Celebrity

28. června 2022 05:30

David Laštovka

Herec František Řehák alias pan Lorenc měl být kadeřníkem. Utrápil se kvůli synovi

Od smrti herce Františka Řeháka (†93), kterého nejvíce proslavila role zednického mistra Lorence v komedii Na samotě u lesa, uplynulo pět let. Jaký byl život slavného umělce, který ztvárnil desítky nezapomenutelných filmových rolí?

Přežil svého syna a utrápil se

Poslední dva roky života František Řehák bojoval s rakovinou. S těžkým osudem se rval velmi statečně, nepropadal skepsi a zůstával optimistou. Když však v dubnu 2017 zemřel v šestašedesáti letech jeho syn Ivan, který byl rovněž hercem a působil v Městském divadle ve Zlíně, zdrtilo ho to a život pro něj ztratil smysl. Svého potomka přežil o pouhé dva měsíce, přesně 63 dní.

Měl se stát kadeřníkem

Jeho matka byla vášnivá ochotnice, otec kadeřník, který pracoval v divadle jako maskér a vlásenkář. Právě v jeho šlépějích hodlal Řehák pokračovat. Po základní škole nastoupil do otcovy firmy, aby se vyučil kadeřníkem a vlásenkářem. Jako mladý byl také aktivním členem Sokola. Když byl tento spolek v protektorátu zakázán, věnoval se už pouze ochotnickému divadlu, odkud vedla cesta k tomu profesionálnímu.

Za kariéru vděčil Jiřímu Menzelovi

Proslavil se především díky režisérovi Jiřímu Menzelovi, který mu ve svých filmech dával pravidelně role. Debutoval v jeho snímku Rozmarné léto, ve kterém ztvárnil postavu abbého. Před kamerou se naposledy objevil v detektivce Setkání v Praze, s vraždou, kde jeho filmového syna představoval právě Menzel. Celkem si zahrál ve 104 filmech, 21 seriálech, objevil se v 78 různých televizních pořadech a 2 dokumentárních snímcích. V divadle, kde odehrál téměř 6 000 představení, ztvárnil 491 postav.

Připomeňte si filmy Jiřího Menzela:

Zákazy v televizi i v rádiu

Byl členem komunistické strany, v roce 1968 se však veřejně postavil proti invazi vojsk Varšavské smlouvy a v době normalizace byl z KSČ vyloučen. Kvůli tomu, že odmítl podepsat Antichartu, až do roku 1982 nesměl vystupovat v televizi a rádiu. Do důchodu odešel v roce 1988.

Poslední chvíle

Herec František Řehák se dožil požehnaného věku 93 let. Jak probíhaly jeho poslední chvíle, přiblížila deníku Blesk jeho manželka Věra. „František prostě usnul a potom už se neprobudil. Šlo to rychle za sebou, syn a teď i František. Krátce před skonem si ještě telefonoval se sestrami,“ uvedla na jeho pohřbu vdova.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.