Suchý únor se blíží. Experti vysvětlili, jak měsíc bez alkoholu prospěje tělu

Suchý únor znervózňuje podnikatele

Suchý únor vznikl jako akce, díky které lidé testovali svůj vztah k alkoholu a zkoušeli, zda bez jediné kapky vydrží celý měsíc. Nyní už ho někteří drží několikátým rokem a na konci měsíce se radují z toho, jakých výsledků dosáhli. Podle expertů má přitom jeden takový měsíc dobrý vliv na tělo nejen v době abstinence, ale i do budoucna.

O negativním vlivu alkoholu na lidský organismus už jste zřejmě slyšeli. Jeho pití zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění jater, vysokého krevního tlaku či mrtvice. Pokud vezmeme tato rizika v potaz, není žádným překvapením, že několik týdnů bez alkoholu má své benefity.

Měsíc abstinence, rok výhod

Měsíc je jen malá část celého roku, ale abstinence v těchto dnech může ovlivnit i následující období. Jak prokazuje studie, kterou University of Sussex provedla na 800 lidech, po úspěšném dodržení suchého měsíce se změnily návyky zúčastněných.

Výsledky studie ukazují, že lidé posléza začali popíjet méně – místo čtyř dnů v týdnu tři. Průměr vypitých jednotek alkoholu se snížil z 8,6 na 7,1. Skupina lidí, která se opíjela třikrát do týdne, průměr stáhla na dvakrát do týdne.

„Odříznutí alkoholu na měsíc lidem pomohlo méně pít i v následujících měsících. Navíc jsou tu i okamžité výhody – 9 z 10 lidí ušetřilo peníze, 7 z 10 se zlepšil spánek a 3 z 5 redukovali hmotnost,“ řekl doktor de Visser, který se na studii podílel.

Vliv na psychiku

Měsíc bez alkoholu nepřináší jen fyzické benefity, ale i ty psychické. Lidé, kteří méně pijí alkohol, nebo ho dokonce nepijí vůbec, jsou v životě šťastnější. Podle odborníka jim může suchý únor dodat odvahy , aby alkohol omezili nebo se ho vzdali úplně.

„Skvělá věc ohledně suchého měsíce je ta, že nejde jen o ten jeden měsíc. Několik týdnů bez alkoholu lidem ukáže, že je možné se bavit i bez něj, že lze relaxovat a socializovat se i bez něj. To znamená, že po zbytek roku se můžeme ohledně pití lépe rozhodovat a vyhnout se mu ve větší míře, než v jaké bychom chtěli,“ uvedl Richard Piper, ředitel charitativní a kampaňové skupiny Alcohol Change UK.

Benefity v procentech

Odborníci vedoucí studii pozorovali účastníky v delším časovém horizontu a kromě toho, že mnozí ze sledovaných výrazně omezili pití i v měsících následujících, zaznamenali i další výhody, které měsíční abstinence přinesla.

  • 93 % účastníků mělo pocit, že něčeho dosáhli
  • 88 % účastníků ušetřilo peníze
  • 82 % účastníků se hlouběji zamyslelo nad svým vztahem k alkoholu
  • 80 % účastníků mělo pocit, že získali větší kontrolu nad svým pitím
  • 76 % účastníků odhalilo, proč a kde nejvíce pijí
  • 71 % účastníků zjistilo, že se umí bavit i bez alkoholu
  • 71 % účastníků začalo lépe spát
  • 70 % účastníků zpozorovalo zlepšení zdravotního stavu
  • 67 % účastníků má více energie
  • 58 % účastníků dokázalo snížit svou hmotnost
  • 57 % účastníků se začlo lépe soustředit
  • 54 % účastníků zpozorovalo zlepšení pleti

Sdílejte článek