Celebrity

3. března 2023 23:59

David Laštovka

Antonín strýček Jedlička po sobě zanechal obrovské jmění. Kolegové ho nesnášeli

Upoutávka - Zákony vlka od března na prima+

Proslavil se imitátorskými schopnostmi, napodobováním všech možných zvířat a nejrůznějších zvuků, díky čemuž se stal hvězdou dětského publika. V soukromí měl ovšem pověst arogantního člověka, který byl na korunu a děti nesnášel. Od narození komika a herce Antonína Jedlička nedávno uplynulo sto let.

Antonín strýček Jedlička vystupoval především pro děti, což byl zlatý důl. Míval i třicet akcí za měsíc a žil si jako v bavlnce. V Praze byl jedním z prvních umělců, kteří si mohli dovolit pořídit mercedes. Není divu, že mu někteří slavnější herci záviděli. „Kolegové z branže ho brali jako člověka, který se přes děti dostal rychle k penězům. Děti přitom vůbec nemusel. Býval na ně hrubý a někdy i sprostý, až se ho bály. Jiří Sovák mu dokonce jednou řekl, že si toho mercedesa vyprděl a vychrochtal,“ prozradil herec a mim Václav Upír Krejčí webu Prima Ženy.

Jako člověk se Jedlička u ostatních moc dobré pověsti netěšil. Působil například v komisi, která v totalitních dobách rozhodovala o tom, který z umělců bude moci vystupovat v zahraničí a vydělat si tak lepší peníze. Většině souborů ale dával někdy až nepochopitelně stopku. „Na adresu MimTria například prohlásil, že nemáme v repertoáru salto, takže nemůžeme dobře reprezentovat a ven nás nepustí. Prostě záviděl a byl dost na korunu,“ dodal Václav Upír Krejčí.

Smrt na tenisovém kurtu

Jedlička prý během života nahromadil obrovský majetek. Jako malý chodil pro pivo slavnému malíři Janu Zrzavému, který mu za tuto službu dával své obrazy, které by dnes měly milionovou hodnotu. V dospělosti se z něj stal sběratel a vlastnil i díla od jiných umělců. Když 28. srpna roku 1993 zemřel přímo na kurtu během tenisového mače se zpěvákem Karlem Štědrým, umíral jako multimilionář. Bylo mu 70 let, příčinou smrti byl infarkt. „Strýček přišel ten den celý rozveselený, pořád na mě štěkal a frkal, měl skvělou náladu. Ve druhé hře najednou zakokrhal a padl na zem. Moje žena Eva ještě řekla, že už to fakt přehání. Když jsem ale šel k němu blíž, viděl jsem, jak mu po spánku teče pramínek krve,“ vzpomínal Štědrý.

ČTĚTE TAKÉ: Před strýčkem Jedličkou se děti třásly strachy. Zemřel na kurtu. Zakokrhal a padl

Tenis byla Jedličkova největší vášeň. Ovšem pozor, musel vyhrát, když ne, bylo zle. „Jednou Slávek Šimek nechal dát do novin, že se mnou Jedlička prohrál tenisový zápas o to, kdo je nejlepší. My se totiž hádali a soupeřili. Děsně ho to vytočilo, že se veřejně vědělo, že prohrál. Přestal kvůli tomu se mnou mluvit,“ prozradil herec Luděk Sobota pro deník Blesk.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.