Děsivá zpověď nadějné české atletky: Trenér mě od 15 let sexuálně zneužíval

Sportovkyně Tereza Vytlačilová patřila mezi velké oštěpařské talenty a přála si navázat na úspěch Barbory Špotákové. Její sportovní ambice a snovou kariéru však překazil trenér Jaroslav K., který ji od 15 let sexuálně zneužíval.

Dnes šestadvacetiletá Tereza Vytlačilová se nyní rozhodla veřejně vystoupit se svým děsivým případem. Šokující zkušenosti, které jako dospívající dívka zažívala, popsala na webu Bez Frází. Poprvé se se svým trenérem Jaroslavem K. setkala v pouhých osmi letech, kdy si ji vyhlédl na závodech přespolního běhu. Trenér atletiky byl mimo jiné zástupcem ředitele na základní škole, kde pracovala také Terezina maminka.

Zneužívání dětí bohužel není výjimečným jevem:

Se svou svěřenkyní udržoval kontakt i mimo tréninky, a to prostřednictvím ICQ, na kterém si spolu každý večer psali. „Tyhle večerní seance u počítače byly začátkem. Probírali jsme tréninkové plány, musela jsem mu psát své pocity,“ popisuje Vytlačilová. Trenér jí postupně pomocí manipulace izoloval od přátel a vytvářel v ní pocit jeho nezastupitelnosti. Postupně ji čím dál více izoloval. „Nemohla jsem podnikat nic se svými vrstevníky, protože by to ohrozilo mou kariéru. Zmenšovala se naše skupina, aby se mohl soustředit jen a jen na mou vlastní výkonnost,“ vypráví dívka.

Vytlačilová: V sexu není nic, co by se mnou neprovedl

Sexuálně zneužívat začal trenér Vytlačilovou v jejích 15 letech. Mladou sportovkyni i přes její nesouhlas líbal nebo masíroval na intimních místech – a mělo k tomu docházet dokonce i u ní doma. Pravidelné masáže probíhaly jednou týdně. Od prvního incidentu objednával na každé atletické soustředění společný pokoj.

„Nikomu to nepřišlo divné. Vždycky si zajistil soukromí, kde nikdo neviděl, co se mnou dělá. Pod záminkou, že ušetříme, mě také začal sám masírovat. Dostával se do těch nejintimnějších partií. Pokoušel se mě uspokojit. Později u soudu vypověděl, že si vyčetl, že to má sportovkyním pomoci k uvolnění těla,“ vzpomíná ve své zpovědi atletka.

Tereza trpěla psychickými problémy, a dokonce se sebepoškozovala. Odvahu někomu se svěřit našla až po třech letech sexuálního zneužívání. Se vším se v 18 letech přiznala své matce a bratrovi. Maminka zamířila do školy a se vším sexuálního predátora konfrontovala. Muž jí na to konto slíbil, že své chování změní. Bohužel se to však neřešilo s policií.

„Možná něco slíbil, ale nic nedodržel. Což mi bylo jasné. A já už se znovu svěřit nešla. Věděla jsem, že by to mým nejbližším znovu ubližovalo,“ pokračuje oštěpařka. „Není v sexu asi nic, co by se mnou neprovedl. Orální styk, vaginální styk, anální styk, ponižování. Já to snášela zpočátku s brekem a s tím, že se moje hlava uzavřela. Snažila jsem se přetrpět dvě hodiny, abych pak měla nějaký čas pokoj,“ popisuje Vytlačilová.

Místo 5 až 12 let si trenér odseděl rok

Jaroslav K. tehdy u soudu řekl, že nemá pocit, že by zneužil svého postavení. „Ona mne vždy objala – a pak ta blbá mužská ješitnost. Já to samozřejmě opětoval, došlo k hlazení a líbání, zaskočila mne, jak je šťastná. Prožívali jsme období štěstí, bylo nám spolu dobře,“ uvedl v minulosti pro web Novinky.cz.

Obžalovanému trenérovi hrozilo 5 až 12 let ve vězení. Po tříletých soudních tahanicích byl odsouzen k 6 letům odnětí svobody. Po odvolání se trest snížil na 3,5 roku. Jaroslav K. však byl nakonec propuštěn z vězení po necelém roce. Tereza přiznala, že ji to zasáhlo a že to podle ní rozhodně není spravedlivé. Že podstoupila psychicky náročné výslechy a soudní proces, ale nelituje. „Minimálně už snad nemůže pracovat ve školství a nebude mít žádnou další atletickou svěřenkyni. Právě tohle je samozřejmě nejdůležitější a byla to má největší motivace. I tak vím, že si zasloužil daleko vyšší trest,“ uzavírá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.