Celebrity

24. dubna 2023 11:15

Tomáš Durčák

Z vězení zpět k rodině. Jachtař David Křížek se dočkal podmíněného propuštění

Zpověď Lucie Křížkové

Jachtař David Křížek (50) byl v roce 2021 za spoluúčast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva odsouzen do vězení, kde měl strávit pět let. Hned při první šanci na podmíněné propuštění u soudu uspěl a zamíří domů za manželkou Lucií a milovanými dětmi.

Se zprávou přišel portál Deník.cz, který uvedl, že Davida Křížka soud v České Lípě podmíněně propustil z výkonu trestu a stanovil mu pětiletou zkušební dobu, v níž musí lidově řečeno „sekat latinu“. Na svobodu by měl být po téměř dvou letech za mřížemi propuštěn ještě dnes. Informaci poté pro Showtime potvrdila přímo jeho manželka Lucie.

Zároveň pravděpodobně stále zůstává v platnosti desetiletý zákaz podnikání a peněžitý trest ve výši 600 tisíc korun, který mu soud loni v létě v rámci druhého obvinění udělil.

Případ Davida Křížka vzbudil na veřejnosti šok, ale trochu i lítost. Jak padlo i během samotného procesu, sám jachtař se podvody nijak neobohatil. Byl ale příliš naivní a důvěřivý, takže si z něj skuteční pachatelé udělali bílého koně. „Nejsem ekonom a ani nejchytřejší člověk na světě, ale nikdy bych nikomu za úplatu nedělal bílého koně,“ řekl Křížek před dvěma lety pro CNN Prima NEWS.

Odsouzení na tři a půl a posléze v druhém obvinění na další rok a půl znamenalo, že měl celkem za mřížemi být až do roku 2026. To by znamenalo velkou ránu pro jeho rodinu, manželku Lucii Křížkovou (38), dříve Váchovou, Českou miss roku 2003, a také jejich syna Davida (11) a dceru Lolu (6), na jejichž výchovu byla nyní Lucie sama.

Za mřížemi napsal jachtař knihu pro děti

„Zvyknout se dá bohužel na všechno, takže zvykli jsme si, tu situaci jsme přijali. Samozřejmě jsou horší dny, jsou lepší dny. Prostě to nějak běží a jsem ráda, že jsme zdraví a že se máme relativně dobře,“ svěřila se Lucie Křížková pro pořad Showtime letos v březnu, kdy ještě netušila, že jí soud manžela už za měsíc pošle zpět domů.

David Křížek po svém odsouzení získal velkou podporu veřejnosti a na jeho propuštění či aspoň zmírnění trestu dokonce vznikla i petice. Sportovec mezitím ve vězení nezahálel a snažil se věnovat produktivním činnostem. Nejenže rodině pravidelně psal dopisy doplněné o kresby, ale dle svých slov za mřížemi rovněž napsal knihu pro děti.

„Už dřív jsem vydal dvě knížky a nechtěl jsem čas tady promarnit. Kniha se nabízela,“ řekl Křížek pro pořad Showtime s tím, že je ve vězení velmi obtížné se na psaní koncentrovat. „Myslela, že nám napíše příběh na čtyři stánky, ale on nám za měsíc poslal dva popsané sešity, takže to bylo čtení na několik večerů,“ vzpomínala na překvapení Davidova manželka Lucie.

Největší zátěží byla absence tatínka samozřejmě pro děti. „Dcera je malá, té je šest let, tak samozřejmě ví, kde tatínek je, ale myslím si, že si to tak nějak nepřipouští nebo si to moc neumí představit. Synovi je deset, tak tam už je to samozřejmě trošku složitější, ale máme velké štěstí na to, že máme rozumné rodiče těch jeho kamarádů ve svém okolí, takže naštěstí nepřišel nikdy se svěšenou hlavou, že by se mu někdo nějak vysmíval nebo ho někdo konfrontoval s nějakým zlem,“ vysvětlila ve své zpovědi Lucie.

Sdílejte článek
Štítky kniha rodina trest podvod CNN Prima NEWS věznice soud Showtime podmíněné propuštění Lucie Křížková David Křížek Metropolitní spořitelní družstvo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.