Leoš Noha s divadlem skončil kvůli lidem. Bylo mi trapně, že jsem chcípák, řekl

Show Jana Krause (5) - upoutávka

Leoš Noha (54) patří k oblíbeným a často obsazovaným českým hercům. Kromě herectví se ale vyzná i v dalších oborech. Je vyučeným elektrikářem a ve volných chvílích se věnuje i hraní v metalové kapele. V talkshow u Jana Krause promluvil o své kariéře, vrozené srdeční vadě i odchodu z divadelního prostředí.

Herec Leoš Noha hned na úvod neopomněl při představování dodat, že krom toho, že je herec, je také vyučený elektrikář a člen „home metalové“ kapely Buzerant, kterou před deseti lety založil spolu se svým kolegou z divadla, Petrem Čtvrtníčkem.

„My jsme s kapelou chtěli jet do Bruselu a zazpívat tam, já jsem Buzerant a přicházím k vám z české země,“ vysvětluje se smíchem herec, který byl patnáct let členem souboru Divadla Na Zábradlí a nyní už je na volné noze a diváci ho můžou vídat v mnoha oblíbených televizních seriálech, mezi které patří například seriál Slunečná.

Podívejte se na Leoše Nohu, jak pěje do mikrofonu v tomto videu:

Na transplantaci srdce čekal Leoš Noha více než dva roky

V posledních letech ale herce trápily vážné zdravotní potíže se srdcem. „Není o co stát,“ mávne rukou a zavzpomíná, že se jeho onemocnění projevilo tím, že nemohl dýchat. „Nemohl jsem se nadechnout, zadýchával jsem se, například i když jsem hrál, proto teď už nehraju,“ vysvětluje hlavní důvod jeho odchodu z divadla.

„V padesáti letech mi zjistili, že mám vrozenou vadu srdce. Přitom jsem byl výkonnostní sportovec a byl jsem kontrolovaný od nějakých patnácti let. Ale je možné, že tím svým hereckým způsobem života jsem si to maličko prohloubil,“ říká.

Právě odchod z divadelního prostředí a celková změna životosprávy, včetně toho, že pověsil na hřebík bouřlivý život s drogami a alkoholem, mu však hodně prospěly, a tak se jeho zdravotní stav pomalu zlepšuje. Z původně zjištěných dvaceti pracuje dnes jeho srdce na čtyřicet procent.

Podrobnější informace o vrozené vadě srdce, s kterou se herec potýká, si můžete přečíst zde

Divadla se vzdal kvůli zdravotním problémům i lidem

Leoš Noha pochází z Ústí nad Labem, kde také počátkem devadesátých let začínal v Činoherním studiu. „Začal jsem tam jako osvětlovač. Podobně jako Václav Trégl v Osvobozeném divadle. Jsem vlastně takový ústecký Trégl,“ vysvětluje se smíchem. „Poté už je těžké toho pitomce dostat z jeviště, když si myslí, že mu to trochu jde, a lidi mu to žerou. Zatím mi ten podvod prochází i nyní,“ dodává.

Přestože se v současné době vzdal svého divadelního působení, tak hodně natáčí. A ačkoli se považuje za velkého ústeckého patriota a dojíždí do Leštiny u Malého Března na svoji chatu, právě kvůli práci trvale žije v Praze.

„Divadlo je stejně nuzota. Je to jen špatně placený koníček,“ podotýká. „A já jsem toho nechal především kvůli lidem. Protože se mi stávalo, že jsem se zadýchával. Bylo mi trapně, nechtěl jsem, aby se lidé dívali na nějakého chcípáka, který nemůže dýchat,“ svěřil se herec a dodal, že se svou nynější partnerkou vychovává její dvě děti a sám má z předchozích vztahů pětatřicetiletého syna a třiadvacetiletou dceru.

Mohlo by vás zajímat: Kompletní nabídku nové streamovací služby prima+ najdete v tomto článku


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.