Rakovina krku trápí USA i Británii. Viníkem je hlavně orální sex, předčil i cigarety

Spojené státy americké a Velká Británie aktuálně trpí velmi vysokým počtem případů rakoviny krku. Počet nových případů v celé západní společnosti roste od roku 1999 téměř každoročně a experti dnes mají poměrně jasno v tom, co za tímto rapidním růstem, který nazývají dokonce „epidemií“, stojí. Hlavním viníkem má být orální sex.

Doktor Hisham Mehanna z britské University of Birmingham uvádí, že zhruba 70 % všech případů rakoviny krku je způsobeno lidským papilomavirem (HPV), za běžných okolností neškodným virem, který se přenáší sexuálním stykem a vědci u něj již našli spojení s několika různými formami rakoviny. Dle doktora Mehanny mají lidé, kteří orální sex provozují s více než jedním partnerem, až devětkrát vyšší riziko rakoviny krku.

Přečtěte si také: Rakovinu prsu může způsobit faktor, který ženy přehlížejí. Rozhodně ho nepodceňujte

Riziko vzniku rakoviny roste s počtem sexuálních partnerů

„Za poslední dvě dekády pozorujeme rychlý nárůst případů rakoviny krku na západě, a to takovým tempem, že někteří už situaci nazývají epidemií,“ napsal Hisham Mehanna pro portál The Conversation. „K tomuto nárůstu dochází především kvůli specifickému typu rakoviny krku jménem orofaryngeální rakovina,“ upřesnil doktor.

Jde o nejčastěji se vyskytující typ rakoviny krku, která napadá mandle a zadní část krku. Doktoři se domnívají, že největším rizikovým faktorem pro vznik této rakoviny je infekce HPV. „HPV se přenáší při sexu. Konkrétně pro orofaryngeální rakovinu je hlavním rizikovým faktorem celkový počet sexuálních partnerů, zejména těch, s nimiž byl provozován orální sex,“ pokračuje Mehanna a dodává: „Lidé, kteří během života provozovali orální sex se šesti a více partnery, mají 8,5krát vyšší riziko vzniku této rakoviny než lidé, již orální sex neprovozují.“

Velmi častá je také rakovina prsu. Jak správně provádět samovyšetření?

Počet nových případů rok od roku stoupá

Jen ve Spojených státech je každoročně diagnostikováno více než 50 000 nových případů této rakoviny krku, přičemž choroba více než 10 000 pacientů zároveň rok co rok usmrtí. Počty případů navíc neustále rostou. Dle American Cancer Society aktuálně počet nových případů roste o 1,3 % ročně u žen a 2,8 % u mužů. Doktoři zjistili, že orální sex je největším rizikovým faktorem této choroby a předčí i kouření, alkohol či nezdravý jídelníček.

Může za to fakt, že při orálním sexu existuje reálné riziko přenosu papilomaviru přímo do krku či blízkosti mandlí. Většina těchto infekcí sama od sebe zmizí, ale někdy může přetrvávat dlouhodobě a způsobit vznik rakoviny. Vědci z newyorské univerzity Langone odhadují, že infekce HPV může až za 70 % všech případů rakoviny krku.

Děti a dospívající se mohou chránit vakcínou

HPV je v populaci běžně se vyskytující virus, který se šíří primárně vaginálním, análním a orálním sexem s již nakaženou osobou. Na HPV však existuje vakcína s více než 80% účinností. Jde o dvoudávkovou vakcínu určenou pro aplikaci u dětí ve věku 11 a 12 let, přičemž mezi oběma dávkami je dvanáctiměsíční proluka. Pro starší existuje ještě jedna vakcína – trojdávková varianta, určená pro osoby ve věku 15 až 26 let.

Doktor Eric Boakye z Henry Ford Health Center v Detroitu tuto vakcínu na základě svých výzkumů doporučuje a tvrdí, že „více než 90 procentům případů rakoviny spojené s infekcí HPV by mohlo být s pomocí vakcíny předejito, avšak zájem o očkování zůstává trestuhodně nízký“. Jeho sociální průzkum mimo jiné ukázal, že počet lidí, kteří vědí, že HPV je sexuálně přenosná infekce schopná vyvolat rakovinu, ve Spojených státech od roku 2014 klesl o 7 %.

Zdroj: dailymail.co.uk


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.