Celebrity

5. prosince 2023 13:15

David Laštovka

Čestmír Řanda měl jediného syna. Ten randil se slavnými herečkami a skončil ve vězení

Přesně sto let uplynulo od narození nezapomenutelného českého herce Čestmíra Řandy. Jeho smrt však přišla předčasně už v 62 letech. Příčinou byl infarkt, který se stal osudným i jeho jedinému synovi Čestmírovi, rovněž herci. Ten zemřel ve věku 60 let.

Čestmír Řanda patřil mezi legendární české herce a dabéry. Jeho cesta na výsluní byla poměrně trnitá. Vystudoval strojní průmyslovku a nastoupil do zaměstnání v Kovohutích v Rokycanech. Souběžně s prací se amatérsky věnoval ochotnickému divadlu. Po válce si splnil sen a vystudoval herectví na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Poté ve studiu pokračoval na pražské AMU, kde byl žákem profesora, znamenitého herce Miloše Nedbala.

Čtěte také: Marcel Vašinka v mládí chodil s Dagmar Havlovou. Podvedl ji s mužem

Mezi jeho divadelní angažmá patřilo nejdříve Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni a Divadlo na Vinohradech v Praze, odkud zamířil do Národního divadla. V něm působil od roku 1966 až do své nečekané smrti v roce 1986. Ve zlaté kapličce dokonce působil i jako šéf činohry.

Mezi jeho největší neřesti patřily cigarety. Kouřit začal poté, co nešťastnou náhodou zemřel jeho milovaný tatínek. Začalo to jednou cigaretou za den, končilo čtyřmi krabičkami za den. Onemocněl tuberkulózou, pak ho také trápilo nemocné srdce. 31. srpna roku 1986 ho postihl infarkt, kterému ve věku 62 let podlehl... „V čase tátovy smrti se na chalupě zastavily kované elektrické hodiny. Asi se s námi táta přišel rozloučit,“ prozradil za života Řandův syn Čestmír redaktorovi webu Prima Ženy.

Jaká v Česku úmrtnost na následky kouření?

Syn randil se slavnou herečkou i televizní rosničkou

Ten pokračoval v otcových šlépějích. Stal se hercem, k tomu producentem a výtvarníkem. S tátou si zahrál ve filmu Táto, sežeň štěně! Objevil se v seriálech Okres na severu, Dobrodružství kriminalistiky, Malé dějiny jedné rodiny, Panoptikum Města pražského, Vlak dětství a naděje nebo v Cestách domů na FTV Prima. Oženil se s herečkou a dabérkou Reginou Řandovou, s níž měl syna Čestmíra. Nakonec ale rodinu opustil a následoval rozvod.

Mohlo by vás zajímat: Regina Řandová v nové roli. V 55 letech jsem zažila postelovou scénu, děkuje seriálu

Řanda však neplatil výživné a skončil ve vězení. Odsouzen byl na dvanáct měsíců, po půl roce byl podmínečně propuštěn na svobodu. Poté se proslýchalo, že podmínku porušil a za mříže putoval znovu. Jeho další láskou byla moderátorka a rosnička hlásající předpověď počasí Tina Pletánková. Ani tento vztahu mu ovšem nevyšel. Čestmír Řanda mladší zemřel v roce 2020 ve věku 60 let, také na infarkt.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.