Celebrity

28. srpna 2022 06:05

David Laštovka

Před strýčkem Jedličkou se děti třásly strachy. Zemřel na kurtu. Zakokrhal a padl

Od smrti nezapomenutelného imitátora všech možných zvuků Antonína Jedličky, kterému nikdo neřekl jinak než strýček Jedlička, právě uplynulo 29 let. Přestože vystupoval pro děti, ve skutečnosti je nesnášel. Jaký byl život svérázného komika a recesisty?

Svůj život Antonín Jedlička zasvětil dětem, pro které pravidelně účinkoval. Místo toho, aby se u jeho vystoupení děti bavily, občas byl efekt opačný. Bály se ho. „Také se stalo, že citlivější děti se na jevišti trémou počůraly. Jedna kolegyně naší dcery strejdu Jedličku přímo nenáviděla, protože na její dcerku kdysi na pódiu zvýšil hlas a ona se z toho také počůrala,“ popsala před lety deníku Aha! Jedličkova manželka Miroslava, která byla baletkou.

Podle ní uměl napodobit cokoliv a hlas ho nikdy nezradil. „Byl rozená slepice a kohout. Jeho krční lékař říkal, že má zázračné hlasivky. Nikdy neměl chrapot. Obstřik potřeboval jen výjimečně, například v předvánočním období, v čase dětských besídek, kdy odehrál třeba sedm představení za dopoledne,“ poznamenala.

Přestože ho vystoupení pro dětské publikum velmi slušně živilo a díky tomu si mohl dovolit jako jeden z prvních umělců z Prahy pořídit mercedes, malé děti ho spíše rozčilovaly. „Když jsem s ním hrával tenis, překvapovalo mě, jak mu děti při našem utkání vadily. Znervózňovaly ho. Nadával jim, posílal je kamsi, byl na ně až sprostý, což mě dost udivovalo, když pro ně celý život hrál,“ prozradil webu Prima Ženy herec a komik Luděk Sobota.

Zakokrhal, padl na zem a zemřel

Pravdou je, že u kolegů se strýček Jedlička moc dobré pověsti netěšil. „V roce 1993 jsme natáčeli film Divoké pivo, čekali jsme jednou v kostymérně na odvoz. U stolu jsem seděl já, strýček Jedlička, Jára Kohout, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser a Luděk Sobota. Přisedl si i Jiří Sovák, ale nic moc neříkal. Bylo na něm vidět, že mu moc nesedí Jedlička, protože hodně mluvil a skoro nikoho nepustil ke slovu. Byl dost hlučný, vydával své zvířecí zvuky, prudil se sexem a ještě se chlubil, že ve svém věku stále hraje tenis.

Sovák ho uzemňoval. „Jedličko, prosím tě, tobě se to kecá, když si mladší,“ spustil na něj. „Pane Sovák, já jsem starší než vy o pět let,“ nedal se Jedlička. „No jo, si zachovalej. Ale to proto, že celý život děláš hov... Jenom prdíš... I ten mercedes, co máš, sis vyprděl a vychrochtal,“ vmetl mu do očí Sovák. Musím říct, že jsem se u toho skvěle bavil,“ přiblížil svůj zážitek ze setkání webu Prima Ženy Václav Upír Krejčí.

Jedličkovi se nakonec stal osudným jeho největší koníček, milovaný tenis. Zemřel přímo na kurtu během utkání se zpěvákem Karlem Štědrým. „Strýček přišel ten den celý rozveselený, pořád na mě štěkal a frkal, měl skvělou náladu. Ve druhé hře najednou zakokrhal a padl na zem. Moje žena Eva ještě řekla, že už to fakt přehání. Když jsem ale šel k němu blíž, viděl jsem, jak mu po spánku teče pramínek krve,“ vzpomínal v deníku Aha! na nejhorší moment svého života Štědrý. Okamžitě přivolali lékařskou pomoc, ale na záchranu života už bylo pozdě. Antonín Jedlička zemřel ve věku 70 let.

Sdílejte článek
Štítky smrt Mercedes hlasivky tenis herec děti Jiří Sovák imitátor Luděk Sobota Karel Štědrý Antonín Strýček Jedlička

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.