Nesnídáte? Hrozí vám přejídání a obezita!
Snídaně znamená zdravý start nového úspěšného dne. Nutriční poradci doporučují udělat si ráno čas a nevynechat ji. Přejídání nebo nucení do jídla ale prospěšné také není.
„Snídaně by měla představovat přibližně 20 procent celkového denního příjmu,“ upozorňuje Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. Začít den bez snídaně vhodné není – po nočním hladovění tělo potřebuje doplnit zásoby energie a tekutin.
Vynechání snídaně dožene každého odpoledne – v druhé polovině dne mívá větší hlad, více potom jí a má chuť na vysoce energetické potraviny. Hrozí mu tak vyšší riziko vzniku nadváhy. Narušena bývá i výkonnost a soustředění.
Lidé, kteří snídají, snáze dodržují doporučení týkající se denního vyváženého příjmu jednotlivých živin a vitamínů. A po dobré snídani přichází i lepší nálada – ovesné vločky, celozrnné pečivo i banány obsahují aminokyselinu tryptofan, ze které si lidské tělo vyrábí serotonin, tzv. hormon dobré nálady.
Správné složení snídaně:
• Složené sacharidy
• Bílkoviny
• V menším poměru i tuky
• Zdroj vlákniny, minerálních látek a vitamínů
• Zdroj tekutin 0,3–0,5 l
Ženám stačí ráno méně
Snídat by měl každý individuálně. Největší porci si mohou dopřát muži, ženám a dětem stačí méně. „Hlavní rozdíl spočívá v energetické hodnotě snídaně. U průměrné ženy s celkovým energetickým příjmem 8400 kJ za den by měla snídaně poskytnout 1680–2100 kJ, u muže o energetickém příjmu 10 400 kJ se rozmezí pohybuje mezi 2080–2600 kJ,“ doporučuje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.
Tipy na nutričně vyváženou snídani najdete na videu:
Muži si mohou dopřát více sacharidů
Ženy mohou posnídat například 1–1,25 kusu pečiva nebo 60 g snídaňových cereálií, doplnit je dvěma vejci či 200 ml jogurtu a přidat vlákninu v podobě 100 g zeleniny nebo trochy ovoce. Z tuků se vyplatí upřednostnit ty rostlinné, celkové množství přidaného tuku by nemělo přesáhnout 10 g.
Snídaně u mužů by měla být bohatší především na sacharidy. „Mohou si proto dovolit 2 kusy pečiva. Vhodnější je ale kombinace 1 kusu pečiva a porce snídaňových cereálií. Porce bílkovin má být přibližně o třetinu větší, než u žen,“ doplňuje dietoložka Hlavatá.
Z hlediska pestrosti je vhodné jednotlivé druhy snídaní střídat a pokusit se zajistit pestrost i v rámci jedné snídaně, například kombinací ovoce a zeleniny, sýra a jogurtu, pečiva a vloček.
Jak vyzrát na malé „nesnídače“
Problémem u mnoha dětí je, že po ránu nemají chuť k jídlu a snídani odmítají. Nejmenší přitom potřebují doplnit především tekutiny a sacharidy. Děti, které pravidelně a dostatečně snídají, jsou ve škole nejen pozornější, klidnější a výkonnější, ale jsou do určité míry chráněny před obezitou.
Ideálně sestavená snídaně obsahuje sacharidy (přednostně komplexní, v menší míře cukry), bílkoviny, přiměřené množství tuku, zeleninu nebo ovoce a nápoj.
Tipy pro děti
• Kakao nejlépe s kouskem pečiva s máslem nebo rostlinným tukem. Děti mají rády křupavé jídlo, mnohdy proto zaujme lehce opečená topinka. Do školy lze přidat ředěný džus.
• Bílý jogurt s medem nebo džemem. Pokud ho doplníte i přídavkem snídaňových cereálií s nižším obsahem cukrů a vyšším podílem vlákniny, získají skvělou snídani.
• Volské oko, kousek bílého pečiva, sklenka džusu. Vhodnější je džus naředit převařenou teplou vodou v poměru džus:voda 2:1.
• Porci zeleniny nebo ovoce lze nahradit ředěnými ovocnými, ovocno-zeleninovými, v ideálním případě zeleninovými šťávami. Čaj je vhodný vlažný, může být lehce slazený sirupem s vyšším podílem ovocné složky.
Logo Vím, co jím – záruka nutričně hodnotných potravin
S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.
Mohlo by vás také zajímat:
autor: MM