Jak správně pečovat o plavky? Střídejte alespoň dvoje a vynechte igelitové sáčky

Chcete-li zajistit, aby vaše oblíbené plavky vydržely několik sezon a neztratily své zářivé barvy, kvalitu ani tvar, je důležité o ně umět správně pečovat. To platí nejen při praní, ale také ve chvíli, kdy si je chystáte obléknout. Následující jednoduchá pravidla vám pomohou prodloužit jejich životnost na maximum.

Ve chvíli, kdy konečně najdete ideální a především padnoucí plavky, do kterých se na první pohled zamilujete a chcete je nosit, co nejdéle to půjde, je nutné pro dodržovat hned několik pravidel.

Ještě než nové plavky začnete používat, z hygienických důvodů je přeperte. Postačí ve vlažné vodě. Poté je nechte uschnout ve vodorovné poloze a košíčky podložte ručníkem či bavlněnou utěrkou, aby držely tvar. Plavky následně důkladně oplachujte po každém použití.

Co s mokrými plavkami, které jsou od soli?

Po každé koupeli ve slané vodě je důležité plavky opláchnout čistou vodou. Ta odstraní zbytky soli, chloru, písku a jiných nečistot, které mohou poškodit materiál. Když jsou plavky mokré, nejlepší je zabalit je do ručníku či utěrky. Rozhodně je nedávejte do igelitového sáčku. V něm se chlor i sůl snadněji zažerou do vláken a mohou je tak poničit. Snažte se plavky vybalit, co nejdříve to půjde.

Přečtěte si také: Tipy pro zdravé opálení. Mažte se i bez slunce a nespoléhejte na voděodolné krémy

Aby se plavky rychle nezničily, je důležité při celodenním nošení vystřídat alespoň dvoje. Pokud na sobě máte pouze jedny, určité partie mohou zůstat celý den mokré, což není dobré ani pro vaši pokožku, ani pro látku plavek.

Jak na skvrny?

Pokud se skvrn nevyvarujete, přestože si na plavky dáváte bedlivý pozor, použijte jedlou sodu, kterou nasypete přímo na flíček. Nechte chvíli působit a vyperte. Pomoci může také pár kapek bílého octa přidaného do vody. Pozor ale na množství, aby se neponičila barva tkaniny.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat dokonalé plavky na léto?

Skvrny na plavkách zanechávají také opalovací krémy a oleje. Proto si plavky oblékněte vždy až poté, co se namažete a necháte přípravek dobře vstřebat. V případě, že plavky během aplikace sluneční ochrany máte na sobě, odhrňte je, kůži namažte, nechte chvíli zaschnout a pak vraťte látku na původní místo.

Plavky znamenají léto a s ním i slunce a opalování. Jak se správně chránit před nebezpečným UV zářením?

Praní a sušení

Ať už jste se koupali v moři, nebo bazénu, vždy po příchodu domů je dobré plavky přeprat, abyste je zbavili nečistot, jako je chlor, písek či sůl. Nejlepší je plavky přeprat v čisté vodě s malým množstvím jemného mýdla. V žádném případě nepoužívejte aviváž a další agresivní čisticí prostředky, které mohou způsobit ztrátu barev a poškodit pružnost vláken.

Plavky poté sušte ideálně na vzduchu ve vodorovné poloze. Vyhněte se přímému slunci, sušičce i radiátorům a plavky nežehlete. Přímé působení vysokých teplot totiž narušuje strukturu materiálu i barvu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.