Nedávejte dětem nealko pivo, varují lékaři. Má vliv na organismus i budoucí návyky

Aspoň malá sklenka piva po obědě je v Česku v mnoha rodinách standardem a rodiče ji často dopřejí i těm nejmenším. Nealkoholická piva pak celkem vysoká část rodičů považuje za úplně bezpečná, dokonce pro děti mnohem lepší, než jsou sladké limonády. Proč před podáváním nealko piva dětem lékaři varují?

Kolik dětí v Česku pije (ne)alko pivo?

Podle výzkumu provedeného pro kampaň Nechmel děti společností Nielsen Admosphere asi 23 % dětí pije nealkoholická ochucená piva, zatímco 3 % dětí pijí ochucená piva obsahující alkohol. Dotazovaní rodiče přiznali podávání ochucených piv 36,4 % dětí ve věku 11–15 let, a dokonce 11 % dětí ve věku 3–6 let.

Výzkum provedený mezi 1 000 rodiči dětí ve věku 3–15 let zjistil, že 56,5 % rodičů nepovažuje za alkoholický takový nápoj, který má obsah alkoholu do 0,5 %, a 9,9 % rodičů nepovažuje za alkoholické ani radlery. Podle iniciativy Nechmel děti třetina rodičů považuje nealko piva za limonádu a 11 % rodičů považuje za bezrizikové pro děti i alkoholická ochucená piva.

Přečtěte si také: Plíseň, šelak i výkaly. 7 nechutných potravin, které běžně jíme a neřešíme to

Proč jsou čísla v České republice tak vysoká? Odborníci to přisuzují jednak poměrně dost otevřenému postoji k pití, který zde panuje, a také zmatečným informacím o skutečném obsahu alkoholu v těchto nápojích, které kolují například na internetu. Dále k tomu mohou přispívat i některá marketingová sdělení zaměřená na oblíbená ochucená nízkoalkoholická piva a radlery.

Cukr a barviva vs. alkohol

Data ukázala ještě jedno překvapivé číslo, a sice že třetina rodičů dětí ve věku 11–15 let považuje nealko pivo za zdravější než klasické limonády a 15 % rodičů nepovažuje malé množství alkoholu za škodlivé pro své děti.

Všeobecná nedostatečná znalost složení potravin a nápojů, které jíme a pijeme, spolu s někdy až přehnaným démonizováním cukru a barviv může vést k tomu, že rodič dítěti raději místo limonády nalije ochucené pivo. Pokud by konkrétní nealko pivo mělo v porovnání s některou z limonád opravdu nižší obsah cukru a přídatných látek, proč je tedy takový problém podat ho dětem?

  1. Odborníci tvrdí, že když budete podávat dětem nealkoholická a nízkoalkoholická piva, zvyknou si na hořkou chuť chmele a zároveň je to může směrovat k rizikovému chování později v životě. „Zásadní moment je ona drsná ‚normalizace‘ faktu, že děti mají ‚svůj alkohol‘ – jen je zbaven samotného etanolu –, ale stále je to pivo se vším, co k pivu patří chuťově a zvykově,“ uvádí Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie.
  2. Uvádějí také, že děti, kterým bylo povoleno pít doma, mnohem častěji konzumují alkohol i v jiných situacích. Zjistili, že 78 % českých rodičů konzumuje alkohol před svými dětmi.
  3. „Obsah alkoholu 0,5 % je pro malé dítě podobný, jako pro dospělého v normálním pivu,“ vysvětlil Petr Popov, primář Kliniky adiktologie. Děti mají nižší toleranci alkoholu, nemají ještě dozrálé enzymy pro jeho odbourávání, proto pro ně může být i malé množství nebezpečné. Jsou náchylnější například na poškození mozku, které může alkohol způsobit.

Cigaretu dětem nedáme, alkohol ano

Většina rodičů by nedala dítěti potáhnout ani ze zhasnuté cigarety či „cigaretové“ žvýkačky, pocitově to vnímáme jako nevhodné. Přístup k pití alkoholu je ale v Česku více benevolentní, proto není výjimkou, že děti dostanou skleničku piva po nedělním obědě u babičky nebo nealko pivo v restauraci. Kampaň Nechmel děti upozorňuje například na to, že 29 % rodičů s dětmi nemluví o rizicích alkoholu, že si každé čtvrté dítě „přiťuklo“ ve společnosti svých rodičů, nebo že 38 % rodičů nabídlo svému dítěti alkohol před jeho 15. rokem.

Lékaři nechtějí strašit, jen varovat

Cílem všech varování a doporučení lékařů není rodiče strašit. Někteří rodiče navíc mohou podotknout, že s tímto přístupem by jejich děti „už nemohly jíst a pít vůbec nic“. Odborníci se ale shodují, že je lepší se tomuto riziku vyhnout. „Konzumace nealkoholických nápojů pravděpodobně nepovede k intoxikaci nebo toxicitě u dětí školního věku. Akutní nebezpečí pro toxicitu je nízké, ale dlouhodobé nebezpečí je docela znepokojivé,“ řekl pro Insider Dr. Auerbach, specialista na dětskou pohotovostní medicínu. „Nealkoholické pivo má kalorie a sacharidy, a tak je na stejné úrovni jako limonády a další nezdravé nápoje. Ani jedno z toho není nejlepší volbou pro zdraví dětí,“ dodal ortodontista dr. Bruce Tasios.

Zdroje: expats.czinsider.com, nechmeldeti.cz

Jak jsou na tom děti se sportem? Podívejte se na rozhovor se zakladatelem Klid pro sport Janem Rychtaříkem:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.