Zdraví a nemoci

20. června 2025 13:50

Ema Bártová

Nejlepší máslo? To čerstvé s 82 % tuku. Stolní za sebou může mít i rok v mrazáku

Jak to, že některé máslo se prodává za ani ne čtyřicet korun, zatímco cena jiného atakuje šedesát korun? Rozhoduje o tom značka, nebo jsou tak velké rozdíly mezi výrobky i v kvalitě? Pravidla pro to, jak má máslo vypadat a kolik má obsahovat tuku, jsou jasně daná. Důležité je rovněž výrobek správně skladovat.

Věděli byste, kolik mléčného tuku musí obsahovat máslo, aby se tak mohlo skutečně označovat? Běžně se to píše na obalech a mnozí z nás se při koupi řídí právě tímto číslem. „Pod názvem ‚máslo‘ můžete v obchodě najít jedině výrobky, které obsahují minimálně 80 % (ale méně než 90 %) mléčného tuku, maximálně 16 % vody a neobsahují žádné rostlinné tuky. Českým standardem pro máslo je 82 % tuku, což už je poměrně známá cifra a někteří výrobci toho mohou zneužít,“ říká odbornice na výživu a potraviny Marie Makovská.

Ne vždy je totiž dvaaosmdesátka spolehlivým ukazatelem. Podle Makovské se dá narazit třeba na označení ‚lahodné 82 %‘‘, v němž chybí slovo máslo, ovšem zákazníka to snadno zmate. Jde přitom o směsný tuk, který může obsahovat podmáslí či smetanu, ale také různé emulgátory a levnější rostlinné tuky. Často se mezi nimi objevuje i nezdravý tuk palmový, který škodí srdci a cévám, jak ukázalo více studií. Někteří lidé se navíc konzumaci palmového tuku vyhýbají, protože jim vadí, že se kvůli pěstování palem ničí původní lesy.

Mohlo vám uniknout: Obchody nabízejí rok staré rozmražené máslo, varuje Zemědělský svaz. Jak ho poznat?

Koupit můžete i mražené máslo

Je možné, že některá z másel v obchodech za sebou mají dlouhý pobyt v mrazáku. Upozornil na to Zemědělský svaz, který sdružuje mimo jiné dodavatele mléka - ve zpravodajství o tom před časem informovala i televize CNN Prima NEWS. Stát se to skutečně může, zákonům to neodporuje a zdraví nebezpečné to není. Na první pohled to na pultech nepoznáte, napovědět může označení stolní máslo, v chuti mu chybí čerstvost, i když zkažené není. Jako čerstvé se smí prodávat máslo staré nejvíce dvacet dní.

Obchody však prodej až rok zmraženého másla popírají. Podle nich je máslo, které je na pultech k dispozici, vždycky to nejkvalitnější.

Stolní máslo bývá levnější. Stejně jako stojí méně výrobky s určitým podílem rostlinného tuku, což může napovědět, o jaký produkt půjde. Ale nemusí to být pravidlem. Momentálně se cena běžného másla se správným složením pohybuje mezi 39,90 a 59,90 korunami za 250 gramů, což je méně než před rokem, kdy stálo i více než sedmdesát korun. Právě vysoká cena vedla některé prodejce k tomu, že se na pultech objevilo i máslo s 61 procenty tuku, které se dalo pořídit za cenu výrazně nižší.

Takové máslo se dá taky namazat na chleba, ale mohou se na něm objevovat kapičky vody, jeho chuť je méně hutná a například na pečení, smažení nebo do krémů se nehodí. Na pánvi by prskalo, krémy by nedržely, protože je v něm vyšší podíl vody.

Při nákupu si hlídejte i velikost balení, někteří výrobci prodávají jen dvousetgramové máslo.

Je libo tříčtvrtětučné nebo půlmáslo?

Máslo s nižším podílem tuku je zcela v souladu s legislativou, která takový výrobek neřadí mezi másla jako taková, ale má pro ně kategorii nazvanou tříčtvrtětučné máslo, což musí být napsané i na obale. Tuku v něm může být 60 až 62 procent. To, které se tu prodávalo před pár měsíci pod značkou Bertosi, mělo sice český přebal, ale jako zemi původu uvedenou Polsko. Vyrobit toto máslo a dosáhnout správné konzistence je paradoxně těžší než to s více než osmdesáti procenty tuku. A to legislativa připouští dokonce i polotučné máslo s obsahem mléčného tuku 39 až 41 procent, které však nejspíš nikdo nevyrábí.

Přečtěte si také: Jíme málo vlákniny, která chrání před rakovinou. Nejvíc jí je v luštěninách

I u těchto másel zároveň platí zákaz přidávání rostlinných tuků (olejů), ale kvůli snížení obsahu mléčného tuku jsou povolena aditiva známá jako ‚éčka‘,“ říká odbornice na výživu Marie Makovská.

Koupě podobného másla s nižším obsahem tuku kvůli zdraví nebo hubnutí však není dobrý nápad – pokud používáte běžné máslo s rozmyslem a trochu si ho namažete na chleba nebo dáte pod dušenou zeleninu, není se čeho bát, mnohem méně vhodné jsou například uzeniny, které si pak člověk na namazaný krajíc dá, spoustu tuku obsahují také sýry. A kdybyste přece jen chtěli máslo omezit, místo pátrání po máslu s nižším obsahem tuku bude dobré přejít na rostlinné alternativy. Podle Makovské nemusí být rostlinné tuky neboli margaríny automaticky špatné, spíše záleží na tom, co od daného tuku očekáváte a na co ho chcete použít.

Ani máslo, ani margarín nejsou podle Makovské jednoznačně nezdravé potraviny, které bychom museli z jídelníčku vyřadit. Nezdravé může být jen jejich konzumované množství. „Není nutné hledat náhražky másla a polotučné alternativy, pokud vám klasické máslo vyhovuje a chutná. Zároveň v takovém případě, kdy ho máte v jídelníčku spíše méně, nebudete příliš řešit jeho vyšší cenu,“ uvedla dále odbornice. Kromě tradičního másla se dají koupit i solené varianty, zvláště zahraniční provenience. Bývají chutné, ale je lepší se jim vyhnout, protože Češi mají problém s nadměrným příjmem soli, což škodí oběhovému systému i ledvinám. Podle statistik Státního zdravotního ústavu solíme třikrát více, než bychom měli.

Kvalitě másla se před časem věnoval i spotřebitelský časopis dTest, jehož autoři žádný šizený výrobek na trhu mezi šestnácti hodnocenými kousky nenašli a dobře dopadlo i laboratorní hodnocení. Zkoumalo se složení i chuť a konzistence. Všechny výrobky obsahovaly 82 procent mléčného tuku a žádné z nich neobsahovalo rostlinný tuk.

Video: Podívejte se na to, jak poznat kvalitní potraviny

Jak poznat zkažené máslo

Zkažené máslo se pozná podle změny barvy, pachu a chuti. Může mít více nažloutlou až hnědou či šedavou barvu, nevábný zápach a nahořklou, nakyslou nebo jinak nestandardní chuť. „Žluknutí másla způsobuje oxidace tuků, která je rychlejší, pokud máslo skladujeme špatně,“ vysvětluje Marie Makovská, proč máslo patří do ledničky a nemá se při vysokých venkovních teplotách kvůli snazšímu roztírání nechávat venku.

Můžete ho nechat v původním obalu nebo ho dát do máslenky, která lépe zamezuje přístupu vzduchu a zároveň máslo chrání před tím, aby natáhlo pachy z ledničky, na což je háklivé. Lépe mu bude v zadní části lednice, kde teploty tolik nekolísají.

Na druhou stranu má máslo velkou výdrž a ve speciální nádobě bez přístupu světla a vzduchu vydrží mimo ledničku dokonce několik týdnů. I tak by mělo být v chladné a temné místnosti, třeba ve sklepě na chalupě, ne jen tak na kuchyňské lince v paneláku. Máslo se dá také zmrazit. Ideálně v době, kdy jste ho čerstvé koupili, nikoli když už je nejvyšší čas ho spotřebovat.

Sdílejte článek
Štítky potraviny nakupování chléb máslo spotřební zboží životní styl a volný čas

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 6. 2025

Berani, dnes vám v hlavě může bzučet. Najednou se vám bude zdát, že se na vás upírá pozornost. Jste na jevišti a vaše mozkové schopnosti jsou testovány. Zvládnete tuto výzvu? Ať už jste připraveni, nebo ne, je to tady. Nezapomeňte na důležitost individuality. Nebuďte další replikou šitou na míru. Buďte sami sebou a myslete za sebe.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.