Životní styl

23. prosince 2022 06:00

Marie Makovská

Domluvte se, co si oblečete. Stylistka radí, jak se vyhnout vánočnímu faux pas

Už víte, v čem usednete ke štědrovečernímu stolu? Pokud jste teprve ve fázi úklidu a věšení ozdob, ušetříme vám pozdější vrásky. Pro web Prima Ženy jsme vyzpovídali stylistku Šárku Štursovou, která oblékala třeba zpěváka Marka Ztraceného nebo mnoho známých celebrit na obálky českých časopisů. Zjistili jsme, jak moc řešit outfit na Vánoce, když je trávíme u sebe doma.

Skutečnost, že se Ježíšek narodil ve chlévě, a tak nemusíme o Vánocích nic řešit, je spíš úsměvná. Málokdo se nad úklidem, dekoracemi a oblékáním před svátky nezamyslí. I když si každý rok říkáme: „Letos neuklízím a z cukroví udělám maximálně vosí hnízda“, za další dva týdny máme umytá okna a napečených 6 druhů. Jakmile jsou hotové všechny povinnosti včetně balení dárků, začínáme přemýšlet nad tím, co si k štědrovečerní tabuli obléct – a s tím nám poradila stylistka Šárka Štursová.

„Oblečení by mělo být slavnostnějšího charakteru, ale věřím, že v každé rodině jsou různé tradice a míra formálnosti, s jakou se ke štědrovečerní večeři přistupuje. Bude skvělé, pokud budete jako rodina formálností aspoň ladit,“ doporučila stylistka Šárka Štursová pro web Prima Ženy. Naprosto skvostně budete na rodinných snímcích vypadat sladění do stejných barev. Fajnšmekři mohou outfity sladit i se sváteční výzdobou interiéru.

Co si obléknout podle stylistky:

Ženy

Volit můžete jak něco třpytivého, tak i jen čistě elegantního – jednoduché šaty, nebo například sukni s halenkou, nebo můžete zkusit i slavnostnější overal, zkrátka tak, aby to korespondovalo s vaším stylem a rodinnými tradicemi

Muži

Co se mužů týče, nikdy nešlápnou vedle s košilí a kalhoty, ale samozřejmě můžete přidat i sako, nebo naopak spíše elegantní svetřík.

V České republice není obvyklé chodit doma v jiné než domácí obuvi, v zahraničí je to naopak naprosto běžné. Hodí se ke štědrovečerní tabuli nazout výjimečně třeba lodičky? „Určitě se dá zvolit i elegantní obuv místo domácích „papučí“, nebo třeba jen nízké balerínky, pokud se nechcete trápit v podpatcích,“ poradila Šárka Štursová.

Ježíšek promine

Štědrý večer většina z nás tráví u sebe, případně u příbuzných. Můžeme vůbec mluvit o nevhodném oblečení, když jsme doma? Šárka Štursová potvrdila, že Ježíška náš styl určitě neurazí. „Pokud se všichni dohodnou na vánočních svetrech, proč ne. Možná bych jen sváteční pyžama nechala spíš k pohodové snídani,“ doplnila.

Varování však platí pro některé materiály a střihy, kterými byste si mohli vystřihnout faux pas nebo pokazit klidný večer. „Problematické můžou být průsvitné materiály a krátké sukně, když chcete sedět na zemi u stromečku, nebo i různé mašle a balónové rukávy, které by mohly snadno skončit v polévce nebo v hořící svíčce,“ přidala Šárka varování.

Podívejte se na rady přísného stylisty Filipa Vaňka

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.