Celebrity

15. ledna 2024 16:55

David Laštovka

Herec Zdeněk Buchvaldek byl zarytým komunistou. Zemřel na dědičnou srdeční chorobu

Herec Zdeněk Buchvaldek, kterého nejvíce proslavila hlavní role v seriálu Muž na radnici, by v roce 2024 oslavil 96. narozeniny, jeho život však vyhasl předčasně. Dožil se pouhých 59 let. Osudnou se mu stala dědičná srdeční choroba. Zemřel na ni také jeho syn Pavel, který byl rovněž hercem.

Zdeněk Buchvaldek byl přesvědčeným a angažovaným komunistou, díky čemuž v československých filmech a seriálech býval obsazován především do postav kladných hrdinů. Díky své sympatické a pohledné vizáži představoval ideál socialistického herce. Nejvíce ho proslavil propagandistický seriál Muž na radnici, kde ztvárnil poctivého předsedu národního výboru Františka Bavora.

Blýskl se v detektivce Smrt stopařek, v níž si zahrál hlavního vyšetřovatele. Ve zmíněném filmu se s ním před kamerou potkala i Dagmar Patrasová, která hrála násilně zavražděnou stopařku. „Vzpomínám na něj s úctou. Byl to milý kolega, profesionál, velmi tvůrčí, snažil se té postavě dát maximum. Na place byl vždy perfektně připravený,“ prozradila herečka redakci webu Prima Ženy.

Jak Dagmar Patrasová vzpomíná na dalšího hereckého kolegu, v roce 2022 zesnulého Josefa Abrháma?

Stropnickému dopomohl na DAMU

Buchvaldek rád pomáhal ostatním. Svým způsobem nastartoval i hereckou kariéru Martina Stropnického. „Na DAMU jsem se dostal napodruhé tak, že se za mne zaručil jistý Zdeněk Buchvaldek. Točil tenkrát Muže na radnici a po mé první kádrové kolizi na přijímačkách mi doporučil nastoupit jako elév do Mostu, abych se kádrově zocelil a získal doporučení zaměstnavatele. Za rok mě na DAMU opravdu vzali,“ přiblížil Stropnický v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Zdeněk Buchvaldek zemřel předčasně a nečekaně. Dne 3. srpna roku 1987 v pouhých 59 letech, jen pár týdnů poté, co dotočil seriál Rodáci, v němž ztvárnil primáře Jiříčka. Příčinou byla srdeční choroba, na kterou se v jeho rodině často umíralo. Stejná smrt postihla i jeho syna Pavla Buchvaldka, který byl rovněž hercem a působil v příbramském divadle. Ten svého otce přežil o jedenáct let a dožil se pouhých 42 let.

Sdílejte článek
Štítky nemoc smrt rodina syn komunista Dagmar Patrasová herec Zdeněk Buchvaldek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.