Zdraví a nemoci

1. listopadu 2023 08:00

Komerční sdělení

Bolavá záda? Co vyzkoušet, než se vydáte k lékaři?

Každý z nás už alespoň jednou tuhle situaci zažil. Bolavá záda nejsou žádná legrace, umí pořádně potrápit. Však jsou také jednou z nejčastějších příčin krátkodobé i dlouhodobé pracovní neschopnosti. Proč nás záda bolí a jak si ulevit, než se vydáte k lékaři?

V 99 % si za bolest zad můžeme sami

Smutné, ale pravdivé. Bolest zad v poslední době trápí mnoho z nás, může se objevit v jakémkoli věku. Patří k nejrozšířenějším civilizačním chorobám, většinou za ní stojí naše špatné návyky. Málo se hýbeme, nedbáme na správné držení těla, máme sedavé zaměstnání, snadno také prostydneme.

Místo, abychom se každý den vydali na procházku, raději si i doma sedneme k televizi nebo knize, případně řešíme i doma pracovní věci. Naše životy jsou plné stresu, máme pocit, že nic nestíháme, tím pádem si nenajdeme čas ani na krátké protažení.

Víte, že u žen jsou ještě i další časté příčiny bolesti zad? Na vině bývá například nošení kabelky na jednom rameni nebo vysoké podpatky. Takže, milé dámy, zbavte se bot na podpatku a dejte přednost batůžku.

Jaké jsou nejčastější důvody bolesti zad?

Bolest zad se nejčastěji projevuje v oblasti krční a bederní páteře, stojí za ní dnešní styl života. Místo, abychom svému tělu naslouchali a reagovali na to, co se nám snaží říct, když se objeví nějaký problém, většinou svoje úsilí ještě zintenzivníme a raději sáhneme do lékárničky pro náplast, mast nebo pilulku na bolest. Tím ale problém nevyřešíme. Je třeba najít příčinu a snažit se ji odstranit. Jaké jsou nejčastější důvody bolesti zad?

  • Bolest, která vychází zejména z bederní páteře, ale může se projevit i v oblasti stehen, hýždí nebo třísel, signalizuje ústřel. Na vině bývají křečovitě stažené zádové svaly, které tlačí na nervy.
  • Nevhodný pohyb, který následně zvýší tlak na meziobratlovou ploténku, může vést k vyklenutí plotének, utlačení nervů v páteřním kanálu a samozřejmě k intenzivní bolesti zad, která prostupuje celým tělem. Většinou jde o bodavou bolest.
  • Hodně bolestivé je i vyhřeznutí ploténky, které začíná jejím vyklenutím a následným posunutím proti nervům po stranách páteřních obratlů. Bolest trvá i několik hodin.
  • Natržení zádového svalu

Jak bojovat s bolestí zad, než se vydáte k lékaři?

Řešení bolesti zad je celá řada, není nutné hned běhat k lékaři a chtít léky nebo rovnou chirurgické řešení. Důležité je naordinovat si klidový režim, vyzkoušet suché teplo a případně sáhnout po běžném analgetiku pro rychlou úlevu. Trpět víc, než je třeba, je zbytečné, léky proti bolesti ale neřeší příčinu, i když přinesou úlevu, stejně rychle se bolest zase může vrátit.

Pohyb je důležitý

Kdo bude doma pravidelně cvičit, ten může bolest zad způsobenou špatným držením těla, stresem nebo oslabením stabilizačních svalů docela jednoduše minimalizovat nebo dokonce odstranit. Někomu se osvědčilo cvičení jógy, někdo dá přednost rehabilitačnímu cvičení. Zkusit můžete i následující cviky, jen si dejte pozor, ať tělo posilujete rovnoměrně a svaly zbytečně nepřetěžujete. Cvičit můžete třeba i v práci, dnešní moderní kanceláře už na to mají vyhrazená místa.

Prvním cvikem na protahování a cvičení na záda je stará dobrá kolébka, kterou jsme cvičili už jako děti. Lehněte si na záda, bradu přitáhněte ke krku, hlava leží na podložce. Zvedněte nohy, pokrčte je v kolenou, přitáhněte je k hrudníku, chyťte je rukama a kolébejte se.

Jednoduché, ale účinné, je i vytažení páteře, kdy se v leže na zádech s pokrčenými koleny snažíte vytahovat co nejdál, kočičí hřbet nebo rotace páteře.

Zkusit můžete léčbu teplem

Máme ale na mysli suché teplo. Někdo má doma speciální gelové polštářky nebo polštářky plněné peckami třešní, které stačí krátce nahřát v mikrovlnné troubě, kdo nic z toho nemá, ten si vystačí i s nahřátým stočeným ručníkem.

Akupresura

Už jste se možná také setkali s akupresurními podložkami, které našly inspiraci v tradiční čínské medicíně. Stačí se na ně položit, napomohou k celkové relaxaci těla, pomohou uvolnit hluboko ukryté svalové napětí. Ne každý na nich ale vydrží ležet, přece jen je s nimi spojený poměrně intenzivní fyzický prožitek.

Tejpování

Pomocí tejpovacích pásek, které bývají pěkně barevné (určitě jste je už na někom viděli), lze uvolnit receptory bolesti v postižené oblasti, uvolnit cévy, zvýšit průtok lymfy a ulevit od bolesti.

Kdy kontaktovat lékaře?

Pokud se příznaky bolesti během 72 hodin nepodaří zmírnit, pak je na místě konzultace s lékařem, protože bolest zad může signalizovat nějaké vážnější onemocnění. Totéž platí, když jde o vystřelující bolest, tam je návštěva lékaře také na místě.

Náš tip na závěr: Už na začátku jsme zmínili, že bolest zad je častou příčinou pracovní neschopnosti. Když k ní dojde, pocítíme výpadek příjmu. Pro tyto situace je dobré míst sjednané odpovídající pojištění, abyste rozdíl alespoň částečně vykryli.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.