Společnost

12. září 2024 09:59

Tomáš Durčák

Příprava na možnou evakuaci kvůli povodním: Do zavazadla sbalte doklady, léky i vodu

Meteorologové nebo třeba hasiči očekávají, že by v následujících dnech mohly v důsledku vydatných dešťů stoupnout řeky na řadě míst Česka. Spolu s tím bude růst také riziko, že se řeky někde vylejí z koryt a způsobí povodně. Pro tento případ by měl mít dle záchranářů každý člověk doma připravené takzvané evakuační zavazadlo. O co jde a co by v něm nikdy nemělo chybět?

Detailní informace k tomu, jak by mělo vypadat evakuační zavazadlo a co by v něm měl každý člen rodiny (i každé dítě by mělo mít své vlastní evakuační zavazadlo) mít sbaleno, poskytuje například web českých hasičů nebo americký Červený kříž. Hlavní je, že může jít klidně o cestovní tašku, batoh nebo kufr, nic z toho není vyloučeno.

Čtěte také: Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky

Při balení evakuačního zavazadla je pak klíčové vzít v potaz možné důvody, kvůli nimž budete muset svůj domov opustit, případně na jak dlouhou dobu to potenciálně může být. Jde-li o velmi krátkou nebo neplánovanou, akutní evakuaci, je vhodné stihnout si s sebou vzít aspoň doklady, peníze, případně léky a mobilní telefon.

V případě dlouhodobější evakuace, jaká může nastat právě například v důsledku povodní, přichází na řadu evakuační zavazadlo, tedy jedna taška či batoh, kterou si s sebou každý vezme a s níž je schopen i několik dní bez problémů existovat mimo domov. Co by v takovém zavazadle nemělo ideálně chybět? Zde je přehledný seznam:

  • Na prvním místě jsou opět osobní doklady, peníze v hotovosti a platební karty, doklady od vozidel, pojistné smlouvy a drobné cennosti. Nejlepší je, pokud od důležitých dokumentů máte k dispozici i kopie. Nespoléhejte se přitom pouze na mobilní telefon.
  • Pravidelně užívané léky a dioptrické brýle. Je-li to nutné, přibalte ke smlouvám i lékařské zprávy, příp. jejich kopie.
  • Náhradní prádlo, oděv, boty a pláštěnku.
  • Pitnou vodu na dva dny.
  • Základní trvanlivé potraviny aspoň na dobu 24 hodin, ideálně ve formě konzerv či důkladně zabaleného chleba.
  • Běžné předměty denní potřeby, jako je miska na jídlo, nůž, otvírák na konzervy, příbor.
  • Ručník, toaletní a hygienické potřeby.
  • Mobilní telefon včetně nabíječky a powerbanky pro možné nabíjení bez elektrického proudu.
  • Přenosná svítilna, případně svíčka a zápalky.
  • Nějaká forma papírů (sešit, blok) a psací potřeby.
  • Věci pro zkrácení času, jako jsou knihy, karty či menší společenské hry. Případně menší hračky, omalovánky nebo plyšáka pro dítě.

Specifickou kategorií jsou při přípravě na evakuaci také domácí mazlíčci. Ti by měli mít připravený vhodný přepravný box a dále dostatek krmiva, misku, v případě potřeby obojek či náhubek a všechny důležité dokumenty, například o jejich očkování.

Čtěte také: Počasí se zblázní i u sousedů. V Alpách se připravují na přívaly sněhu, pak přijde babí léto

Všechny relevantní návody popisující složení evakuačního zavazadla zdůrazňují, aby se lidé nespoléhali pouze na moderní technologie, zejména pak mobilní telefony. Doporučují proto sbalit do zavazadla třeba také klasickou cestovní mapu, případně rádio a baterie. Váha evakuačního zavazadla by dle odborníků neměla přesáhnout 25 kilogramů u dospělého a 10 kilogramů v případě dětí.

Lidem, kteří jsou aktivně připraveni i na ty nejhorší katastrofy včetně války, se říká preppeři:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.