčná je i jejich peněženka.

Důvodem, proč tolik odborníků na zdravý životní styl alkohol nedoporučuje, totiž není jen jeho vysoká energetická hodnota a to, že spolu s ním přijímáme tzv. „prázdné kalorie“, které pro organismus nemají žádnou přidanou hodnotu. Vědecké studie varují, že žádné množství alkoholu se nedá považovat za bezpečné, jeho konzumace zvyšuje riziko řady nemocí, včetně rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

Neznamená to, že je nutné alkohol z jídelníčku zcela a navždy odstranit. NEpití alkoholu však dokáže pomoci s hydratací organismu, nespavostí, častými bolestmi hlavy a únavou, celkovou funkcí metabolismu i lepší psychickou pohodou. „Pokud bychom abstinenci striktně drželi delší dobu a nejlépe spojenou s nějakou očistnou kúrou zaměřenou na snížený příjem cukrů a tuků, pak se nám s velkou pravděpodobností zlepší všechny laboratorní parametry. To značí, že měsíc bez pití má velmi pozitivní vliv na celkový stav organismu,“ říká Jana Šimková z Laboratoře klinické biochemie a hematologie AeskuLab v Hradci Králové.

Zdroje: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Zdroje dat: kaloricketabulky.cz, suchejunor.cz, citace aeskulab.cz

Nejčastější chyby, které děláme, když chceme v novém roce začít hubnout:

Sdílejte článek
Štítky alkohol pivo hubnutí pití Suchej únor organismus kalorie metabolismus