Životní styl

21. července 2023 06:00

Marie Makovská

Co dělat o víkendu a v příštím týdnu? Noční dobrodružství, tipy na filmy i parní vláček

Hledáte program pro sebe či celou rodinu i s dětmi? Nebo chcete někam vyrazit s přáteli? Vybrali jsme pár aktuálních tipů, které nás zaujaly.

Na internetu je celá řada webů, které se věnují informování o zajímavých akcích. Někdy ale není čas nebo chuť probírat se spoustou stránek. Proto jsme udělali malý průzkum pro následující víkend a týden za vás.

Noční prohlídky

Návštěvy památek někdo miluje, jinému tolik blízké nejsou. Co ale říkáte na noční prohlídku? Až do konce srpna můžete v noci navštívit například dobře známý chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. Spojte návštěvu krásného města třeba s večeří a překvapte partnera. V nejbližších dnech se budou prohlídky konat 26. a 27. 7. od 20 do 22 hodin, najdete ale i další letní termíny. Večerní putování po hradě nabízí také oblíbený Karlštejn, prohlídky doplněné o nejzajímavější karlštejnské pověsti budou bavit celou rodinu. V neposlední řadě můžete v noci navštívit také zámek v Mikulově, který návštěvníkům představí historické postavy, jejichž život byl se zámkem spjatý. Nejbližší termín pro noční návštěvu karlštejnského hradu nebo mikulovského zámku je 26. 7.

Kdy jsou nejbližší prohlídky: Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře 26. a 27. 7., Karlštejn 26. 7., Mikulov 26. 7.

Mohlo by vás zajímat: Salzburg – Lanovkou na největší pevnost, výhled na Alpy a pravé Mozartovy koule

Parní vláček

Okružní jízda parním vlakem po trati s přezdívkou Posázavský pacifik provází romantickým Posázavím a Ladovým krajem i Týncem nad Sázavou. Trasa vede z Prahy (Vršovické nádraží) přes Davli, Jílové u Prahy a Krhanice do Týnce a zpět přes Čerčany a Senohraby. Nejbližší termín zážitkové jízdy je 23. 7., pokud to ale nestihnete, můžete vyrazit i v srpnu a říjnu. Výlet můžete pojmout jako samotnou jízdu vláčkem, ale samozřejmě se můžete také zastavit na některém z míst po cestě.

Kdy: Nejbližší jízda je 23. 7.

Festival Zlobení

Od zlobivých dospělých zlobivým dětem. Čtyřdenní open air festival jeho tvůrci pořádají pro všechny, kteří chtějí chvíli nemít vše pod kontrolou. Uskuteční se na nádvoří bývalého kláštera Sv. Gabriela na pražském Smíchově a čeká vás na něm řada představení, show a hudebních produkcí pro děti i dospělé. Hlavním lákadlem bude pop-upové „zlobivé hřiště”, tedy svobodný prostor z kartonových krabic a dalších recyklovaných materiálů. Návštěvníci na ně mohou malovat, stavět je, bořit, skákat po nich, ležet na nich – cokoli je jen napadne.

„Naše hřiště myšlenkově kopíruje ‚adventure playground‘. Hraj si, dělej, co chceš, všechno je dovoleno – když to neubližuje ostatním. Ale je to taková opatrnější verze. Vytvořili jsme prostor, ve kterém se nebojíme, že se nám děti úplně pobijí, a my můžeme testovat principy samostatnosti,“ říká Kamila Krbcová, dramaturgyně a jedna z organizátorek festivalu, který se koná v termínu 20.–23. 7. a vstupné na něj je dobrovolné.

Kdy: 20.–23. 7.

Sraz amerických vozidel

V Holýšově u Plzně startuje v pátek 21. 7. Hollywood US cars, sraz více než 500 amerických vozů, které tu budou až do neděle. Na 6. ročníku akce, jež potěší především muže, ale i mnohé ženy či celé rodiny s dětmi, bude v pátek i v sobotu bohatý program včetně soutěží.

Kdy: 21.–23. 7.

Barbie, nebo Oppenheimer?

Dva velmi očekávané a velmi odlišné snímky, na které můžete vyrazit třeba s partou přátel. Film režisérky Grety Gerwig představuje filmové zpracování Barbie, které v posledních týdnech plní internet. V hlavních rolích uvidíte oblíbené herce Margot Robbie a Ryana Goslinga. Tříhodinový Oppenheimer od Christophera Nolana bude do českých kin uveden ve stejný den, tedy 21. 7., a jde o historické drama z období 2. světové války. Na tento snímek také lákají známá jména, uvidíte v něm například Cilliana Murphyho, Emily Blunt, Matta Damona, Roberta Downeyho Jr. Nebo Joshe Hartnetta.

Něco na doma

Pro pohodový večer doporučujeme především ženám turecký romantický seriál Křehká láska (2021), který můžete s vydařeným dabingem sledovat na prima+. Je kvalitně natočený, vtipný, nepostrádá žhavé scény, kterými jsou turečtí tvůrci proslavení. Příjemně si u něho odpočinete nejen během letních večerů.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.