Celebrity

26. ledna 2023 05:30

Tomáš Durčák

Nagano i slabost pro alkohol. Ivan Hlinka přepsal dějiny, osudným mu byl nezapnutý pás

Máme rádi Jardu (16) – Ivan Hlinka podle Jágra

Spoluhráči i svěřenci jej milovali, on uměl být v šatně i pes a nikdy neustoupil ze své suverenity. Jeho touha po vítězství byla totiž větší než potřeba zachovat slušnost. I přesto na Ivana Hlinku (†54) dodnes nespočet lidí vzpomíná jako na hrdinu a velkou osobnost. Jeho první manželka však po rozvodu ve své knize popsala i stinné stránky výborného hokejisty.

O tom, jak talentovaný hokejista se 26. ledna 1950 v Mostě narodil, svědčí fakt, že dospívající Ivan Hlinka si svou premiéru v první československé lize odbyl už v prosinci roku 1966, tedy v 16 letech. S hokejem začal v Litvínově jako šestiletý. Po několika povedených sezonách dostal nadaný hokejový mladíček v 19 letech šanci i v reprezentaci. Mezitím se navíc stihl oženit s gymnastkou Květoslavou Hlinkovou, s níž měl jediného potomka, syna Ivana.

O současných nadějných mladých hokejistech, kteří by mohli jít ve stopách Ivana Hlinky, si přečtěte v tomto článku.

Ani zde od začátku nezaostával a celkem národnímu týmu jako hráč pomohl získat tři tituly mistrů světa, jedno stříbro a jeden bronz. Zpětně můžeme směle říct, že nebýt tehdejšího režimu, stal by se v 70. letech Hlinka i hvězdou NHL. Své šance v zámoří se ovšem dočkal až v roce 1981, kdy jednatřicetiletého matadora přijal tým z Vancouveru.

I když už byl Hlinka spíš za vrcholem své hráčské kariéry, dostal se hned v první sezoně až do finále Stanley Cupu a vytvořil rekord v počtu nasbíraných bodů pro nováčka týmu během první sezony. Po druhé sezoně však zamířil zpět do Evropy, kde začal zvažovat odložení hokejky a čím dál více pokukoval po trenérské lavici. Jeho velmi dobrým kamarádem se stal také Vladimír Růžička (59).

Za jakých okolností se dal Vladimír Růžička dohromady se současnou manželkou Marií, čtěte ZDE.

Rozvod, Nagano a druhá svatba

Po trénování srdcového Litvínova se Hlinka v roce 1991 stal koučem tehdy ještě československé reprezentace, kterou vedl do roku 1994. Byť v letech 92 a 93 přivezl dvě bronzové medaile, katastrofální 7. místo z následujícího mistrovství světa v Itálii, které je dodnes historicky nejhorším výsledkem českého hokeje na šampionátu, jej donutilo pozici opustit.

Po tříleté pauze, během níž se rozvedl s první manželkou, se však vrátil a měla nastat jeho cesta na výsluní. Po bronzu z mistrovství světa ve Finsku hned následující rok následovalo legendární zlato ze Zimních olympijských her v Naganu a o rok později Češi vyhráli i mistrovství světa v Norsku. Při tom všem se v roce 1998 stihl i podruhé oženit, a to s Liběnou Hlinkovou.

Ta podle všeho nikdy neměla dobrý vztah se synem Hlinky Ivanem, což je i důvod, proč se ani on, ani jeho dcery neúčastní pietních akcí za legendárního trenéra. „S tou se nekamarádíme, a tím pádem nejsem zvaný. Vztahy se nijak nezměnily, po takové době to není možné a ani o to nestojím,“ řekl pro Blesk Ivan Hlinka mladší, který pracuje jako řidič záchranné služby.

Hlinkovy spanilé jízdy si všimli i v zámoří a nabídli mu druhou šanci vrátit se do NHL, tentokrát však jako trenérovi. Po slušné první sezoně v Pittsburghu byl však v roce 2001 propuštěn. Následující rok zamířil trénovat do Ruska a chystal se na další návrat k reprezentaci, k němuž už však nedošlo.

Dne 16. srpna 2004, jen pár měsíců poté, co podepsal s reprezentací smlouvu, se při cestě z Karlových Varů do Litvínova jen kousek za Vary čelně srazil s nákladním vozem. Když na místo dorazili zdravotníci a zaklíněného Hlinku z vozu dostali, byl při vědomí a komunikoval s nimi. Zjistili zároveň, že hokejový trenér se bohužel před cestou nepřipoutal, což mohlo při čelním nárazu hrát klíčovou roli. V nemocnici po pár hodinách jeho srdce vypovědělo službu a jeden z nejúspěšnějších hokejistů naší země zemřel.

Co dnes dělá vdova po tragicky zesnulém hokejistovi Josefu Vašíčkovi, se dozvíte ZDE.

Playboy s náklonností k alkoholu

Ivan Hlinka rozhodně nebyl, není ani nebude posledním vrcholovým sportovcem, který je možná dokonalý ve své disciplíně, ale v osobním životě to tu a tam zaskřípe. V jeho případě se opakovaně zmiňují problémy s alkoholem.

„Ivan je chytrý kluk, dokázal toho v hokeji jako málokdo – a ještě dokázat může, jen mu vytýkáme to pití,“ popsal Hlinku za jeho života pan Novák, šéf mostecké Konfederace politických vězňů, jež Ivana stejně jako jeho otce Josefa Hlinku, bývalého tajemníka mosteckého OV KSČ pro průmysl, znal.

„Ivana si jako hráče a kouče vážím, když se však napije, je to jiný člověk. Musí mít navrch, nenechá se umlčet a je agresivní. Žel ke své škodě,“ řekl o Hlinkovi časopisu Reflex Augustin Bubník, mistr světa z roku 1949, který rovněž po aktivní kariéře působil jako trenér.

Obvinění ze znásilnění

O alkoholu se již dříve zmínila také první manželka Ivana Hlinky a bývalá gymnastka Květoslava Hlinková, matka syna Ivana mladšího, která se s ním v roce 1996 rozvedla a o čtyři roky později vydala knihu Můj život s Ivanem. V té kromě řady kladných vzpomínek nechybí ani její jasná tvrzení o tom, že Ivan Hlinka měl k alkoholu velmi pozitivní vztah, uměl se v soukromí chovat velmi despoticky a byl jí nevěrný.

„Poslední tři roky mě bil hlava nehlava a znásilňoval,“ uvedla exmanželka, která po rozvodu skončila na úřadu práce. I přesto v knize dává najevo, že manžela vždy milovala a jeho negativní stránky dokázala tolerovat. V roce 2008 pak vydala druhou knihu Ráj i peklo s božským Ivanem, v níž popisuje spíš svůj nelehký život po rozvodu i komplikovaný vztah se svým synem. Květoslava Hlinková zemřela v roce 2020 ve věku 70 let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.