18. října 2025 07:00
Klára ŠimšováJak zatočit s nadýmáním bez léků: Pomoci mohou procházky nebo mátový čaj
Nadýmání je jeden z nejběžnějších problémů v oblasti břicha. Není život ohrožující, ale přichází v ty nejméně vhodné chvíle, cítíte se nepříjemně, nafoukle a těžce. Dobré zprávy jsou, že není nutné se jen cpát léky proti nadýmání nebo se prolévat drahými čaji. Zkusit můžete 6 tipů, jak se zdravě a svépomocí zbavit nadmutého bříška.
Odbornice na výživu Faye James uvádí, že její pacienti chodí s nadýmáním jako s nejčastějším problémem. Zná ale efektivní cesty, jak si od nadýmání ulevit sami, neinvazivně a bez léků, abyste se zase cítili dobře.
Krátké procházky po každém jídle
Pro trávení je krátká procházka hotovým zázrakem. Stačí desetiminutová cesta ulicí, to pomůže plynům projít skrz trávicí trakt a střeva pak fungují efektivněji, protože se nekrčí a nemačkají na jednom místě, což by normálně způsobovalo nepříjemné nadýmání. Chůze také pomáhá lepšímu trávení těžkých jídel.
Čtěte také: Jak rychle chodíte? Tempo vaší chůze toho dle vědců prozradí dost o vašem zdraví
Pozor na „polykání“ vzduchu
Překvapivě, „polykání“ vzduchu je jedna z hlavních příčin nadýmání. Spousta vzduchu se dostává do žaludku kvůli žvýkání žvýkaček, pití skrz brčko nebo přílišnému hltání při jídle, například kvůli nedostatku času. Vzduch se pak zasekne v trávicím traktu. Řešením je zpomalit u jídla, pořádně kousat a také při něm nemluvit.
Mátový čaj jako zachránce
Mátový čaj je už dlouhodobě známý pro své účinky na problémy s trávením. Mentol v mátě pomáhá uvolnit svaly kolem střev, což pomáhá plynům lépe se posouvat. Nutriční poradkyně také radí dávat si teplý šálek po každém jídle, což pomáhá i proti křečím v oblasti žaludku.
Ovoce bohaté na enzymy
Pomoci při nadmutém bříšku mohou i přírodní enzymy. Papája nebo kiwi vám mohou výrazně pomoci usnadnit trávení, protože toto ovoce se postará o proteiny, které běžně vytvářejí přebytečné plyny. Papája a kiwi jsou skvělou volbou na odpolední svačinku nebo jako ingredience do smoothie. Velmi pomáhají po snězení masa nebo po jídle s vysokým obsahem proteinu.
Mohlo by vás zajímat: Čeští vědci věří, že psilocybin z hub dokáže uzdravit srdce. Zahajují unikátní studii
Omezte průmyslově zpracované potraviny
Konzumace nadměrného množství soli vede k zadržování vody, což přispívá k pocitu těžkosti a nadýmání. Průmyslově zpracované potraviny, včetně těch zdánlivě zdravých, jsou plné ukrytého sodíku, nejrůznějších přísad a cukru, které mohou podráždit střeva. Vařte se základními potravinami, ochucujte bylinkami a kořením a pečlivě vybírejte kupované omáčky a zálivky.
Postupné navyšování vlákniny
Vláknina je nesmírně důležitá pro zdravá střeva, ale příliš rychlé zvyšování jejího příjmu může mít přesně opačný efekt – způsobovat plynatost, nadýmání a těžkost. Je vždy lepší do jídelníčku zahrnovat potraviny s vysokým obsahem vlákniny postupně a pít dostatek vody. Zkuste oves, chia semínka a vařenou zeleninu, poté luštěniny, ořechy a čerstvou zelenou zeleninu.
Malý tip na závěr
Pokud je nadýmání dlouhodobé, bolestivé nebo se často objevuje, může jít o vážnější zdravotní problém, jako je laktózová intolerance, syndrom dráždivého tračníku nebo celiakie. V takových případech je nutné vyhledat lékařskou péči a nechat se vyšetřit.
Zdroj: Hello Magazine
Trpíte migrénou či nadýmáním? Problémy může způsobovat potravinová intolerance: