Celebrity

24. prosince 2023 16:00

David Laštovka

Jak se proměnila Jindřiška z Pelíšků? Vyrůstala v Egyptě, za kariéru vděčí Geislerové

Herečka Kristýna Badinková Nováková, kterou nejvíce proslavila role Jindřišky v komedii Jana Hřebejka Pelíšky, letos oslavila čtyřicáté narozeniny. Jak vzpomíná na slavné natáčení? A jak to má v životě s láskou?

Kristýna od pěti do deseti let vyrůstala v Egyptě. Její otec, který byl rentgenový technik, byl do africké země se svými kolegy vyslán, aby tam v tamních nemocnicích montoval zdravotnická zařízení.

„To bylo tak krásné dětství, že se to ani nedá popsat. V areálu ambasády bylo vše, co si dítě může přát. Můj taťka na to vzpomíná jinak. Skoro jsme ho neviděli, protože byl pořád pryč, cestoval po celém Egyptě. Byl celkem udřený. Ale my z rodin odborníků jsme se měli moc dobře. V areálu byla školka, škola, kroužky, bazén i tenis. Tedy všechno, co jsme potřebovali, a za zdi jsme se v týdnu ani moc nedostali. Jen o víkendu jsme s rodiči jezdili na výlety k moři. Bylo to fajn,“ zavzpomínala v rozhovoru pro deník Právo.

Díky Pelíškům ji lidé dodnes poznávají

K herectví se po návratu z exotické země dostala náhodou. Kamarádka ji přivedla do dramatického kroužku, a když měli představení, všiml si jí režisér Petr Koliha, který ji pozval na kamerové zkoušky na postavu Agáty do filmu Výchova dívek v Čechách. Jak Kristýna přiznala, velkou roli sehrál zřejmě i fakt, že měla určité podobné rysy s Aňou Geislerovou, která jí hrála sestru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bára Kodetová vzpomíná na dětství se slavným otcem: Byl stejný pedant jako v Pelíšcích

Ve filmu zaujala a přicházely další nabídky. Výrazný zlom v její herecké kariéře přinesla nesmrtelná komedie Pelíšky, kde ztvárnila dospívající dívku Jindřišku. „Mám k nim pozitivní vztah. Že mě s tím filmem lidé spojují dodnes, po tolika letech, mi nevadí. Jsem na něj pyšná. Pokud mě někdo na ulici osloví jako Jindru, je to vždy milý člověk,“ prozradila s úsměvem.

Historky z natáčení Pelíšků

Příjemné vzpomínky má také na Jiřího Kodeta, který jí hrál cholerického otce. „Na mě byl moc hodný. Je pravda, že při natáčení na tom zdravotně nebyl úplně dobře. Točili jsme v srpnu ve velkých vedrech v dřevěném ateliéru na Barrandově. Bylo tam na padnutí a štáb měl o něj strach. Kolikrát se mu udělalo nevolno z vypětí, jak musel podle scénáře pořád křičet. Hodný na mě byl i pan režisér Krejčík, o němž se také tradují hrozné historky. Mě ale brali jako dítě a naopak mi radili, jak mám zahrát určitou situaci. Ale nijak ošklivě, že bych se musela stydět. Moc ráda vzpomínám i na Emilku Vašáryovou,“ uvedla Kristýna, která přesvědčivě dokáže ztvárnit role komické i vážné. Diváci televize Prima ji mohli vídat například jako šéfku policejního oddělení v krimiseriálu Temný kraj. Herectví ji stále naplňuje a baví.

Z prvního manželství s režisérem Jaroslavem Fuitem má dvě dcery: Rozárii a Marianu. Po rozvodu se zamilovala do bratra herecké kolegyně Michaely Badinkové, Viktora Badinky, za nějž se před pěti roky provdala má s ním syna Vincenta.

Emília Vašáryová si v Pelíškách zahrála maminku Jindřišky (Kristýny Novákové Badinkové):


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.