Životní styl

23. října 2023 05:59

Marie Makovská

Jak se vyrovnat se změnou času? Pomůže včasná úprava režimu i méně kofeinu a alkoholu

Čeká nás změna času z letního na zimní, respektive zpět na standardní. 29. října se ve 3 hodiny ráno čas posune na 2 hodiny. Mají tyto každoroční změny reálný dopad na zdraví, nebo lidem jen vadí dřívější vstávání?

V případě letního času může být změna obzvlášť „bolavá“, znamená pro nás totiž vstávání o hodinu dříve. Na podzim se naopak při změně času vyspíme o hodinu déle, přesto ji mnoho lidí vnímá jako velkou nepříjemnost, která jim naruší biologické hodiny a negativně ovlivní jejich zdraví.

Myšlenka zavedení letního času byla atraktivní v době svíček a plynových lamp, kdy umožnila pracovníkům využívat denní světlo o něco déle. Se zavedením elektřiny se mnohé změnilo, ale změna času dvakrát ročně se stále týká více než čtvrtiny světové populace. Narušuje jejich pracovní i odpočinkové plány a možná i biologický rytmus.

V posledních zhruba patnácti letech byl učiněn výrazný pokrok směrem k pochopení neurologie cyklů spánku a bdění i toho, jak ovlivňují naše chování. V oblasti vlivu změn času mají studie stále mezery, jedna z nich ale například shrnuje, že jarní posun způsobuje znatelné změny v lidském chování, významný nárůst úrazů na pracovišti kvůli nedostatku spánku (5,7 %) a zvýšený výskyt akutního infarktu myokardu (až o 3,9 %). Objevují se také signály nárůstu duševních poruch a poruch chování spojených s posunem na letní čas.

Jak se se změnou času lépe vyrovnat

Pro někoho je problémem jen dřívější vstávání v případě jarní změny, kdy se čas posouvá o hodinu dopředu. U obou změn se ovšem doporučuje připravit se na ně předem tak, že si najdete čas na zdravý životní styl. Například během víkendu vstanete o třicet minut dříve a dopřejete si výživnou snídani a procházku nebo ranní cvičení. Spolu s tím můžete postupně posouvat i čas, kdy uleháte, abyste měli dostatek spánku. Tělo by se díky tomu mělo lépe synchronizovat se změnou času. Důležité je dodržovat pravidelný rytmus, kdy uléháte a vstáváte ve stejnou nebo velmi podobnou dobu. Studie britských vědců z Kings College London zjistila, že nepravidelnost ve spánkových návycích může vést k negativním změnám ve střevní mikrobiotě.

Vhodné je také snížit příjem kofeinu a alkoholu, snažit se vyhýbat stresu a během dne si najít čas i na odpočinek. Pokud máte potíže se spánkem, zaměřte se na výběr postele a matrace i polštáře. Ložnici dobře větrejte a dbejte na to, abyste spali v temnu bez rušivých světelných zdrojů. Aspoň hodinu před ulehnutím se doporučuje nezírat do telefonu či tabletu a nesledovat ani televizi. Jinak totiž můžete v organismu potlačovat tvorbu melatoninu a způsobit si komplikace s usínáním i kvalitou spánku. Protože tento digitální detox v dnešní době pro mnoho lidí není moc reálný, můžete aspoň snižovat jas a v nastavení svých zařízení omezit takzvané modré světlo.

Proč není vhodné koukat při jídle na televizi? O výživě dětí promluvil Petr Havlíček:

Zdroj: CNN HealthZhang et al., 2020

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.