Blíží se den, kdy se páry nejčastěji rozcházejí. Terapeutka: Pozor na unáhlená rozhodnutí

Sexpertka Veronika Kubíčková o partnerské komunikaci

V prosinci už většina lidí nasává vánoční atmosféru. Bohužel pro některé vztahy ale často znamená toto období i konec vztahu. Průzkumy uvádějí, že 11. prosinec je den, kdy se páry nejčastěji rozcházejí. Vztahová terapeutka Nikola Rusnáková v rozhovoru pro Prima Ženy prozradí, jak na vztahu s partnerem lépe pracovat, a poradí i pár praktických tipů, které mohou pomoci při řešení problémů.

Vánoce jsou svátky klidu, radosti a lásky. Bohužel pro někoho mohou být i dobou rozchodů a loučení. 11. prosinec byl klasifikován jako den, kdy se lidé nejčastěji rozcházejí, jak informuje například zpravodajský web ABC13. Čím to, že se lidé rozhodnou opustit vztah necelé dva týdny před Vánoci?

Mohlo by vás zajímat: Nedostatek sexu působí na naše tělo. U žen klesá libido a milování může bolet

„Koncem roku bilancujeme a s přicházejícími svátky také řešíme, jak je budeme trávit a s kým. Pokud již ve vztahu být nechceme a už jsme se rozhodli ho ukončit, tak v podstatě dává smysl ukončit vztah ještě před svátky. Vánoce jsou obdobím, které prožíváme s blízkými, míváme víc volna a logicky ho tak chceme strávit s těmi, kteří do našeho života patří. Tím, že je během svátků více volna, tak bychom spolu pravděpodobně trávili víc času – třeba i přetvařováním se před sebou samými, před rodinou a podobně,“ myslí si vztahová terapeutka Nikola Rusnáková, která působí i na sociálních sítích s názvem Jak to vidí Lasice.

Vztahová nekompatibilita

Nejčastějším důvodem rozchodů u dospělých bývá podle odbornice nekompatibilita partnerů, kteří spolu neumí komunikovat a nestaví vztah na zdravých základech. „Bývají to nevyřešené problémy, které se kumulují, a vztah založený na soupeření nebo nezdravé párové dynamice, kdy spolu pár bojuje a místo toho, aby hledal vzájemné porozumění, tak mezi sebou tvoří hradby. Tím pak dochází k neustálým konfliktům, dlouhodobé nespokojenosti, mnohdy i odcizení. A to následně vyústí k rozchodu,“ popisuje své zkušenosti zakladatelka Vztahového Institutu, v rámci kterého poskytuje komplexní poradenství i ve spolupráci s dalšími odborníky v oboru.

Lidé mají v dnešní době tendence vztahy předčasně ukončovat, aniž by vložili dostatek úsilí pro jejich záchranu.

Čtěte také: Ideální věkový rozdíl ve vztahu? Podle odborníků jeden rok. Deset let je prý už moc

Bohužel se ve spoustě případů k ukončení vztahu uchýlí i takové páry, které podle terapeutky na rozchod vůbec nejsou. „Jeden se v páru začne nudit, postrádá silné emoce, které tam byly na začátku. A má pocit, že jinde je „tráva zelenější“. Vztah sice třeba zevšedněl, je tam pár běžných problémů, nejčastěji nepochopení a nedostatečná komunikace, to jsou ale rozhodně věci, na kterých se dá pracovat,“ myslí si Nikola. Rozdílnost vidí i mezi pohlavími. Zatímco muži zahánějí nudu nevěrou, ženy v dlouhodobém vztahu hledají naplnění, lásku a porozumění. Pokud jim začne chybět, ze vztahu odcházejí.

Lidé mají v dnešní době tendence vztahy předčasně ukončovat, aniž by vložili dostatek úsilí pro jejich záchranu. I zde je však důležité vnímat určité souvislosti. „V případě, že máme krátkodobou známost a zjistíme, že nejsme kompatibilní, nesedíme si, necítíme se ve vztahu dobře, tak nevidím důvod lámat to přes koleno a vztah se snažit za každou cenu někam dotlačit. Naopak vidím cestu v tom, otevřít se vztahu s kompatibilním partnerem, kde se cítíme dobře, a tam pak na vztahu pracujeme,“ dodává Rusnáková.

Před rozchodem vše dobře promyslete

Je důležité zmínit, že před tím, než se ze vztahu rozhodnete definitivně odejít, byste měli vše dostatečně zvážit. Vyvarujte se unáhleného rozhodnutí, kterého budete později litovat, ale už ho nebudete moci vzít zpátky. Docílíte tím akorát ztráty respektu. „Položte si následující otázky, a pokud vás odpovědi dovedou k tomu, že je lepším řešením vztah opustit, tak to udělejte,“ radí vztahová terapeutka.

  • Jak se ve vztahu dlouhodobě cítím? (popište konkrétně své pocity)
  • Co by se muselo změnit, abych se ve vztahu cítil/a dobře?
  • Je to reálné?
  • Co mi vztah dává?
  • Co mi vztah bere?
  • Co jsem již udělal/a pro zlepšení situace?
  • O co rozchodem přijdu?
  • Co rozchodem získám?
  • Jak bude můj život vypadat po rozchodu?
  • Co je můj strach ohledně rozchodu?
  • Jak bych se rozhodl/a, kdybych se nebála?
  • Když si představím, že jsme od sebe, jaký z toho mám pocit?
  • Kdybych se měl/a vrátit na začátek vztahu a celý ho znovu prožít, šla bych do tohoto vztahu znovu?

Důvody k rozchodu muži vs. ženy

Pánové ve vztahu často vyhledávají klid a pohodu. Chtějí od partnerky cítit, že jsou milováni takoví, jací jsou. „Muže dělá šťastným to, že dělá šťastnou jeho partnerku. Pokud tam tyto aspekty chybějí, bývá to pro ně důvod k rozchodu nebo pro některé z nich důvod k nevěře. Pokud muž utíká za milenkou, bývá to proto, že ona dává najevo štěstí, když je s ní, bývá oceněn a jeho ego tak plesá,“ popisuje odbornice a dodává, že dalším důvodem k rozchodu bývá u mužů sexuální nespokojenost.

Ženy vztahy ukončují zejména proto, že jejich partner nesplňuje očekávání, které od něj měly. „Chybí tam emocionální propojení, necítí bezpečí, důvěru a vázne komunikace nebo porozumění,“ doplňuje Rusnáková.

Jak co nejlépe zvládnout hádku s partnerem?

Během hádky máme často sklony k defenzivnímu chování a útoku, protože se cítíme ohrožení. „V ideální situaci bychom se měli v první řadě zaměřit na uklidnění sebe. Aby toto člověk zvládl, je zapotřebí práce na sobě a umět zpracovávat své emoce. Když se uklidníme, jsme schopni reagovat racionálně, uklidnit i partnera a řešit hádku konstruktivně. Jednoduchá rada zní: méně argumentujte, více se ptejte. Například: Chápu správně, že je pro tebe důležité, aby…? To mě mrzí, že to takto vnímáš, já jsem to myslela takhle,“ radí expertka na vztahy.

V některých případech je lepší, když se konflikt nesnažíte vyřešit hned a dáte si na chvíli odstup. „Někdy jsou konflikty potřebné – k vymezení hranic, přenastavení vztahu v případě nespokojenosti a podobně. V každém případě dbejme na to, abychom se k sobě chovali s respektem a jako rovnocenní partneři,“ tvrdí Rusnáková.

Zlepšujte vzájemnou komunikaci

Během výměny názorů se snažte s partnerem komunikovat efektivně a vyvarujte se výčitkám. „Snažte se mluvit o sobě nebo situaci a nekritizovat nebo neobviňovat druhého. Každý z nás má ve vztahu nějaké potřeby, které více či méně efektivně komunikujeme. Zkuste se zamýšlet nad tím, jaká potřeba se skrývá za slovy vašeho partnera místo toho, abyste si vztahovali na sebe každé slovo jako útok. Rozhodně doporučuji zaměřit se na pozitivní komunikaci místo té negativní. Všechno se dá říct různými způsoby a to, jakým způsobem komunikujeme, má velký dopad na to, jak celá komunikace dopadne,“ dodává Nikola. Jak s partnerem nejlépe komunikovat, radí v úvodním videu sexpertka Veronika Kubíčková.

Na vztahu je potřeba pracovat

Aby vám vztah přinášel pocit naplnění a lásku, je tomu potřeba věnovat patřičné úsilí. Pokud chcete vztah nějakými emocemi okořenit, vyzkoušejte nové zážitky a věnujte si společný čas. „Pokud má vztah fungovat, je třeba mu věnovat pozornost a pečovat o něj. Stále je třeba myslet na rovnováhu mezi časem individuálním, pracovním, časem pro rodinu a vztah. To je v dnešní době těžší sladit. Pokud vztahu pozornost a čas věnovat dlouhodobě nebudeme, někde se to dřív nebo později projeví. Být sobě přáteli, budovat vztah na vzájemném respektu a toleranci, naslouchat si a vycházet si vstříc. To jsou základní aspekty pro to, aby nám vztah vydržel,“ dodává na závěr Rusnáková.

Připomeňte si rozchody roku 2021:

Sdílejte článek
Štítky vztahy rozchody láska rozhovor Vánoce 2023 Nikola Rusnáková