Jak ve vztahu udržet zájem? Buďte zdravě sobecká a mějte se ráda, radí terapeutka

Na začátku vztahu cítíte motýlky v břiše a nechcete být jeden bez druhého. Nicméně, jak čas plyne, je potřeba pracovat na tom, aby zájem partnera neochaboval. To ale neznamená, že se budete přehnaně snažit a podlézat. Takový přístup může vést spíše k nezájmu. Jak tedy udržet partnerův zájem?

Vztahová koučka Nikola Rusnáková vztahům zasvětila svůj život. Partnerské problémy, ale i problémy jednotlivců řeší prakticky dennodenně. Už dříve jsme společně otevřely například téma rozchodů, kdy se z pohledu odbornice rozhodla podělit o pár praktických rad a tipů, které párům mohou pomoci při řešení problémů. Tentokrát se zaměřila na to, jak v partnerském vztahu udržet zájem druhé polovičky. Podívejte se na 8 praktických rad.

Buďte zdravě sobecká

Znamená to, že znáte své potřeby a aktivně hledáte způsoby, jak je naplnit. Nezapomeňte na sebe jen kvůli tomu, že máte partnera. Zejména maminky často zapomínají na své potřeby, což vede k vyčerpání a frustraci. Pamatujte, že kromě role matky jste stále partnerka a žena se svým vlastním životem. Tím, že se postavíte na první místo, podpoříte i zájem svého partnera.

Pečujte o sebe

Dlouhodobý vztah může vést k pohodlnosti i v péči o vzhled. Samozřejmě nemusíte vypadat po celý den jako bohyně, která právě slezla z přehlídkového mola. Řeč je o normální a zdravé péči o sebe sama. Snažte se být atraktivní, a to především sama pro sebe. Protože jakmile se budete cítit dobře ve svém těle, bude vás tak vnímat i vaše okolí, a to je to nejdůležitější. Jde o energii, kterou vyzařujete. Další věcí, která s tím souvisí, je i sexuální život. Protože pokud se cítíte dobře a sexy, jste mnohem více sexuálně naladěná.

Mohlo by vás zajímat: Dovolená zvyšuje riziko rozchodu. Třeba když jeden utrácí a druhý se snaží šetřit

Mějte vlastní zájmy

V počátcích vztahu je běžné trávit co nejvíce času s partnerem, ale dlouhodobě je důležité zachovat si vlastní život. Pokud byste veškerý svůj zájem směřovala na partnera, ztratíte po čase sama sebe. Nezapomínejte na své přátelé a koníčky a žijte i život mimo váš vztah.

Mějte se ráda

Pokud si nevážíte sama sebe, váš partner to bude zrcadlit. Respekt a úctu nezískáte tím, že o ně budete žádat. Tyto vlastnosti musí vycházet z vašeho nitra a být součástí vašeho přístupu. Ačkoliv to může znít jako klišé, sebeláska je velice důležitá a je základním stavebním kamenem každého vztahu. Jak vás může mít rád někdo další, když ani vy nemáte ráda sama sebe? Snažte se najít cestu sama k sobě a být na sebe patřičně hrdá.

Buďte nad věcí

Na začátku vztahu jsme tolerantní, ale časem nám mohou začít vadit maličkosti. Neřešte každou drobnost a zachovejte si nadhled. Tolerance a nadhled přispívají k lehkosti vztahu a osobní pohodě. Nikomu není příjemné, když bude od svého partnera neustále poslouchat jen kritiku, zvláště pak mužům ne. Snažte se nebýt přehnaně útočná, pomůže to nejenom vašemu vztahu, ale také vaší vnitřní pohodě.

Mějte zdravé sebevědomí

Sebevědomí a hravost jsou skvělou kombinací. Cítit se dobře ve své kůži a být si vědoma své hodnoty, to vše říznuté ženskou hravostí, přidá do vztahu jiskru. Nenechte se pohltit každodenní rutinou a zachovejte si hravost.

Mohlo by vás zajímat: Šéf mě nesnáší, co mám dělat? Nejčastější chyby, které rozpálí nadřízeného doběla

Oceňujte svého partnera

Bereme mnoho věcí, které pro nás partner dělá, jako samozřejmost. Je důležité oceňovat jeho snahu, protože pokud se nebude cítit oceněn, může hledat uznání jinde. Mužské ego potřebuje ocenění. Pokud se mu něco povede nebo pro vás něco udělá, dejte najevo, že jste to zaznamenala a že si toho vážíte. Poděkování je mnohdy tím největším darem.

Buďte rovnocennou partnerkou

Rovnocennost ve vztahu není automatická, stejně jako respekt a úcta. Vyhněte se rolím ukřivděného dítěte, matky nebo učitelky. Buďte partnerkou, která je na stejné úrovni jako váš muž. Nenechte si věci líbit a stejně tak se nepasujte do nadřazené role. Jste v tom spolu.

Na téma vztahů je zaměřená také nová extrémní seznamovací reality show Honeymoon – líbánky k nepřežití, která přináší nejen vztahová dramata, ale místy se mění i v boj o přežití:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.