Sexuální abstinence má svá rizika. Hrozí přibírání, úzkosti i horší spánek

Existuje řada důvodů, proč lidé dlouhodobě nemají sex – od nabitého programu přes stres až po nízké libido nebo nedostatek zájmu. Zatímco po psychické stránce taková abstinence zdánlivě nemusí být náročná, podle odborníků má dopady na tělo a celkové zdraví člověka. Co se může stát, pokud si čas od času v posteli neužijete i něco jiného než spánek?

Odborníci už mnohokrát zkoumali, jaké pozitivní vlivy má sex na člověka. Z toho v podstatě samo o sobě vyplývá, že jeho nedostatek může mít dopady negativní. A ukazuje se, že je skutečně má. Jak čas běží, tělo reaguje na nedostatek intimity překvapivými a někdy děsivými způsoby. Co se může stát v období takzvaného sexuálního sucha? Odborníci to prozradili deníku The Sun.

Bolesti

„Je prokázáno, že sex v době menstruace pomáhá zmírnit bolestivé příznaky, které mohou menstruaci provázet – od menstruačních křečí až po migrény,“ řekla dr. Susanna Unsworth, odbornice na gynekologii. „Sex a orgasmus mohou zvýšit produkci chemických látek, které tlumí signály bolesti a působí jako forma úlevy,“ vysvětlila.

To potvrdila i sexuoložka Rebecca Alvarez Story, která uvedla, že sex může odstranit bolesti pocházející ze svalů a hlavy. Odřeknutí si sexuálního dovádění tedy může znamenat, že nepříjemné stavy budou trvat o něco déle a možným pomocníkem budou třeba jen volně prodejné léky.

Úzkosti

Při sexu se do těla uvolňuje koktejl endorfinů, takzvaných hormonů štěstí, včetně oxytocinu a dopaminu. Ty mohou snižovat hladinu stresu a zlepšovat náladu, což je důvod, proč specialistka na plodnost Lucky Sekhon tvrdí, že dlouhodobá abstinence může vést k depresi, úzkosti a zvýšené hladině stresu.

Kvalitně strávený čas v posteli, a ne tedy zrovna spánkem, také může pomoci cítit se blíže partnerovi a být s ním ve větším spojení. Nedostatek sexu tak může například způsobit, že se alespoň jeden z páru bude cítit více nejistý ohledně stavu vztahu. Intimita může naopak všelijaké pochybnosti zahnat.

Horší spánek

Stejně jako ve filmech jsou scény, kdy alespoň jeden z partnerů po styku téměř okamžitě usne, děje se to i v realitě. „Tělo po intenzivním sexuálním zážitku uvolňuje hormony, mezi něž patří i vazopresin a oxytocin, které snižují hladinu stresu a pomáhají rychleji usnout,“ tvrdí sexuoložka Alvarez Story.

Dalšími sexem uvolňovanými hormony jsou norepinefrin a serotonin, které napomáhají dosáhnout hlubokého spánku. V důsledku toho může nedostatek sexu vést k horší kvalitě času, který je tak důležitý pro regeneraci a pro správné fungování druhý den.

Snížené libido

Všimli jste si někdy, že máte větší chuť na sex, když ho pravidelně provozujete? V roce 2014 byla v časopise Canadian Journal of Human Sexuality publikována studie, podle které lidé, kteří se pravidelně oddávají erotickým radovánkám, mají na dovádění běžně chuť i hned druhý den.

Sexuoložka Carol Queen uvedla, že v období takzvaného sucha může dojít k opačné situaci, kdy si lidské tělo téměř odvykne potřebovat sex, a pro člověka je pak dokonce i problém vůbec reagovat na vzrušující podněty. „U některých to může mít za následek, že se hůře vzruší, i když budou chtít,“ vysvětlila.

Přibírání

Stejně jako u každé fyzické aktivity i při sexu dochází ke spalování kalorií. Odborníci z WebMD uvádějí, že při typickém sexu lze spálit asi pět kalorií za minutu, což je zhruba stejně jako při rychlé chůzi. Ačkoli se to nemusí zdát mnoho, v dlouhodobém horizontu se to začne sčítat. Může to tedy znamenat, že bez sexu člověk přibere. To platí zejména v případě, že si nedostatek sexuální aktivity nevynahrazuje jiným pohybem.

Vaginální suchost a erektilní dysfunkce

Ali Novitsky, zakladatelka organizace Exercising Intimacy, tvrdí, že po menopauze může být vagina těsnější a její tkáně tenčí, pokud nemá pravidelný sex. To může způsobit, že bude sušší, tudíž při sexu také náchylnější k poranění, natržení nebo krvácení. U mužů se to má tak, že těm, kteří mají styk méně než jednou týdně, hrozí erektilní dysfunkce dvakrát více než těm, kteří jej mají každý týden.

Ztráta citlivosti v klitorisu

Klitoris může být neuvěřitelně citlivý, při delší abstinenci se ale může dočasně zmenšit a na citlivosti ztratit. Tomuto jevu se říká atrofie klitorisu a bývá způsoben nedostatečným prokrvením a nedostatečnou stimulací klitorisu. Naštěstí tento problém není trvalý. „Když se sexuální aktivitě věnujete častěji, pochva získá pružnost, tělo si zvykne na doteky a klitorisu se vrátí cit,“ uvedla odbornice na sex a vztahy Tara Suwinyattichaiporn.

Vysoký krevní tlak

Sex může prospět kardiovaskulárnímu systému, zejména pokud je při něm člověk skutečně aktivní. Pokud jeho nedostatek není nahrazen jinými činnostmi, které mohou udržet krevní tlak na nízké úrovni, může se stát, že se zvýší. Muži s vysokým krevním tlakem někdy mají problémy s dosažením nebo udržením erekce, a tak může vzniknout začarovaný kruh.

Poslechněte si rozhovor se sexuální expertkou Veronikou Kubíčkovou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.