Životní styl

27. října 2023 05:30

Marie Makovská

Imunolog Šinkora radí: Alkohol nedezinfikuje a antibiotika jako prevence jsou špatně

Nějaká ta nemoc se v průběhu změn počasí a ochlazení nevyhne snad žádnému z nás. Někdo ji přejde bez reakce a prakticky bez povšimnutí, jiný si pár dnů poleží. Čím svoji imunitu podpořit a jak ji naopak „brzdíme“, prozradil imunolog Jiří Šinkora v našem podcastu ON TOPIC.

Když nás nějaké nachlazení postihne, říká se, že bychom měli dát tělu prostor se s nemocí poprat. Ale co to znamená – ležet, mít nohy v teple, pít čaje…? „Ano, a pokud možno se nevystavovat stresu, je to jeden z nejhorších imunosupresorů (‚potlačovačů') imunity. To víte, že když je člověk ve stresu, tak může mnohem snáz onemocnět. Není dobré být v zimě, neprochladnout,“ radí imunolog Jiří Šinkora a doporučuje tělu dodat látky, které v tu chvíli potřebuje, tedy železo, hořčík, vitamin D, vitamin C. „To jsou látky, které imunitní buňky potřebují, aby odpovídaly optimálně. Nepít alkohol – ono se říká, že alkohol dezinfikuje, ale on nedezinfikuje, on potlačuje imunitu,“ dodává a vše podrobněji vysvětluje v našem videorozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Děti s nudlí u nosu ve školách a školkách

Nelehkou otázkou je, zda děti například s rýmou pustit do školy či školky mezi ostatní. V praxi je nyní spíš běžné, že nás s nachlazeným dítětem pedagog pošle domů. Jak se k tomu staví imunolog? „Tohle je složitá otázka. Ve skutečnosti to děti potřebují, být spolu, aby získaly tu robustní hromadnou imunitu proti všem těm virům, které se mezi nimi neustále točí. Kdybych o tom měl rozhodovat, řekl bych: Nechte to být,“ říká Jiří Šinkora. „Na druhou stranu, co na to rodiče – děti to přinesou domů, celá rodina lehne a rodiče budou nadávat paní učitelce, že tam nechala jiné dítě s nudlí. To není otázka imunologická, ale spíš společenská a politická,“ dodává a dále v rozhovoru i radí, co dělat v případě, že jsou děti nemocné často a opakovaně.

Mohlo by vás zajímat: Dítě si řekne, až bude mít hlad, radí Petr Havlíček. Necpěte mu svačiny a vydržte

Zbytečné předepisování antibiotik

Antibiotika nedokážou vyřešit všechno, působí totiž jen proti některým druhům mikroorganismů. Globálně se řeší, že by neměla být nadužívána. „Když nevěříte svému lékaři, tak máte vždycky možnost druhé volby,“ odpovídá imunolog na otázku, zda může pacient poznat, že mu lékař nepředepisuje antibiotika zbytečně. „Já se nedomnívám, že naši lékaři, nebo většina z nich, předepisují antibiotika zbytečně. Jinak je na to CRP test, který je dokonce k dostání v lékárnách. Když vyjde hodnota vysoká, tak máte bakteriální infekci. Pokud některý lékař předepisuje antibiotika širokospektrální preventivně, když si není jistý, tak je to špatně,“ dodává.

Imunolog Jiří Šinkora mimo jiné odpověděl na otázku, proč stoupá počet lidí s autoimunitními onemocněními a jakou roli v naší imunitě hraje střevní mikrobiom. Vrátili jsme se také k tématu, které se, jako každý podzim už od roku 2019, znovu otevírá. Je jím onemocnění covid-19. Jak se staví expert na slizniční imunitu k očkování dostupnými vakcínami proti aktuálním mutacím koronaviru? A co říká o takzvaném dlouhém covidu, u kterého mnozí lidé popisují zdravotní potíže ještě dlouho po prodělání nemoci? Odpovědi najdete v druhém dílu našeho podcastu ON TOPIC:

Podcast ON TOPIC najdete také na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music a dalších, jako videorozhovor pak na YouTube a Stream.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.