K nevěře mají sklony psychicky náročná povolání. Jsou to hlavně piloti a lékaři

Sexuoložka Laura Janáčková o nevěře a cizoložství

Žádný vztah se nedá považovat za sázku na jistotu. Partnerovi můžeme věřit, ale neznamená to, že nešlápne vedle. Nevěra je jedním z nejobávanějších strašáků zadaných lidí a leckdo se přesvědčil o tom, že schopen jí je i ten, do koho bychom to neřekli. Vztahová expertka Tracey Cox nyní ale odhalila, jaká povolání mají k nevěře největší sklony.

Je prokázáno, že většina afér, dokonce až 85 procent, začíná na pracovišti. Je to proto, že se zde nachází smrtící kombinace tří faktorů – pokušení, příležitosti a nudy. Ty výrazně zvyšují šance na nevěru. Podle jedné vědecké studie se každý pátý zaměstnanec přiznal k podvádění s kolegou či kolegyní.

Mají lidé s určitými povoláními větší sklony k nevěře? Nepochybně. Jsou faktory, které přitahují lidi k určitým zaměstnáním, také ukazatelem pravděpodobnosti, že budou podvádět? Podle Tracey Cox ano. Odbornice na vztahy v rozhovoru pro deník Daily Mail prozradila, jakých pět povolání je v tomto ohledu nejrizikovějších.

Piloti, stewardi a letušky

Piloti se těší velké úctě, protože jsou zodpovědní za životy mnoha lidí. Čím větší letadlo, tím větší obdiv a tím pádem také větší ego. Nejenže si vydělávají spoustu peněz, ale také jsou uctíváni podřízeným personálem, který k nim vzhlíží. To ale pořád není podle odbornice ten hlavní důvod, proč mají k nevěře sklony.

„Hlavním faktorem, který řadí piloty a letušky na přední místa v žebříčku nevěry, je příležitost. Díky své práci jsou na míle vzdáleni od domova, daleko od svého partnera, přátel nebo rodiny, kteří by je mohli vidět s někým jiným,“ prozradila s tím, že tak časově náročná práce způsobující absenci pravidelného sexu s partnerem vede také k sexuální frustraci.

Zdravotní sestry a lékaři

Kdo jiný než zdravotnický personál si může dost dobře uvědomovat, že budoucnost je nejistá a že smrt může přijít kdykoliv? Právě toto vědomí o pomíjivosti života vede k tomu, že se lidé odhodlají chytit příležitosti ke špatnostem, a to bez ohledu na potenciální následky. Ty koneckonců vůbec nemusí přijít.

„Poměry mezi sestrami a lékaři jsou stále velmi časté. Nepravidelné rozvrhy jsou ideální výmluvou nahrávající nevěře. Přidejte neuvěřitelně vysokou úroveň stresu, dlouhou pracovní dobu a nedostatek spánku a máte všechny ingredience pro spontánní, touhou řízené reakce na pokušení. Logická a promyšlená rozhodnutí jdou do pozadí,“ vysvětlila Tracey Cox.

Podnikatelé

„Jak muži podnikatelé, tak ženy podnikatelky dosahují v oblasti nevěry vysokého skóre. Není divu, když uvážíme, že podnikatelé jsou zřídkakdy tradiční, dávají přednost životu mimo zajeté koleje a vyžívají se v riziku a novotách,“ upřesnila důvod navazování a udržování aférek u osob s tímto povoláním odbornice.

Podle Cox mají podnikatelé rádi, když se věci dějí tak, jak si je přejí, za jejich podmínek. Je tedy pravděpodobnější, že si svůj sexuální život budou řídit stejně jako své vlastní podnikání. Svobodně, bez ohledu na možné řeči okolí, přitom ale s povědomím o rizicích, která takový životní styl obnáší.

Bankéři a lidé z oblasti finančnictví

Některá povolání mají větší sklony k neetickému chování, a oblast financí je zahrnuje. Bankéři, odborníci na investice a obchodníci se častěji dopouštějí neetického chování, jako jsou například nevěra a podvody. A pakliže jste zvyklí podvádět, abyste dosáhli svého a vydělali více peněz, chybí jen malý krok k tomu, abyste totéž dělali i v osobních vztazích.

„Morálka kolegů v práci silně ovlivňuje tu naši. Obklopíte-li se podvodníky, budete mít větší sklon sami podvádět. Ve finanční branži také panuje silný pocit oprávněnosti. Tito lidé bývají často přesvědčení, že když tvrdě pracují, zaslouží si mít vše, po čem touží,“ obhájila svůj postoj vztahová expertka.

Učitelé

Učitelé jsou vystaveni velkému stresu a jsou na ně kladeny vysoké nároky. Často jsou kritizováni za věci, které nemohou ovlivnit, a kritika týkající se jejich jednání s dětmi je pro ně silně osobní, což vyvolává vysokou míru frustrace a nízké sebevědomí. Obojí poškozuje vztahy a vytváří pocit odcizení s pocitem, že pouze jiný učitel skutečně chápe, jak se ten druhý cítí.

„Mnoho učitelů zažívá syndrom vyhoření, což se může přenést i do jejich osobního života. Aféry jsou pro ně zdrojem vzrušení a jsou způsobem, jak se s těmito pocity vyrovnat. Mnozí se v osobním životě cítí izolovaní nebo bez podpory, zejména pokud jejich partner nerozumí nárokům profese. To je činí zranitelnějšími a hledají spojení jinde,“ vysvětlila Tracey Cox.

Zdroj fotografie: iStock

Podívejte se, jak se trestá sexuální násilí: