Životní styl

30. prosince 2023 08:00

Marie Makovská

Mastný fast food před alkoholem a cola na nevolnost nestačí. Tělo potřebuje živiny

Nikoho nechceme navádět k tomu, aby se během oslav opíjel do němoty. I bez alkoholu, nebo jen s malým přípitkem, si můžete večírek užít. Pokud jste ale přesvědčeni, že během Silvestra pár skleniček padne a chcete zařídit, aby vám nebylo zle, čtěte dál.

Alkohol se z trávicího traktu velmi rychle vstřebává do krve, proto jeho účinky můžeme cítit už pár minut po jeho požití. Maximální koncentrace v krvi dosahuje v průběhu 30–90 minut. Účinek alkoholu a to, jak se budete po požití cítit, nejde předem naplánovat a ovlivnit. Závisí to na dávce, vlivech prostředí, tělesných dispozicích a dalších faktorech.

Některá jídla jsou před pitím alkoholu lepší než jiná

Jestli před večírkem míříte do fast foodu, abyste žaludek „vystlali“ vrstvou tuku, zkuste něco lepšího. Tuk opravdu zpomaluje vstřebávání alkoholu, ale to nestačí. Tělo také potřebuje doplňovat tekutiny a ztracené vitaminy a minerální látky. Mimoto tuk není jedinou živinou, která vstřebávání alkoholu zpomalí, jsou to také bílkoviny nebo vláknina. Proto zvolte jídlo bohaté na tyto živiny, může to být vejce, losos, avokádo, celozrnné obiloviny, a dále také ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty, třeba bobule nebo červenou řepu. Konzumace přesoleného smaženého jídla naopak může způsobit, že vás bude po kombinaci s alkoholem pálit žáha, budete dehydrovaní nebo budete mít jiné trávicí obtíže.

Přečtěte si také: Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína

Pozor: Tuk vstřebávání alkoholu jen zpomalí, ale nezabrání mu. Polykat před popíjením lžíce oleje, abyste toho mohli víc vypít, není moudré – metabolismus tím dost zatížíte a může vám být opravdu zle.

Netláskejte jídlo a druhy drinků

V kombinaci s pitím alkoholu, pokud jde o oslavy a večírky, většinou přichází také velké množství nejrůznějšího jídla. Pokuste se pokrmy příliš netláskat a nepřejídat se. Druhý den si za to poděkujete, protože vám nebude zle. Některé studie na zvířatech ukázaly, že alkohol vyvolává prudký nárůst chuti k jídlu. Místo aby tělo správně vyhodnotilo signál, že jsme právě přijali dost kalorií, dochází k opaku a mozek žádá o větší příjem potravy. To, co doopravdy sníte, tedy můžete ovlivnit hlavně svou vůlí.

Mohlo by vás zajímat: Jak zhubnout bez diety? Začněte hned a bez radikálních změn

Stejně tak nekombinujte alkohol s kofeinem, sladkými nápoji jako jsou různé sirupy a limonády, a bez konzultace s lékařem rozhodně ani s žádnými léky. To vše by váš pozdější stav mohlo ještě zhoršit. Samotná kombinace více druhů alkoholických nápojů, pokud jde o čisté destiláty, nakonec nemusí vadit tolik, jako když kombinujete různé sladké drinky, likéry a šumivá vína. Samozřejmě ale záleží i na celkovém množství, které zkonzumujete. Během pití alkoholu se také vyplatí neustále myslet na hydrataci – mít po ruce čistou vodu bez bublinek a doplňovat tekutiny.

Jak na kocovinu? Podívejte se na video, kde také zjistíte, co dělat se zbytky jídla z Vánoc:

Rychlý lék na kocovinu

Pokud jste se drželi předchozích rad a tipů, pravděpodobně vaše kocovina nebude nijak hrozná nebo ji dokonce vůbec nepocítíte. Jestli teď s hlavou jako střep hledáte rychlý lék, nepotěšíme vás, 100% účinné a rychlé řešení, které by bylo univerzální pro všechny, neexistuje. Můžete ale zkusit následující:

  • Léky proti bolesti raději úplně vynechte. V krajním případě můžete sáhnout po prášku s paracetamolem nebo ibuprofenem, ale jen v případě, že od konzumace alkoholu už uplynulo aspoň 12 hodin. Kombinace alkoholu a léků proti bolesti je velkou zátěží pro játra. Kyselý acylpyrin se vůbec nedoporučuje, protože by kromě toho ještě mohl dráždit žaludek.
  • Alkohol vyčerpává vitaminy a minerální látky – především zásoby vit sk. B, kyseliny listové, hořčíku, vápníku a dalších. Můžete je doplnit pomocí multivitaminu nebo multiminerálu, rehydratačního elektrolytického nápoje či minerální vody, pomůže také vitamin C (silný antioxidant). Skvělý je také silný masovo-zeleninový vývar.
  • Dostatek vody byste si měli naordinovat vždy, i když máte zrovna žaludek jako na vodě. Dehydratace je tím hlavním, co může za palčivou bolest hlavy při kocovině. Upíjejte vodu po troškách, ne po sklenicích. Můžete zkusit i čaj s medem.
  • Cola na rozhozený žaludek (v malém množství) může pomoci a možná jste toto doporučení slyšeli už i z úst lékařů, přestože nejde o nápoj, který by se dal ve velkém doporučit jako zdraví prospěšný. Klíčovou roli tu ovšem hraje oxid uhličitý a také snadno dostupný zdroj energie a fosforu, pravděpodobně i kyselina fosforečná, která má schopnost rozložit nestravitelné zbytky potravy v trávicím ústrojí. Jde tedy o celkem běžné látky, cola neobsahuje žádný výjimečný všelék.
  • „Zaručené“ vyprošťováky raději vynechte. Panák tvrdého alkoholu vaši kocovinu jen oddálí, kyselý lák z okurek žaludek ještě víc podráždí a z velké porce mastného jídla vám bude spíš zle. Pivo sice obsahuje dost vody a také minerální látky a vitaminy sk. B, ale opět byste léčili „nemoc“ z alkoholu alkoholem. Lepší je už zmíněný vývar nebo elektrolytický nápoj.
  • Lehké jídlo. Nemusíte jíst hned ráno, a už vůbec ne velkou porci, ale nějakou energii během dne potřebovat budete. Můžete si dát trochu jogurtu s vločkami a ovocem, nebo třeba míchaná vajíčka – vybírejte i podle toho, na co máte chuť.

Důležitý je také klid a odpočinek, pokud můžete zůstat doma, tak spánek, a dostatek čerstvého vzduchu.

Pomůže pohybová aktivita?

Jestli se na to cítíte, můžete si dát procházku na čerstvém vzduchu. Určitě ale neplánujte žádné velké výkony. Běh nebo náročný výšlap vám v odbourávání alkoholu, které je značně individuální, nepomohou. Myslete také na to, že můžete být ještě pod vlivem, případně jste po bouřlivé noci unavení, a mohli byste například jízdou na kole ohrozit nejen sebe, ale i svoje okolí.

Tento článek není radou, jak zařídit, abyste mohli vypít co nejvíc alkoholu. Alkohol je toxický a žádné jeho množství nelze doporučit jako vhodné.

Zdroje: Národní zdravotnický informační portálprirodovedci.cz, rozhovor s adiktologem Popovem pro Respektaktin.cz

Sdílejte článek
Štítky jídlo alkohol kocovina pití nevolnost bolest hlavy dehydratace nápoj tuk živina minerální látka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.