Celebrity

7. srpna 2023 05:30

David Laštovka

Bronislav Poloczek poznal manželku už ve škole. Po její smrti rezignoval na život

Bronislav Poloczek, který by oslavil 84. narozeniny, patří mezi nezapomenutelné herce, kteří v české kinematografii zanechali výraznou stopu. Navenek sice působil jako bručoun a mrzout, v jádru to byl ovšem velmi citlivý muž, který celý život zůstal oddaně věrný jedné ženě.

Životní láskou herce Bronislava Poloczka byla spolužačka Zdenka, kterou si bral už v 18 letech a měl s ní syna Bronislava. Jejich manželství bylo idylické. Ve své ženě měl obrovskou oporu. Vytvářela mu úžasné rodinné zázemí a měla pochopení i pro jeho výbušnější povahu. Bylo o něm totiž známo, že ho dokázala rozčílit sebemenší maličkost. V jádru to byl ovšem hodný a citlivý člověk. S manželkou k sobě navzájem celý život chovali úctu a byli na sebe fixovaní.

Čtěte také: Karel Augusta se upil k smrti kvůli mladé milence. Podle manželky svůj konec cítil

Osud je však rozdělil předčasně. Rok před 40. výročím svatby Zdena nečekaně zemřela a Poloczek se stal v pouhých 56 letech vdovcem. Byl to pro něj šok. Život bez milované ženy pro něj najednou ztrácel smysl a chřadl před očima. Utápěl se v žalu, což se odráželo i na jeho psychice a především na zdraví. Prodělal infarkt a mrtvici. Lékaři mu nařídili dietu, díky níž zhubl více než 30 kilogramů. „Co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Jsem starý. Už nechci ani hrát, nic neplánuju, jen čekám na smrt. Cítím, že už přichází,“ prohlásil Poloczek v jednom ze svých posledních rozhovorů, který poskytl deníku Blesk.

Podle Bohdalové ještě mohl žít, ale nechtěl

Když ho 4. března roku 2012 postihla další srdeční příhoda, byl převezen do Vinohradské nemocnice, kde po 11 dnech ve věku 72 let zemřel. „Mohl ještě žít. Už ale nechtěl a bylo to na něm poslední dobou opravdu vidět. Říká se mi to velmi těžko, ale vlastně se mu splnilo přání. Byli jsme letití kamarádi a pokaždé jsme se v létě scházeli u mne na chalupě,“ prozradila na jeho pohřbu herečka Jiřina Bohdalová, která měla v Českém ráji chalupu jen krůček od té Poloczkovy. „Byl to strašně hodný člověk. Poznal jsem ho ještě v Činoherním klubu, znali jsme se dobře. Měl své trápení, ale nechával si ho pro sebe. Neměl lehký život,“ poznamenal o něm režisér Jiří Menzel.

Jak vzpomíná na Jiřího Menzela jeho manželka Olga?

Bronislav Poloczek se narodil v Horní Suché ve Slezsku, která tehdy patřila do polského záboru československého území. Navzdory své zavalité postavě se v mládí věnoval sportu, závodně běhal a hrával fotbal. Původně chtěl studovat přírodní vědy, nakonec se vydal uměleckým směrem. Po absolvování polského gymnázia se dostal na JAMU v Brně, kterou v roce 1961 dokončil. Poté působil v několika oblastních divadlech, až se v roce 1988 dostal do Národního divadla.

Sdílejte článek
Štítky výročí láska rodina manželství narozeniny herec děti Bronislav Poloczek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.