Celebrity

8. května 2024 06:30

Tomáš Durčák

Zpěvačka Michaela Gemrotová o dceřině krvácení do mozku: Dodnes nevím, co se stalo

Zpěvačka Michaela Štiková, za svobodna Gemrotová, se proslavila zejména svými rolemi v muzikálech. V osobním životě je šťastně provdaná za o 14 let staršího Jiřího Štiku, s nímž vychovává téměř tříletou dceru Anežku. Pohádkové těhotenství jí však překazilo dceřino krvácení do mozku ještě před porodem, následkem čehož holčička dodnes trpí dětskou mozkovou obrnou.

Cesta ke svatbě a založení rodiny byla pro Michaelu více než blesková, za což možná tak trochu mohla pandemie nemoci COVID-19, v níž budoucího muže poznala. Již po pár měsících vztahu před ní partner poklekl, a jak dnes zpěvačka zpětně vzpomíná, ještě toho dne pravděpodobně zplodili dceru.

Čtěte také: Lidem se po nákaze covidem snížilo IQ, ukázala studie. Jednotlivé mutace měly různé dopady

„Šlo to hodně rychle, stejně překvapeně jsem koukala, když mě požádal o ruku. Šokovalo mě, že to přišlo takhle rychle. Bylo to na první dobrou a jsem šťastná, že jsem řekla ano. Řekla bych to znovu, tisíckrát. Myslím, že v den žádosti o ruku bylo zaděláno na Anežku. A hned po svatbě jsem zjistila, že jsem těhotná,“ popsala Štiková, která Jiřímu řekla druhé „ano“ už tři týdny po žádosti o ruku, v pořadu Na kafeečko.

Krásný novomanželský život a po všech stránkách bezproblémové těhotenství však krátce před porodem překazil osud: „Ve 32. týdnu jsem byla na kontrole a nic tam nebylo. Později jsem volala paní doktorce, že mi šíleně brní ruce. Jako kdyby mi něco říkalo, že musím na kontrolu. Měla jsem hodně těhotenského hormonu. Vlastně to byla banalita, ale paní doktorka mě pro jistotu zkontrolovala a opravdu tam něco bylo.“

Díky pečlivosti lékařky zpěvačka skončila na prenatálním vyšetření na pražské Bulovce, kde magnetická rezonance u malé holčičky odhalila vážné krvácení do mozku třetího ze čtyř existujících stupňů. „Jsou to šoky, člověk žije ve zvláštním oparu – proč se jí to stalo, to nevíme. Na začátku těhotenství jsem prodělala covid, který byl tehdy na vzestupu. Ujišťovali mě, že se nemůže plodu nic stát, později uznali, že to může mít souvislost. Dodnes nevím,“ vzpomíná na černý den svého těhotenství Štiková.

Michaela Štiková se svou dcerou Anžekou:

Dramatický byl kvůli této komplikaci i porod. Nastávající rodiče totiž vůbec netušili, s jakými zdravotními problémy se dcera narodí. „Upozorňovali nás na křeče, třasy, epileptické záchvaty, zkrátka na všechno. Ale Anežka se narodila a nic na ní nepozorovali, v nálezu neměla nic. Porod byl strašně náročný. Chtěla jsem s ohledem na ni rodit císařským řezem, ale byl nám doporučený přirozený porod,“ popsala známá zpěvačka.

Ta se ihned poté, co dcera přišla na svět, upustila do cvičení Vojtovy metody s cílem snížit dopady Anežčina silně poškozeného motorického centra na její pohybové schopnosti. Díky tomu dělá velké pokroky, ale za cenu náročného programu a téměř žádného času třeba na mazlení. „V tu chvíli to člověku asi tolik nedochází, ale dnes už vím, že jsem si Anežku vůbec nevyňuňala, protože jsme nonstop něco dělaly. Bylo mi líto, že ji pořád takhle terorizuji, byť v dobrém,“ zalitovala Štiková.

Mohlo by vás zajímat: Veronika Kašáková nevylučuje druhé dítě. Začnu se o něm bavit, až se vyspím, říká

Na druhou stranu jí u srdce hřejí pokroky, které dcera dělá: „Mám v sobě obrovskou pokoru, protože Anežka dělá mílové pokroky. Někdy to ale trvá strašně dlouho a pokroky jsou malinkaté. To je potom hrozný zápřah na psychiku. Anežka má také období, kdy jí to trvá déle. My bychom jí přáli, aby už mohla jezdit na kole a dělat, co její vrstevníci. Vrací nám to však tím, jaká je – jen tím, jak se na nás podívá. Některé děti mají zasaženou mentalitu a na rodiče se ani nepodívají, to je potom strašně těžké.“

Dnes Anežka podstupuje i další terapie, které už však nejenže žádná pojišťovna neproplácí, ale zároveň jsou poměrně nákladné. „My pro naši Anežku naštěstí nepotřebujeme žádné peníze, zaplaťpánbůh díky Jírovi, který je tak šikovný a pracovitý člověk, takže si to můžeme dovolit. Ale jiní rodiče nemohou. Vychází to třeba na 300 nebo 400 tisíc ročně,“ odhadla Michaela náklady na návštěvy fyzioterapeutky, kterou si našli v Praze.

Herečka Mahulena Bočanová se stará o milovanou dceru Márinku (22), která trpí autismem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.