Celebrity

14. května 2024 14:05

Eliška Reiglová

Blízcí oplakávají Simonu Postlerovou. Dcera pronesla dojemnou řeč, promluvil i Trojan

Česká umělecká scéna se stále jen těžko vzpamatovává z nečekané smrti herečky a dabérky Simony Postlerové, která zemřela ve věku 59 let. Kolegové, kamarádi a rodina přišli vzdát herečce hold do pražského Divadla na Vinohradech, kde se ke slovu dostalo hned několik řečníků. Vzpomínky doprovázel pláč nesoucí se celým sálem.

Simona Postlerová před sebou měla spoustu dalších uměleckých projektů a nasmlouvané práce. Její skon byl nečekaný a zasáhl všechny, kteří měli tu čest ji poznat. Poslední rozloučení probíhalo od 11 hodin, truchlící se ale začali scházet mnohem dříve. Mezi prvními příchozími byly herečky Simona Stašová a Jiřina Bohdalová.

O tom, co herečka pro své blízké znamenala, se někteří rozpovídali ještě před vstupem do divadla. „Simona byla úžasný a báječný člověk, na kterého byl vždy spoleh,“ řekl herec Otakar Brousek. Promluvil i muž, který s Postlerovou strávil část života. „Výborná herečka. Skvělý člověk, který to neměl v životě moc lehké,“ uvedl herec Ivan Trojan, který sotva držel slzy.

Dojemná řeč dcery

Když došlo na samotné loučení, řečníků se vystřídalo hned několik. Nebyla pronesena jediná řeč, při níž by zůstalo oko suché. Čestnou stráž také drželo mnoho herců, mezi nimi například Carmen Mayerová, Václav Vydra či Jaroslav Satoranský. První dojemnou řeč pronesl ředitel Divadla na Vinohradech, následovala dcera Postlerové Jana Magdaléna Hrášková.

Čtěte také: Příčina smrti herečky Postlerové? Stěžovala si na těžký postcovidový syndrom

„Pořád tomu nedokážu uvěřit. Pořád tě vidím, jak mi máváš na ulici, jak se v posteli učíš texty, jak se směješ a jak do toho krabatíš čelo, když mě hledáš v hledišti. Někde jsem slyšela, že jsi měla prý smutné oči. Chápu, proč to lidé říkali, ale pro mě jsi je nikdy smutné neměla. Ztvárnila jsi obrovské množství rolí, ale role, na kterou jsi nejvíc hrdá, je role matky,“ pronesla Jana smutně.

„Vždy jsi mi na narozeniny volala v čas, kdy jsem se narodila. Milovala jsem tvůj smysl pro humor, s nikým jsem se tolik nenasmála. Jedinou útěchou je mi vědomí, že jste s tátou zase spolu. Jste tam, kde jste vždy chtěli být. U boha, kterého jste oba milovali. Věřím, že se znovu shledáme ve světě, kde nebudou slzy a bolest. Do té doby mi budeš moc chybět. Mám tě ráda, mami,“ dodala.

Nenechám tě odejít

„Věřte, že se mi mluví obzvlášť těžko. Simonu jsem znal od jejích osmi let. Jaká slova dnes najít, když nás náhle opustila. Nenahraditelná ztráta. Divadlo je krásné a zároveň kruté. Jeden den herečka zemře a druhý den se hraje. Co mi bude nejvíc chybět, je nejen její smích, ale její krásná a čistá duše. Přemýšlím o tom, co tam nahoře vymýšlejí za premiéru. Zřejmě na tebe čeká nová a krásná role,“ řekl herec Tomáš Töpfer.

Mohlo by by vás zajímat: Jedna z posledních fotografií Simony Postlerové. Zdrcená přišla dát poslední sbohem kolegyni

Jako další dostal slovo herec Jan Šťastný. „Za těch 32 let na Vinohradech jsme byli na prknech partnery velmi často. Úkol, který tu mám dnes, je pro mě ze všech nejtěžší, a to rozloučit se s tebou. Byla jsi celoživotní přítelkyně. Simonka byla velice vtipná, jedinečná a okouzlující bytost. Jako herci slýcháme, že každý je nahraditelný. U Simonky to tak není. Jen těžko by se našel někdo, kdo by ji mohl nahradit. Měla neuvěřitelný šmrnc,“ zavzpomínal dojatě.

„V souboru, za který se dnes loučím, jsme tě milovali. Tvůj odchod nás zaskočil. Tvé myšlenky a tvůj duch s námi zůstanou. Ve tvé osobě ztrácí česká kultura velkou herečku a náš soubor váženou a milovanou kolegyni. Já osobně tě jen tak odejít nenechám, zůstaneš v mých vzpomínkách i v srdci,“ dodal oblíbený herec, který měl tu čest se Simonou Postlerovou hrát celé roky.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.