Celebrity

4. ledna 2024 15:50

David Laštovka

Dceři Karla Svobody by bylo 28 let. Vendula v rozhovoru prozradila, jaká Klárka byla

Vendula Pizingerová o psychickém zdraví

Hudebního skladatele Karla Svobodu a jeho tehdejší ženu Vendulu potkala v manželství obrovská tragédie, když v pouhých čtyřech a půl letech na leukémii zemřela jejich krásná dcera Klárka. 4. ledna by jí bylo osmadvacet let. Jak na ni vzpomíná její maminka Vendula?

Klára Svobodová byla krásná holčička s velkými kukadly, která podobu svého tatínka Karla nezapřela. Na svůj věk byla abnormálně chytrá, s dospělými se dokázala bavit jako se sobě rovnými. „Láďa Štaidl, který byl tehdy naším sousedem si s ní velmi rád povídal. Říkal, že to není možný, jak taková malá holka může být tak moudrá. Říkám si, jak by dnes asi vypadala... Nebo, co by říkala na to, že máma v osmačtyřiceti porodila,“ prozradila její matka, Vendula Pizingerová, redaktorovi webu Prima Ženy.

Po smrti Klárky na zahradě zasadil břízu

Když Klárka v pouhých čtyřech a půl letech zemřela na leukémii, byl to pro ni a Karla šok. Nic už v jejich životech nebylo jako dřív. Svoboda po její smrti zasadil na zahradě smuteční břízu. Právě na ni hleděl, když se o sedm let později doma zastřelil. „Ty větve jsou poslední obraz, který vidí, musí na druhý břeh, za Klárkou, za Šiškou (svoji první manželkou - pozn. red). Přikládá si hlaveň ke spánku a mačká spoušť,“ popisoval skladatelův prvorozený syn Petr v knize Karel Svoboda - Žít.

Čtěte také: Karel Svoboda před smrtí uvažoval o rozvodu. Připadal si jako hlupák, tvrdí jeho syn

Když se za tím ohlédnu zpátky, je neskutečné, jak příběh jedné malé holky, dokázal oslovit firmy i na druhé straně světa a za těch více než dvacet let se nám do českých nemocnic podařilo získat přes 200 milionů korun

Co po smrti Klárky pomohlo Vendule?

Vendula následně založila nadační fond Kapka naděje, který pomáhá nemocným dětem především s poruchou krvetvorby, s nádorovým onemocněním a dětem, jejichž onemocnění vyžaduje transplantaci kostní dřeně. „Od problémů, které jsem mohla mít, kdybych zůstala doma a utápěla se v žalu, mi pomohlo založení nadace Kapka naděje. Kvůli nemoci Klárky jsem viděla, co všechno v nemocnicích chybí, co všechno je potřeba. Když se za tím ohlédnu zpátky, je neskutečné, jak příběh jedné malé holky, dokázal oslovit firmy i na druhé straně světa a za těch více než dvacet let se nám do českých nemocnic podařilo získat přes 200 milionů korun. Věřím, že je z nás cítit, že tu práci děláme opravdu ze srdce,“ svěřila se Vendula webu Prima Ženy.

V den výročí nedožitých 28. narozenin své dcery Kláry vyslala na sociální sítě dojemný vzkaz, ke které přidala jejich společnou fotku. „Dnes by měla Klárka 28. narozeniny. Vše, o čem se dá mluvit, lze zvládnout. Sebeovládání je moc, ale pravá moc, je odpustit životu. Je zázrakem, že osud jedné malé holky dokázal pohnout srdcem tolika lidí... až dodnes. A proto díky všem, co pro tento její odkaz věnujete chvíli, byť jen myšlenkou. Velký dík všem z Kapky naděje. Vážím si věcí, opravdových,“ napsala Vendula na svůj instagramový účet.

Vendula Pizingerová byla hostem pořadu Povídej:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.