Celebrity

22. října 2024 06:30

David Laštovka

Michal Hejný, rošťák ze Saxany, po natáčení emigroval do USA. Zemřel na AIDS

Od smrti herce Michala Hejného, který před kamerou zazářil v partě lumpů po boku Vlastimila Zavřela a Jana Krause ve filmu Dívka na koštěti, 22. října uplynulo 28 let. Zemřel ve věku 41 let, příčinou bylo onemocnění AIDS. Jeho soukromý život by vydal na román.

Postava Čendy Bujnocha ve filmu Dívka na koštěti udělala z Michala Hejného hvězdu. V době natáčení mu bylo šestnáct let. „Jakmile jsem ho uviděl poprvé, hned mi pro tu roli padl do oka. S Krausem a Zavřelem vytvořili skutečnou partu raubířů. Zlobili i mimo natáčení. Pak zmizel do světa a už jsme se neviděli. Bohužel měl dost těžkej osud,“ vzpomínal během života Václav Vorlíček redaktorovi webu Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Herec Jaroslav Šmíd, který se proslavil v hlavní roli v komedii Doktor od jezera hrochů, zemřel předčasně. Po jeho smrti se mluvilo o HIV

Když onemocněl AIDS, nikdo se s ním nechtěl setkat

O několik let později si Hejný zahrál ještě menší role v seriálech Třicet případů majora Zemana a Žena za pultem a ve svých třiadvaceti letech emigroval do USA, kam ho to táhlo už od školních let. Dalším důvodem bylo, že byl gay a tehdejší společnost nebyla vůči homosexuálům příliš tolerantní.

Čtěte také: Jak bydlí Petra Černocká? Má řadový dům i roubenku. Kvůli chalupě se rozhádala s bratrem

V Americe absolvoval slavnou hereckou školu Lee Strasberga a dokonce se osobně setkal se svou modlou Barbrou Streisand. Jeho život vyhasl předčasně, v pouhých jednačtyřiceti letech. Příčinou bylo onemocnění AIDS. „Michal miloval život a lidi a tenkrát moc netušil o nebezpečenstvích, která na něj čekají. Asi proto si ze země za velkou louží odnesl tu strašnou nemoc. Když se do Prahy doneslo, že Hejný dostal AIDS, nikdo ze známých se už s ním proto nechtěl setkat a ani já jsem neměla odvahu,“ prozradila herečka Simona Stašová pro deník Blesk.

Připravovala ho Jiřina Bohdalová

Od Hejného ještě dostala dopis s dotazem, zda by za ní nemohl přijet. „Odpověděla jsem slušně, že za mnou bohužel ne, jelikož čekám v sobě nový život. A ať se na mě nezlobí. To bylo naposledy, co jsme si napsali a za rok nato Michal v Americe zemřel. Ať je mu země lehká,“ uvedla herečka, která v době dospívání měla k Michalu Hejnému velmi blízko.

Přečtěte si také: Ta holka je úchvatná. Černocká obdivuje ruskou novinářku, která se postavila Putinovi

Oba z konzervatoře po dvou letech přešli na DAMU. Zatímco Simonu na zkoušky připravoval režisér Jaroslav Dudek, Michala její maminka, herečka Jiřina Bohdalová. „Když ho máma uviděla, hned mu přisoudila roli Chlestakova z Gogolovy komedie Revizor. Smály jsme se s mámou od srdce, když nám předváděl celý monolog, a věděly jsme, že zkoušky udělá, protože byl moc dobrý,“ poznamenala Simona Stašová.

Ovládal šest světových jazyků. Rodiče byli vědci

Hejný měl podle ní talent v podstatě na všechno. „Uměl se třeba bleskurychle naučit jakýkoli jazyk. A plynule jich ovládal asi šest. Taky byl skvělý muzikant, písně Barbry Streisand dokázal zazpívat tak, že se to nepoznalo od originálu,“ zavzpomínala herečka.

Michal Hejný se narodil v rodině vědeckých pracovníků. Otec Stanislav Hejný byl botanik, matka Liselotte Teltscherová rostlinná fyzioložka. Jeho strýc Radúz Činčera, který byl spolutvůrcem legendárního Kinoautomatu, pracoval jako scenárista a režisér.

Podívejte se na Petru Černockou v Show Jana Krause:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 10. 2024

Dobré zprávy o úspěších v kariéře mohou u vás doma vyvolat rozruch. Návštěvy, zejména muži a mladí lidé, by mohly přicházet a odcházet po celý den a pravidelně by mohly přicházet vřelé a láskyplné hovory. Možná se budete chtít pustit do nějaké práce v domácnosti, třeba do úklidu, výzdoby nebo i drobných oprav, ale vyrušování vám může stát v cestě. Užívejte si společnosti. Vždycky můžete zítra udělat, co je třeba.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.