Celebrity

1. března 2024 16:46

David Laštovka

Ivan Kraus žije s první ženou Munzara, jeho dceru Johanu vychoval. Hrozilo mu vězení

Spisovatel, herec a loutkoherec Ivan Kraus, bratr Jana Krause, který slaví 85. narozeniny, většinu života strávil v zahraničí. Jeho osudovou ženou se stala bývalá manželka herce Luďka Munzara, loutkoherečka Naděžda Munzarová. Díky ní vyženil i jejich dceru Johanu. Jaké je jeho soukromí?

Životní láskou Ivana Krause je loutkoherečka Naděžda Munzarová. Když se v roce 1967 brali, Naděžda už za sebou jedno nevydařené manželství měla. A to s hercem Luďkem Munzarem, s kterým měla dceru Johanu. Když ji Ivan Kraus vyženil, bylo jí sedm let. Mají spolu velmi hezký vztah a bere ji jako svou vlastní. Dva měsíce po sovětské okupaci v roce 1968 Ivan s Naděždou a Johanou odcestovali s divadelní skupinou na roční legální angažmá do Paříže. Po uzavření hranic v roce 1969 se už domů nevrátili.

Mohlo by vás zajímat: Utajovaná dcera Jany Hlaváčové pracuje jako strážnice u policie. Život v ústraní jí vyhovuje

Neměli na jídlo. Živili se všelijak

Začátky v emigraci byly drsné. V prvních letech v cizině neměli nic. Peníze, poté ani práci. Živit se museli jinak než jen loutkovým divadlem. Myli nádobí, šili záclony, prádlo i šaty, uklízeli, zařizovali, malovali apartmány, vyměňovali dlaždice… „Když jsme odcházeli, tak mi máma řekla, když budou těžké chvíle a ony přijdou, tak mysli na tátu, Auschwitz, koncentrák (jeho otec přežil koncentrační tábor - pozn. red)... A to mi ohromně pomohlo. Neměl jsem na coca colu, neměl jsem na cigára, ale nebyl jsem za dráty,“ svěřil se Ivan Kraus v televizním dokumentu 13. komnata.

S Naděždou si byli vzájemně oporou a jejich láska byla o to silnější. Nakonec se dokázali prosadit i v zahraničí. „Stálo to za to, měl jsem možnost poznat sám sebe,“ zhodnotil zpětně Kraus život v emigraci.

Čtěte také: Rudolf Jelínek po mrtvici ztratil emoce. Neví, jaké je roční období, říká jeho žena

Hrozil jim rok ve vězení

V roce 1975 byli s manželkou Naděždou v rodné zemi odsouzeni pro trestný čin opuštění republiky na jeden rok odnětí svobody nepodmíněně. V roce 1988 pak od prezidenta dostali amnestii, kterou nepřijali. Do Prahy se vrátili až po sametové revoluci v roce 1990. „Nikdy jsem nevěřil, že se vrátíme zpátky a že Česko bude jednou svobodné,“ přiznal Ivan Kraus, který je nejstarší z pěti sourozenců. Kromě bratra Jana Krause, všichni v dobách hluboké totality emigrovali. „Honza, který jako jediný zůstal doma, byl místo nás rodičům oporou. V té nečekané roli, kterou dostal a s níž nepočítal, obstál skvěle. Za to má u mě velké plus,“ uvedl Ivan.

Na to, aby se celá rodina sešla pohromadě, si museli počkat dlouhých třicet let. Bohužel, sestra Kateřina se vrátit nestačila. Zemřela 22. prosince roku 1990 ve Philadelphii.

Jan Kraus ve své show poděkoval válečné novinářce:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.