Celebrity

10. července 2023 17:30

David Laštovka

Idol žen Martin Havelka byl hercem náhodou. Zemřel po boji se zákeřnou nemocí

Martin Havelka patřil k charismatickým hercům s podmanivým hlasem. Od jeho narození uplynulo 65 let, jeho život však vyhasl předčasně už v roce 2020. Jaké bylo soukromí umělce, který patříval k ženským idolům?

Martin Havelka, rodák z Karlových Varů, se vyučil číšníkem a hercem se stal tak trochu náhodou. „V roce 1976 jsem se vracel z hotelu Národní dům, kde jsem ten večer ve varieté na galerii prodal padesát lahví českého šampaňského s přelepenou etiketou ruského, tedy padesát kaček na lahvi čistá ruka, a ještě mimo jiné několik desítek panáků myslivce jako francouzský koňak. S hodně slušným výdělkem a se dvěma zavěšenými krasavicemi jsem se přes kolonádu vydal do Embassy baru, kde ten večer slavil hostující režisér Pospíšil z brněnského Provázku svoji premiéru Jedenáct dní křižníku Potěmkin Tauričevský ve zdejším divadle, kde tehdy pracovala i moje maminka jako výtvarnice,“ líčil Havelka v rozhovoru pro Divadelní noviny.

V rodišti Martina Havelky se koná všem dobře známý filmový festival. Kdo zavítal do Karlových Varů v 57. ročníku?

S režisérem se dal ihned do řeči a ten se ho posléze zeptal, jestli by ho nelákalo dělat divadlo. „Řekl jsem mu, že divadlo dělám každý den před hosty a že není problém. Pak jsem na požádání pana režiséra předvedl etudu, jak na mě spadne v pralese had a jak mě uškrtí. Za týden jsem stál ve svých sedmnácti letech v Brně před Domem změní, kde tenkrát Provázek působil,“ popisoval herec.

Televizní reklamy odmítal, v divadle pracovala manželka i syn

Před kamerou debutoval o dva roky později, a sice ve filmu Balada pro banditu. Od té doby ztvárnil desítky filmových a seriálových postav. Uplatnil se rovněž v dabingu a dvakrát byl nominovaný na Cenu Thálie. Přestože patřil k výrazným umělcům, nikdy se nepropůjčil komerci. Lákavé nabídky na televizní reklamy s díky odmítal. „Já se narodil jako frajer a s tím se dost blbě žije. Odmítám to jenom z čisté frajeřiny. Uvědomění si herecké ceny je často i posílením vlastního sebevědomí,“ vysvětloval Martin Havelka.

Čtěte také: Nikola Šuhaj byl umlácen sekerami kvůli pohádkové odměně. Zachovala se fotka jeho těla

Se svou manželkou Ivou měl tři děti: Jana, Martina a Emílii Emmu. S částí rodiny se vídal v Městském divadle Brno, kde jeho manželka pracovala jako rekvizitářka a syn jako osvětlovač. Mezi jeho největší záliby patřilo vyřezávání soch, fotografování a vše kolem indiánů. Fascinoval ho westernový život.

Dožil se pouhých 62 let

Poslední dva roky bojoval s rakovinou jícnu. Léčba byla náročná, všichni ale doufali, že všechno dobře dopadne a Martin nad zákeřnou nemocí zvítězí. Pracoval v podstatě do poslední chvíle, nakonec svůj statečný zápas bohužel prohrál. Zemřel 2. října 2020 ve věku 62 let.

Mohlo by vás zajímat: Jiří Pecha bojoval s rakovinou. Rok před smrtí nevycházel z domu

„Je ironií osudu, že se s Martinem Havelkou loučíme ve dnech, kdy na Hudební scéně hrajeme úspěšný muzikál Mamma mia!, ve kterém mu patřila role Sama, férového muže, který se dokáže vypořádat se vším, co ho v životě potká. Přesně takový byl i on. Martin bude chybět jak své rodině, tak kolegům – a neméně tak i svým divákům a fanouškům, kterých měl zaslouženě celou řadu nejen v našem divadle,“ napsali kolegové Martina Havelky na smutečním oznámení.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.