Celebrity

15. března 2024 09:58

Eliška Reiglová

Brigitte Macron znovu vyvrací fámu, že se narodila jako muž. Pomluvy děsí i její dceru

Fotografie pořízená v 50. letech minulého století. Tak málo stačilo k tomu, aby první dáma Francie Brigitte Macron (70) musela čelit nařčení, že bývala mužem. Tuto pomluvu řešila už před třemi lety a loni dokonce vyhrála soud proti nezávislé novinářce, která s tímto tvrzením přišla. Přesto se proti němu musí nadále bránit.

Na černobílé fotografii malá Brigitte, tehdy ještě s příjmením Trogneux, sedí na klíně své matky. Podle zlých jazyků se však první dáma Francie na fotografii nachází úplně vlevo, a to se jménem Jean Michel. Tato konspirační teorie se na sociálních sítích poprvé objevila v roce 2021 a chlapec nalevo ve skutečnosti není nikdo jiný než její bratr.

Hoax se nejvíce rozšířil mezi popírači covidu a pravicovými aktivisty, a zřejmě není překvapením, že se tak stalo jen pár měsíců před prezidentskými volbami. Macron loni vyhrála soudní spor o urážku na cti proti nezávislé novinářce, která toto tvrzení původně publikovala, ale na existenci a šíření fámy to nic nezměnilo.

Rozhořčení rodiny

O vlivu této fámy pro deník Paris Match promluvila i dcera první dámy Tiphaine Auzière. „Mám obavy o úroveň společnosti, když slyším, co koluje na sociálních sítích o tom, že moje matka je muž. Ta jistota, s jakou se to hlásá, a věrohodnost, která se tomu přikládá, je šokující. Jak se pak můžeme bránit dezinformacím?“ zeptala se.

Opakovaně se musel k situaci vyjádřit také samotný francouzský prezident Emmanuel Macron, který v minulosti manželku bránil i kvůli 24letému věkovému rozdílu, který mezi nimi je. „Nejhorší jsou nepravdivé informace a vymyšlené příběhy. Lidé jim nakonec uvěří a naruší to i vaše soukromí,“ řekl u příležitosti Mezinárodního dne žen.

Čtěte také: Macron nevyloučil nasazení vojáků na Ukrajině. Konflikt by byl nevyhnutelný, reagoval Kreml

Rodný list ve Francii může získat pouze osoba, jejíž jméno je v něm uvedeno, nebo její příbuzný. O narození Brigitte Macron však kdysi informoval deník Courrier Picard, a to s odkazem na její sourozence. „Anne-Marie, Jean-Claude, Maryvonne, Monique a Jean-Michel Trogneuxovi s velkou radostí oznamují příchod své malé sestřičky Brigitte,“ psalo se v něm. To samo o sobě hoax vyvrací.

Podívejte se, jak se Paříž připravuje na olympijské hry:

Sdílejte článek
Štítky Francie hoax sociální síť Emmanuel Macron Brigitte Macron První dáma Brigitte Macronová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.