Životní styl

29. října 2025 06:30

Eliška Reiglová

I pití čaje má pravidla. Nenechávejte ho odstát a nepijte ho s léky, říká chemička

Chcete čaj, dáte sáček do hrnečku, zalijete ho vroucí vodou, chvíli počkáte a čaj vypijete. Zdá se to vlastně jednoduché, ale opak je pravdou a dokonce i pití čaje má svá pravidla. Minimálně tedy za předpokladu, že chcete, aby skutečně měl benefity, kvůli kterým ho většina lidí v chladnějších měsících pije.

S podzimem a přicházející zimou přišlo také období, kdy víc a víc lidí s oblibou pije alespoň jeden čaj denně. Obzvláště pak při nachlazení může tento nápoj přinést velkou úlevu. Chemička Michaela Vojníková však pro web tvnoviny.sk popsala, že lidé se při konzumaci čaje dopouštějí také chyb, kterých by se měli vyvarovat. A k první takové chybě dochází už při jeho zalévání.

Horká voda a odstátí

Pokud sáček s čajem zaléváte vroucí vodou, neděláte dobře. „Tímto způsobem můžeme zničit množství účinných látek, zejména antioxidantů. Pro bylinkové, zelené a ovocné čaje je proto ideální teplota přibližně 80 °C, zatímco černý čaj snese i vyšší. Důležité je také nechat vodu pár minut po vaření odstát – přibližně tři až pět minut,“ uvedla odbornice.

S odstátím ale také není radno to přehánět. Pokud například usnete a po probuzení se budete chtít napít čaje, který na vás čekal na stole po celou dobu, raději si udělejte nový. „Mohou se nám tam začít množit bakterie a plísně, jelikož čaj často obsahuje cukry a minerály, které podporují růst těchto mikroorganismů. Takto si vytváříme domácí živné médium jako v laboratoři,“ vysvětlila Vojníková.

Čtěte také: Covid nikam nezmizel, připomínají lékaři. Nakažených znovu přibývá, kdy je nutné zpozornět?

Jako příklad bakterií chemička uvedla například E. coli či zlatého stafylokoka, které mají schopnost se v ideálních podmínkách množit každých 20–30 minut. Čaj proto nedoporučuje dělat ve větším množství do zásoby pro pozdější spotřebu, a pokud už ano, radí jej uchovávat v lednici, byť ho to ochudí o některé z benefitů.

Med a citron

Ledaskdo si do čaje rád přidá také citron a med. Zaprvé kvůli chuti a zadruhé kvůli výhodám – citron obsahuje vitamín C a působí antisepticky, med má pak schopnost podpořit imunitu a potlačit kašel i bolest v krku. Podle odbornice však ani jedno není dobré do čaje přidávat hned, vyplatí se počkat. Především kvůli rozkladu vitamínů a dalších prospěšných látek.

„Citron by se měl přidávat teprve tehdy, když má čaj přibližně 60 °C, tedy zhruba po deseti minutách. Rozklad se zvyšuje právě se stoupající teplotou. Při teplotě nad 60 °C nastává rozklad během minut až vteřin, ale pod teplotou 40 °C jsou to hodiny. Také med obsahuje množství prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, enzymy a aminokyseliny, které hrají roli pro zdraví našich buněk. Všechny zmiňované jsou citlivé na teplo. Například některé enzymy se rozkládají již při 42 °C, antioxidanty při 50 °C. Takže i v tomto případě je ideální med přidat po deseti minutách,“ uvedla chemička.

Louhování, jídlo a léky

I na samotných krabičkách s čajovými sáčky je velmi často psáno, jak dlouho se mají ve vodě louhovat. Leckdo ale tuto dobu přetáhne a někdo dokonce čaj pije tak, že má sáček po celou dobu v hrnečku. To ale ve výsledku má negativní vliv nejen na chuť.

Mohlo by vás zajímat: RS viry jsou horší než chřipka, lidé ale podceňují prevenci. Koho nejvíce ohrožují?

„S časem se do čaje uvolňují taniny (třísloviny), které způsobují hořkost a některé dokážou snižovat vstřebávání železa, vápníku a některých léků,“ doplnila Michaela Vojníková s tím, že nedoporučuje pít čaj těsně po jídle nebo jím zapíjet léky.

Benefity čaje

V sychravém počasí či během nemoci sahají lidé po čaji v podstatě automaticky. Nejde jen o zdroj hydratace, ale také o příjemný pocit, který navozuje. Páry ulevují od rýmy, čaj jako takový zklidňuje projevy bolesti v krku a kašle. Jeho benefity však sahají ještě dál.

„Čaj je unikátní nápoj, který nám pomáhá bojovat s mikroorganismy, tedy s našimi nemocemi. Každý čaj obsahuje směs látek, které jsou prospěšné pro naše tělo, protože mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Během nemoci imunitní systém vytváří reaktivní formy kyslíku (ROS) k hubení patogenů, ale ROS může zároveň poškozovat i zdravé buňky. Právě antioxidanty z čaje tyto škodlivé formy kyslíku neutralizují,“ dodala odbornice.

Česko v sevření nemoci „špinavých rukou“. Tváří se jako chřipka, ochranu přináší očkování:

Sdílejte článek
Štítky nemoc zdraví citron čaj pití med volný čas antioxidant zdravotní ošetření a postupy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 10. 2025

Pokud jste toužili něco ve svém každodenním životě změnit, udělejte to nyní. Planetární energie vám říká, že nadešla hodina, abyste provedli konkrétní změny. Ať už se změna, o kterou usilujete, týká domácnosti nebo práce, fyzické nebo emocionální stránky, nebojte se vážně narušit status quo svého života.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.