Celebrity

30. listopadu 2022 15:05

Vanesa Havlíková

Herec Jan Potměšil leží v nemocnici. Trápí ho proleženiny

Hlavní hrdina pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci Jan Potměšil (56) se letošní rok nebude moci zúčastnit tradičních Adventních koncertů, které pravidelně uvádí. Postihly ho totiž zdravotní problémy, které trápí téměř všechny vozíčkáře.

Jan Potměšil je oceňovaným divadelním i filmovým hercem. Proslavil se zejména hereckou rolí létajícího ševce v oblíbené české pohádce. Vážná nehoda ho v roce 1989 upoutala na invalidní vozík. Právě to, že je herec již dlouhá léta vozíčkářem, s sebou nese i časté zdravotní komplikace „Jsem bohužel po třinácti letech v nemocnici s problémy, které trápí téměř všechny vozíčkáře,“ svěřil se herec Jan Potměšil deníku Aha!.

Jan Potměšil trpí proleženinami

Do nemocnice známého herce přivedly proleženiny, které trápí převážně pacienty, jenž jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko či právě na invalidní vozík. U postižených dochází ke stlačení měkkých tkání, které se nachází mezi kostí a tvrdou podložkou, to má za následek nedostatečné prokrvování. A právě kvůli špatnému prokrvování následně vznikají již zmiňované proleženiny.

Jan Potměšil byl hostem Show Jana Krause (2014):

Jan Potměšil je nyní v péči lékařů. „Díky skvělé péči na Spinální jednotce při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol v čele s úžasným primářem Jiřím Křížem se snad už vše obrací k lepšímu,“ řekl herec pro Aha! s nadějí a dodal, že sám primář Kříž je vozíčkář, takže má pro herce pochopení. Navíc stejně jako Potměšil přestal chodit až po úrazu.

Tradiční Adventní koncerty, které každoročně herec uvádí, bude muset letošní rok kvůli zdravotnímu stavu vynechat. Zastoupí ho herec Petr Hradil. Moderátorka Ester Janečková, se kterou Potměšil koncerty pravidelně moderuje, se tedy bude muset tento rok bez Honzy obejít. „Je mi to líto. Vždy jsem se na čas s ním těšila,“ přiznala Ester Janečková. „Věřím, že bude brzy v pořádku a příští rok se na něj budeme opět těšit,“ dodala.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.