Celebrity

28. června 2022 05:30

David Laštovka

Herec František Řehák alias pan Lorenc měl být kadeřníkem. Utrápil se kvůli synovi

Od smrti herce Františka Řeháka (†93), kterého nejvíce proslavila role zednického mistra Lorence v komedii Na samotě u lesa, uplynulo pět let. Jaký byl život slavného umělce, který ztvárnil desítky nezapomenutelných filmových rolí?

Přežil svého syna a utrápil se

Poslední dva roky života František Řehák bojoval s rakovinou. S těžkým osudem se rval velmi statečně, nepropadal skepsi a zůstával optimistou. Když však v dubnu 2017 zemřel v šestašedesáti letech jeho syn Ivan, který byl rovněž hercem a působil v Městském divadle ve Zlíně, zdrtilo ho to a život pro něj ztratil smysl. Svého potomka přežil o pouhé dva měsíce, přesně 63 dní.

Měl se stát kadeřníkem

Jeho matka byla vášnivá ochotnice, otec kadeřník, který pracoval v divadle jako maskér a vlásenkář. Právě v jeho šlépějích hodlal Řehák pokračovat. Po základní škole nastoupil do otcovy firmy, aby se vyučil kadeřníkem a vlásenkářem. Jako mladý byl také aktivním členem Sokola. Když byl tento spolek v protektorátu zakázán, věnoval se už pouze ochotnickému divadlu, odkud vedla cesta k tomu profesionálnímu.

Za kariéru vděčil Jiřímu Menzelovi

Proslavil se především díky režisérovi Jiřímu Menzelovi, který mu ve svých filmech dával pravidelně role. Debutoval v jeho snímku Rozmarné léto, ve kterém ztvárnil postavu abbého. Před kamerou se naposledy objevil v detektivce Setkání v Praze, s vraždou, kde jeho filmového syna představoval právě Menzel. Celkem si zahrál ve 104 filmech, 21 seriálech, objevil se v 78 různých televizních pořadech a 2 dokumentárních snímcích. V divadle, kde odehrál téměř 6 000 představení, ztvárnil 491 postav.

Připomeňte si filmy Jiřího Menzela:

Zákazy v televizi i v rádiu

Byl členem komunistické strany, v roce 1968 se však veřejně postavil proti invazi vojsk Varšavské smlouvy a v době normalizace byl z KSČ vyloučen. Kvůli tomu, že odmítl podepsat Antichartu, až do roku 1982 nesměl vystupovat v televizi a rádiu. Do důchodu odešel v roce 1988.

Poslední chvíle

Herec František Řehák se dožil požehnaného věku 93 let. Jak probíhaly jeho poslední chvíle, přiblížila deníku Blesk jeho manželka Věra. „František prostě usnul a potom už se neprobudil. Šlo to rychle za sebou, syn a teď i František. Krátce před skonem si ještě telefonoval se sestrami,“ uvedla na jeho pohřbu vdova.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.