Celebrity

10. srpna 2024 10:04

Tomáš Durčák

Jsem žena, přestaňte mě šikanovat! Imán Chalíf má zlato a pustila se do kritiků

Olympijským turnajem ženských boxerek do 66 kilogramů prošla Imán Chalíf doslova jako nůž máslem. Ve finále nedala žádnou šanci ani Číňance Jang Liou a prodloužila svou šňůru neporazitelnosti již na 12 zápasů. Ihned poté se pustila do „tyranů a nepřátel“, kteří ji obvinili z toho, že je muž a nemá v ringu proti ženám co dělat. Její výhra opět rozproudila diskuzi nad tím, že Mezinárodní olympijský výbor selhal a dopustil na olympiádě nefér soutěž.

Imán Chalíf, boxerka, okolo které se kvůli loňskému vyloučení z mistrovství světa točí velká kontroverze, si s přehledem dokráčela pro olympijské zlato. Zatímco svět zná zejména záběry toho, jak za méně než minutu vyprovodila z ringu Italku Angelu Carini, ve stejném duchu dopadly i její další olympijské soupeřky. Byť ty vydržely až do konce zápasu a prohrály jednoznačně na body.

Mohlo by vás zajímat: Šampion Fuksa žertoval: Jsem teda olympijský vítěz, ne? Teď mě napadají jen sprostá slova

Nyní, na konci své olympijské cesty, kdy z Imán spadlo napětí a soustředění na její výkon, se se zlatou medaili na krku rozhodla obout do všech, kteří ji až dosud kritizovali či zpochybňovali její pohlaví. „Jsem zcela kvalifikovaná. Jsem žena jako kterákoli jiná žena. Narodila jsem se jako žena, žila jsem jako žena a soutěžím jako žena – o tom nejsou žádné pochyby,“ rozohnila se zlatá boxerka na tiskové konferenci po zápasu.

„Samozřejmě existují nepřátelé, kterým můj úspěch vadí. A díky jejich útokům mám ze svého úspěchu ještě lepší pocit,“ popsala Chalífová, která na olympiádě neprohrála jediné kolo a ihned po vítězství jí telefonoval alžírský prezident. Mimo své vlastní pocity měla na srdci i politické prohlášení: „Ráda bych světu řekla, aby se opravdu zavázal olympijským principům a přestal šikanovat lidi. To by mělo být poselství olympiády. Jsme tady, abychom soutěžili jako sportovci. Doufám, že lidé s takovým chováním přestanou a podobné útoky už se v budoucnu nebudou opakovat.“

Mohlo by vás zajímat: Černá maska a černé brýle: Nebinární americká koulařka zaujala na olympiádě ještě před závodem

Olympijský výbor žádné pochybení nevidí

Imán Chalíf není jedinou boxerkou, na níž se snesla obvinění z toho, že ve skutečnosti není žena a neměla by proti ženám v ringu vůbec boxovat. Podobnou vlnu kritiky prožívá i Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, kterou čeká zápas o zlato v kategorii do 57 kg v sobotu a stejně jako Imán byla loni diskvalifikována z mistrovství světa poté, co neprošly údajnými testy pohlaví. Mezinárodní boxerská asociace (IBA) tehdy obě sportovkyně diskvalifikovala, jelikož nesplnily kritéria potřebná pro účast a měly mít „v porovnání s ostatními účastnicemi soutěžní výhodu“.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Thomas Bach se v pátek opět postavil za právo obou boxovat na olympiádě. Zároveň však dodal, že bude prvním, kdo podpoří všeobecně schválený „vědecky neprůstřelný systém“. „Tento systém je funkční, takže naše rozhodnutí je jasné. Ženy by měly mít možnost účastnit se ženských soutěží a tyto dvě jsou ženami,“ zastal se Bach obou boxerek.

Mohlo by vás zajímat: Bém dál prosazuje olympiádu v Praze: Je to obrovská příležitost. Proč nápad kdysi padl?

Právě rozhodnutí IBA se však v kombinaci s tím, jak suverénně Chalífová olympijským turnajem prošla a jaké má „mužské“ rysy, stalo rozbuškou pro polemiku nad tím, zda není ve skutečnosti mužem nebo nemá podezřele mnoho testosteronu, díky němuž proti ní jiné ženy nemají šanci. A jak se zdá z reakcí olympijských diváků, Imán se zřejmě naplnění svého snu o tom, že útoky na její osobu přestanou, jen tak nedočká.

Parodie, muž má medaili za mlácení žen, bouří se fanoušci

Doslova během pár minut po konci zápasu se na sociálních sítích k vlně kritiky přidala třeba i tenisová legenda Martina Navrátilová. „Styď se, Mezinárodní olympijský výbore, tohle je parodie,“ napsala na síti X. A kromě ní záplava další kritiky od uživatelů, kteří nevěří, že Imán Chalífová je žena.

Mohlo by vás zajímat: Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

Nechybí přitom nařčení, že jako muslimskou ženu si ji na ramena po vítězství vysadil její trenér, což je pozice, která je pro muslimku údajně na veřejnosti nepřípustná, anebo snímky, na nichž Imán bez pokrývky hlavy trénuje s boxerkami v hidžábu a se zakrytými vlasy, což má dokazovat, že ve skutečnosti není ženou.

Jinými slovy, je zcela jisté, že tato zlatá medaile z olympiády nebude tečkou za celou kauzou. Sportovní fanoušci jsou totiž nad tím, jaká je pravda, rozděleni na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni věří, že Imán je zkrátka jen od přírody mimořádně obdařenou ženou, druzí celou záležitost vnímají jako muže mlátícího ženy, násilí proti ženám a snahu zničit integritu ženského sportu na úkor propagace transgender či jiných politických směrů. A dokud se neobjeví nějaký další test pohlaví nebo jednoznačný důkaz prokazující, kým Imán Chalíf doopravdy je, nebo není, tento kontroverzní naplněný oheň nepochybně uhašen nebude.

Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.