Sex a vztahy

20. července 2024 07:30

Eliška Reiglová

Shoďte růžové brýle. U partnera pozor na neochotu a sobeckost, radí terapeutka

Zamilovanost obvykle lidem nedovolí vidět negativní stránky partnera. Mozek zkrátka v oparu absolutního štěstí trochu ztratí na funkčnosti a racionální uvažování jde stranou, stejně tak bohužel i ostražitost. Terapeutka zaměřující se na manžele a páry proto prozradila, co za všech okolností ve vztahu vnímat jako varovná znamení.

Láska je krásná věc, ale když přijde, často pouští ven ze dveří trochu opatrnosti. Skrz růžové brýle, které vůči našim milovaným máme, něco vidět jednoduše nelze. Vztahová terapeutka Irina Firstein proto pro magazín Pure Wow upozornila, na co je nutné si dávat pozor. „Je především potřeba věřit své intuici, nepodceňovat ji. Když nám naznačuje, že něco není v pořádku, pravděpodobně se neplete,“ řekla.

Čtěte také: Charlotte Štiková se bude vdávat. O ruku ji požádal trenér Martina Kociána

11 varovných signálů ve vztahu

Žádný sex

Pokud jste s partnerem mívali sex pravidelně a najednou ho nemáte vůbec, zcela očividně je něco špatně. Nečekaná změna v sexuálním chování vaší polovičky může být například vyvolaná i třetí osobou. Důležité jsou ale i jiné formy fyzického kontaktu, například držení se za ruce. V každém případě je ale potřeba partnera konfrontovat napřímo. Bude-li odpovídat vyhýbavě či nepravdivě, tak už opravdu zpozorněte.

Pomlouvání ex

Vztahy jsou těžké, o tom nemůže být pochyb. Pakliže ale někdo o všech svých bývalých mluví jen negativně, je to indikátor, že za své chyby ve vztazích nepřijímá žádnou zodpovědnost. To je velký varovný signál. Obzvláště pak, když si uvědomíte, že co tento člověk udělal jiným, to pravděpodobně nebude mít problém udělat vám.

Předčasné vyjádření lásky

Zamilovat se je krásné, a když se v páru oba zamilovávají stejným tempem, tak o to víc. Pokud na vás ale partner na třetím rande vychrlí, že vás miluje, zatímco vy stále přemýšlíte nad tím, kam vztah povede, je to zkrátka špatně. V případě, že vás druhá strana nutí, abyste vyjádřili stejné pocity, přestože je necítíte, je čas vycouvat.

Čtěte také: Znamení, která jsou v lásce nezastavitelná: Za své city bojuje Beran i Lev

Vyhýbání se nekomfortním rozhovorům

Ve vztazích ke střetům a neshodám zkrátka a jednoduše dochází. Není ale jiný a především efektivní způsob, jakým je vyřešit, než jsou nekomfortní konverzace. Nelze přitom očekávat, že s někým, kdo se těmto rozhovorům vyhýbá, bude možné vybudovat stabilní a pevné pouto. Lidé, kteří o vztahu odmítají komunikovat, v něm totiž obvykle být nechtějí. Přece jen je obecně známo, že komunikace je klíč.

Snaha o výchovu

Asi není třeba polemizovat nad tím, že výchova jedince je na bedrech jeho rodičů. Pokud se váš partner snaží vás jakkoliv změnit, obzvláště je-li to ve více ohledech a je vám to nepříjemné, je to varování. Může jít o denní vaření, ostříhání vlasů, nebo třeba omezení kontaktu s přáteli. V každém případě je to ale snaha o kontrolu. Láska ale znamená, že člověka milujete takového, jaký je.

Sobeckost

Ve vztazích je potřeba dělat ústupky, občas se trochu přemáhat a především si navzájem vycházet vstříc. Modelová situace: máte partnera, s radostí mu uvaříte, vyperete mu prádlo, postaráte se o něj v nemoci a sem tam si vezmete volno, abyste zajeli navštívit jeho rodinu. A teď přichází podstatný dotaz. Udělal by to samé on pro vás a dovede to oplatit i jinak? Pokud ne, není od věci se nad vztahem zamyslet.

Ignorace a neochota

Vztah může samozřejmě trochu zevšednět, ale to není důvod k tomu, aby jeden z partnerů jakkoliv ubíral na důležitosti pocitů toho druhého. Pokud za partnerem přijdete s tím, že vás štve něco v práci, nebo vás rozmrzela hádka s kamarádkou, neměl by odpovědět jednou větou a vrátit se k předchozí činnosti. Ignoruje-li vaše emoce a není-li ochotný vám být oporou, je to signál, že je něco špatně.

Snižování sebevědomí

Pokud vás partner nutí přemýšlet o vlastní hodnotě, ponižuje vás a nutí vás se cítit hloupěji, ošklivěji, zkrátka vám snižuje sebevědomí, musíte si uvědomit, že o vztah s takovým člověkem nestojíte. Podle terapeutky Firstein je to projekce vlastních nedostatků a jasný znak, že by měl vyhledat terapii. Časem by vás mohl přesvědčit, že vše špatné, co o vás říká, je pravda.

Extrémní výbušnost

Všichni se hádají a není snad nikdo, kdo by po jedné z hádek trochu nezalitoval svého chování. Jste-li ale s partnerem, který zuří a vzteká se pokaždé, když se neshodnete, jde o varovné znamení, že jste v silně toxickém vztahu. Ječení, vulgarismy a mlácení do zdí prostě není a nikdy nebude v pořádku. O to víc to platí, pokud jde o opakující se scénář.

Prolézání telefonu

Zprávy na sociálních sítích, SMS, historie hovorů, galerie. To vše je soukromé a pokud to s partnerem automaticky sami nesdílíte, nedává mu to právo takzvaně šmejdit. Značí to, že má velké problémy s důvěrou, což se může projevovat dříve či později i jinak. Například vztekem, že nedostal odpověď na zprávu během pár vteřin a podezřením, že jste si psali s někým jiným.

Hra na nevinnost

Přišel na rande o hodinu později, celý den neodpovídal na zprávy, přestože byl online, zapomněl koupit bonboniéru pro vaši matku, řekl, že jde na pivo, ale vrátil se druhého dne ráno. Tvrdí ale, že to není jeho chyba. Neochota přijmout zodpovědnost za věci, které nepochybně způsobil vlastním chováním, je důvod se strachovat. Chcete žít s někým tak nezodpovědným?

Poslechněte si rozhovor s advokátkou Lucií Hrdou o sexualizovaném násilí:

Sdílejte článek
Štítky láska společnost partnerství vztah zamilovanost terapeutka randění sobectví

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 9. 2024

Potřebujete změnu, Berani? Pokud vám věci začínají připadat nudné a jste apatičtí, je pravděpodobné, že ano. Jediné, co musíte udělat, je zjistit, co změnit. Pokud jste většinu času doma, vyměňte nábytek. Díky tomu může dům působit nově. Zvažte vyvěšení nových obrazů nebo přinesení čerstvých květin. Změňte svůj rozvrh. To vám dodá energii.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.